Kultur

Slår av varmen i domkirken

Besøkende må belage seg på å fryse i Stavanger Domkirke fremover. Varmen er slått av for å bevare orgelet.

Bilde 1 av 2

– Hvis folk har på seg yttertøy, vil det nok gå greit i sommer. Men det blir nok verre dersom vi ikke finner en tilfredsstillende løsning før vinteren kommer, sier Svein Inge Thorstvedt, kirkeverge i Stavanger.

– Det er omtrent ti-tolv varmegrader i kirken nå. Vi kan ikke ha varme på, så temperaturen vil være den samme innendørs som ute, sier Thorstvedt.

LES MER: Bekymret for norske kulturminner etter stat/kirke-skilsmisse

Lav luftfuktighet

Årsaken til at varmeanlegget i Stavanger Domkirke er slått av, er at det over tjue år gamle kirkeorgelet består av treverk som krymper dersom luftfuktigheten blir for lav. Det gjør orgelet vanskeligere å spille på, ifølge organist Ivan Sarajishvili.

– Selve temperaturen er ikke et problem. Det som er problemet, er fuktigheten, fortalte Sarajishvili til NRK, som først omtalte saken. Han frykter at det kan oppstå varige skader dersom de store svingningene i luftfuktigheten gjentar seg gjennom flere år.

LES MER: En av fem kirker sikrer ikke kunsten

Kald vinter

Orgelet har vært til reparasjon i Nederland i noen år, og kom tilbake til domkirken i september i fjor. Fuktighetsproblemet ble først oppdaget i løpet av den tørre og kalde perioden i vinter, ifølge Thorstvedt.

– Oppvarming og mangel på fuktighet er noe som påvirker orgelet på en uheldig måte. Oppvarmingen i vinter fikk heldigvis ikke store konsekvenser, men tørrheten har ført til litt treghet i det, sier han.

Orgelet er ekstra utsatt fordi det er plassert høyt under taket. Der blir det ekstra varmt når varmeanlegget er på.

LES MER: Norsk kirkekunst verdt over 10 milliarder

Kunstskatter

Det er ikke bare kirkeorgelet som påvirkes av luftfuktigheten i Stavanger Domkirke. Blant annet er et klenodium fra renessansen og prekestolen og andre kunstskatter som består av treverk, utsatt for svingninger i inneklimaet.

– Det er ganske komplisert å finne frem til den optimale luftfuktigheten, for det er mange hensyn å ta, sier Thorstvedt.

– Problemet oppstår når luftfuktigheten svinger hurtig mellom 50 og 20 prosent, så vi må sørge for å holde den stabil.

LES MER: Unge pilegrimer til Nidaros i orgelsko

Kunst nedprioriteres

En tilstandsrapport fra 2014 viser at én av fem kirker i Norge har «ikke tilfredsstillende» sikring av kunst og verdigjenstander.

Stavanger Domkirke skal restaureres i tiden frem mot kirkens og byens felles 900-årsjubileum i 2025. Da restaureringsplanen for anlegget ble utarbeidet i 2013, ble det anslått at arbeidet ville koste minst 200 millioner kroner.

Ifølge Thorstvedt skal det i forbindelse med restaureringsarbeidet lages et system for inneklimastyring, men foreløpig må en midlertidig løsning på plass for best mulig å bevare orgelet og andre kunstskatter i kirken.

– På kort sikt vurderer vi om vi kan sette opp en enkel form for luftbefuktning. Det vil i så fall være i området der orgelet står, slik at det ikke vil skade bygningen eller annet treverk i kirkerommet, sier Thorstvedt.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kultur