Kunst

En av fem kirker sikrer ikke kunsten

Mye kirkekunst trenger vedlikehold og sikring. Men menighetene har ofte nok med å holde taket tett.

22 prosent av kirkene har «ikke tilfredsstillende» sikring av verdi­gjenstandene og kunsten sin. Det kommer frem i tilstandsrapporten Felles eie – felles ansvar fra 2014.

Rapporten viser at situasjonen generelt sett har blitt litt bedre siden 2010. Unntaket er de fredete kirkene, hvor utviklingen siden 2010 har vært negativ. I 2014 manglet 23,8 prosent av de vernede kirkene tilfredsstillende sikring av verdigjenstander, mens dette tallet i 2010 var 19,2 prosent.

– Det er mye som må gripes fatt i, sier Cathrine Lillo-Stenberg i KAs avdeling for kirkebygg og kulturminneforvaltning.

LES OGSÅ: Etterlyser teologer som er kunstinteresserte

Etterslep

Cathrine Lillo-Stenberg tror det store vedlikeholdsetterslepet på kirkene gjør 
at kunsten i dem blir nedprioritert.

– Vedlikeholdsetterslepet i kirkene beregnes til 10-12 milliarder kroner, og kunsten i kirkene står for en del av det. Men fordi man må prioritere å holde taket tett, får det som er inni fort mindre fokus.

LES OGSÅ: Fattigdom bevarte unik middelalderkunst

Registrering

I vinter satt Kirkerådet og KA i gang en kampanje for å få menighetsrådene til å registrere det viktigste og mest verdifulle inventaret i kirkene sine i et nasjonalt register. Motivasjonen var blant annet å gjøre det vanskeligere å omsette kunst og kirkesølv på svartebørs, og dermed gjøre kirkens kunst mindre attraktivt å stjele.

Da fristen for å registrere det viktigste og mest verdifulle inventaret gikk ut i januar, var 80.000 gjenstander registrert.

– En del har søkt om utsettelse, så dette arbeidet rusler og går videre. Dette er en viktig del av sikringsarbeidet, for samlerne vil ikke ha gjenstander som kan spores.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kunst