Nyheter

KrF-gruppe vil skrote Erna-avtale

Storparten av KrFs nye stortingsgruppe nekter å sluke lokkemat fra Høyre om å bli med på nye borgerlige avtaler.

I KrFs partitopp ruster man seg nå mot grep Høyre kan ha på lur for å fange KrF inn i forpliktende formuleringer om å samarbeide i fire år.

Geir Jørgen Bekkevold – som nå blir en av veteranene i den nye KrF-gruppen – ble svært overrasket da han i går morges hørte Høyre-nestleder Jan Tore Sanner snakke om at Høyre, Frp, KrF og Venstre skulle samtale om å «forvalte et flertall sammen».

Den slags tilhører nå fortiden, mener Bekkevold:

– Nå må Høyre ta det inn over seg at partiet er i en ny situasjon. De snakker som om det var for fire år siden. For KrF handler det denne gang om å forvalte egen politikk og eget program – ikke fire partiers flertall, sier han, og gir Erna Solberg denne meldingen:

– Høyres krevende jobb blir i så fall heller å føre en politikk som ligger tett opp til KrF.

LES OGSÅ: Hareide i natt: Vi blir ikke noe støtteparti

Varsko alt før valget

KrFs landsstyre skulle etter planen drøfte valgresultatet og strategi på et telefonmøte i går kveld. Men alt før valget planla KrF-toppene å forebygge politisk klenging fra Solberg og Høyre.

Utspillet som skapte bølger i forrige uke om klart nei til en ny samarbeidsavtale, hadde i følge sentrale KrF-kilder like mye adresse til Høyres ledelse som til KrFs egne velgere. Solberg skulle få et klart varsko om KrFs posisjon – før valget. Partitoppene vil unngå at KrF automatisk glir inn i et nytt samarbeid. Derfor skal heller ingen mellomløsninger med Høyre være aktuelle.

LES MER: KrF-fylkesledere avviser formalisert Høyre/Frp-samarbeid 

Hareide: «Solberg vet»

I KrFs apparat og blant storparten i den nye KrF-gruppen er oppfatningen klar: Nå er er valget enten høyre-sentrum-regjering – eller opposisjon uten avtaler. Valgnatten skjerpet KrF-leder Knut Arild Hareide tonen. I et intervju med Vårt Lands nettutgave natt til tirsdag sa han dette:

«Solberg vet hvor KrF nå er: Enten blir det sentrum/høyre-regjering eller så vil vi være et opposisjonsparti». Han varslet også at KrF fremover står foran «noen drøftinger om posisjonering og videre veivalg».

Noen mellomløsninger med Solberg-regjeringen skal ikke være aktuelle.

– Samtaler med de andre partiene endrer ikke vårt syn: Velger Solberg å fortsette sammen med Frp, er KrFs posisjon ren opposisjon, sier nestleder Olaug Bollestad.

Torhild Bransdal – trolig utjevningsmandat fra Vest-Agder – sier dette:

– Jeg har ikke noe å tilføre til det som partilederen vår alt har sagt: Oppnår ikke KrF å komme i regjering med sentrumspartier og Høyre, blir det opposisjon.

LES KOMMENTAR: Kurtisert fra alle kanter 

Solberg: «Samarbeid for fremtiden»

I KrF-apparatet var det heller ingen begeistring da statsminister Erna Solberg i går formiddag fulgte opp Jan Tore Sanners retorikk: På en pressekonferanse snakket hun om å «finne samarbeidsformer for fremtiden» med KrF og Venstre og «bruke den tiden vi trenger».

Fra Sogn og Fjordane blir trolig Tore Storehaug nå ny i KrFs stortingsgruppe. Han er glad for at partiledelsen sa klart ifra før valget.

– Solberg bør heller nå opptre som leder av en mindretallsregjering, sier han.

Om Venstre skulle gå videre i forhandlinger uten KrF, sier Storehaug:

– Det må være opp til dem.

LES OGSÅ: Venstre: Alle avskrev oss – men vi kom tilbake

Trenger tid

I motsetning til andre Vårt Land har snakket med, sier nestleder Kjell Ingolf Ropstad at KrF trenger tid på dette spørsmålet.

– Er en «samarbeidsavtale light» aktuelt?

– Vi har lovet at Erna Solberg bør bli statsminister og at vi ikke skal ha noen samarbeidsavtale. Men KrF trenger ikke trekke forhastede konklusjoner, svarer Ropstad.

LES KOMMENTAR: Velgernes dom over uklarhet

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter