John Fea

Professor i historie ved Messiah College, Pennsylvania, USA

Jeg har levd hele mitt voksne liv i evangelikale miljøer. Jeg ble frelst som 16-åring, og har aldri sett meg tilbake. Jeg foreleser i historie på et kristent universitet med røtter i den evangelikale bevegelsen. Som historiker forsker jeg også på de evangelikale miljøene i USA.

Likevel har jeg aldri opplevd lignende som da president Donald Trump talte for flere tusen av sine evangelikale støttespillere på King Jesus International Ministry - en megakirke i Miami med stort sett latinamerikanske medlemmer. Her sparket han i gang kampanjen «Evangelikale for Trump» 3. januar.

Ren skadebegrensning

Det er ingen tilfeldighet at arrangementet ble avholdt to uker etter at avisa Christianity Today krevde Trumps avgang. Historisk har avisa vært moderate evangelikale sin stemme. På lederplass beskrev redaktør Mark Galli presidenten som «grovt umoralsk», og advarte andre evangelikale mot at den sterke støtten til presidenten skader det kristne budskapet.

Forberedelsene til «Evangelikale for Trump»-kampanjen hadde vært i gang i flere uker da Gallis leder ble publisert. Likevel er det vanskelig å se på avgjørelsen om å sette startskudd for kampanjen 3. januar som noe annet enn ren skadebegrensning. Selv den minste sprekk i støtten fra evangelikale velgere kan føre til at Trump taper presidentvalget i 2020, særlig i vippestater som Florida.

LES OGSÅ: Kristen-redaktøren refsa Trump i spaltene. No takkar han for seg

Bønn og håndspåleggelse

Før presidenten talte til forsamlingen fikk han bønn og håndspåleggelse av flere evangelikale ledere. «Apostelen» Guillermo Maldonado, som er pastor i kirken, ba om at Trump skulle fylle rollen som en ny kong Kyros, den persiske herskeren som slapp jødene fri fra fangenskap og lot dem gjenoppbygge Jerusalem. Paula White, som står i en herlighetsteologisk tradisjon (som forkynner at Gud velsigner troende både økonomisk og helsemessig), ba om beskyttelse mot demoniske krefter. Antagelig siktet hun til demokrater som prøver å undergrave Trumps presidentskap.

Idet Trump entret podiet, ropte publikum «USA, USA, USA». Mange hadde på seg klær som viste støtte til Trump, og capser der det sto «Make America Great Again». Helt fra start var det tydelig at dette arrangementet ikke kom til å skille seg fra et hvilket som helst annet av Trumps valgkampmøter. Det spilte ingen rolle at rommet var fylt med frelste kristne. Trump kan bare synge til én tone, og den er åpenbart også musikk i hans evangelikale støttespillere sine ører. 

Splitt og hersk

Trump selger falske løfter til godtroende evangelikale kristne. Han skrøt av det store antallet som var til stede, og la til at det var «tusenvis» utenfor som «prøvde å komme inn». Han omtalte den evangelikale Trump-bevegelsen som «den viktigste grasrotbevegelsen i amerikansk historie», og minnet alle om at han tok livet av Qasim Soleimani.

Idet talen var over, runget Trumps kjenningsmelodi over høyttalerne; Rolling Stones-slageren «You Can’t Always Get What You Want» - på spansk. Det er mulig at «Fremad Kristi stridmenn» hadde vært mer passende. 

Trump malte et bilde av seg selv som en president som beskytter amerikanske evangelikale fra den politiske venstresiden. Han viste til at de vil «straffe» troende mennesker, og ødelegge for religiøse i USA. Fra publikum ble det ropt «Pocahontas», en rasistisk referanse til den demokratiske senatoren og presidentkandidaten Elizabeth Warren. Det gjorde Trump merkbart fornøyd. Det var den sterke mannen Trump som viste seg. Som autokratiske ledere har gjort før ham, spilte han på frykt overfor tilhengerne sine, for så å tilby dem sikkerhet under sitt eget regime.

Fox News og Bibelen

På et tidspunkt under talen ramset Trump opp navnene på Fox News-profiler som taler hans sak på TV. Det gikk et brøl gjennom salen da presidenten leste opp lista si over konservative kommentatorer.

Den retoriske fanfaren passet til anledningen. Fox News har bidratt til å skape holdningene og verdiene til mange av dem som var til stede. Det har nyhetskanalen klart mer enn noen andre, inkludert Bibelen selv. Dette vet teamet bak Trump svært godt. Hvorfor skulle de ellers lagt inn en slik oppramsing i talen hans?

Til tider virket det som om Trump forsøkte å lage sin egen vri på trosheltene fra Bibelen. I stedet for Abel, Enosj, Noa, Abraham, Isak, Jakob, Sara, Josef, Moses, David og Samuel, fikk vi Sean Hannity, Laura Ingraham, Tucker Carlson, og vertene i programmet «Fox and Friends».

LES OGSÅ: Trump mottatt med stormende jubel da nytt kristent nettverk ble lansert

Denne gangen ble jeg trist

Jeg er vant til denne typen retorikk fra Trump. Men jeg ble målløs da jeg så evangelikale kristne - de som identifiserer seg med Jesu «gode nyheter» - løfte hendene som for å tilbe Trump, mens han talte om sosialisme om våpenrettigheter. Jeg så mine kristne brødre og søstre reise seg og slå nevene i været da Trump proklamerte at han kom til å bli gjenvalgt i 2020. 

Trump brukte kvelden på å latterliggjøre motstanderne sine. Han tydde til halvsannheter for å skape frykt hos dem som lever etter Guds bud; «frykt ikke». Han beviste at han ikke er i stand til å uttrykke noe i nærheten av kristen ydmykhet. 

Hans evangelikale støttespillere elsket hvert sekund. Den kvelden gikk kristne, som hevder å være Guds barn, i kirken og jublet over de fordervede ordene til presidenten, og omfavnet varmt hans begjær etter politisk makt. En slik oppvisning fra evangelikale er uten sidestykke i amerikansk historie. Jeg blir vanligvis sint når medlemmer av min stamme tilber Trump. Denne gangen ble jeg bare trist.

Innlegget sto først på trykk i USA Today. Det er oversatt og gjengitt med tillatelse fra skribenten

LES MER:

Donald Trump er Mislikt, men ikke på ytre høyre og i Israel

Une Bratberg: «Det skal mye til for å rokke støtten fra de evangelikale til Trump. Men det er en liten sprekk i muren»