Bilde 1 av 4

TV-aksjonisten

I morgen skjer det igjen. Sidsel Bøckman har vært med på TV-aksjonen i mer enn 30 år.

Reportasje

– Klistrelappene til dem som er hjemme skal ikke på døra, men i postkassen. Pass på å si fra til bøssebærerne. Ellers blir folk sinte på oss.

Yonas Bennour snakker strengt til menneskene som sitter i By-arkivets lokaler i Oslo. Bennour er byaksjonskoordinator for TV-aksjonen og holder informasjonsmøte med rundt 30 av områdelederne i hovedstaden. Mesteparten kvinner, fire menn.

Og hvorfor blir folk sure om lappene settes på døra? Jo, for blir lappene hengende i flere uker, forteller det til tyver at «her er ingen hjemme».

LES MER: Konvoien av rullestoler bukter seg gjennom ingenmannsland

Prosedyrer

Yonas Bennour demonstrerer hvordan bøssene monteres og plomberes. Han føler seg som en flyvert som viser nødprosedyrer på et fly. Formaninger og huskeregler kommer på rekke og rad. Nytt i år er Vipps og Mcash.

Ytterst til høyre sitter Sidsel Bøckman helt rolig. Områdelederen for Hasle bydel har vært med på TV-aksjonen i 30 år. Hun noterer ikke. Rutinene er kjent.

– Hva motiverer deg til å være lokalleder år etter år?

– Jeg er oppvokst med å hjelpe andre, og dette er en fin måte å bidra på. Jeg trenger ikke tvile på om formålet er godt, sier hun.

LES OGSÅ: Redd Barna mener de bruer for mye penger på å søke om TV-aksjonen

Dugnad

Kaffe og kjeks står urørt når informasjonsmøtet er over og de som skal lede verdens største dugnad strømmer ut døra for å få med seg alt materiellet de trenger.

T-skjorter og klistrelapper hentes ett sted.

– Inn til høyre! roper Yonas Bennour når Sidsel Bøckman holder på å gå forbi døra der hun skal hente kartet som viser rodene hennes.

For å få bøssene må hun kjøre bilen sin rundt kvartalet. I andre etasje i et lagerbygg, bak gitter, henter hun kassene med bøsser og lokk. Bak veggen øver noen på slagverk.

I sitt område skal hun lede 80 mennesker når aksjonen går av stabelen i morgen ettermiddag. 60 av dem er bøssebærere. Alle er klare. Når enkelte får øye på henne i ukene før aksjonen sier de «ja, jeg skal gå med bøsser» før hun har åpnet munnen.

LES OGSÅ: TV-aksjonen er en gave til oss selv

Middagsinvitasjon

To ganger har hun opplevd at bøssene har blitt stjålet, av bøssebærere som har oppgitt falsk id. Det har også hendt at bøssebærere har blitt invitert inn på middag og glemt tid og sted. I år er det en som får beskjed om å være tilbake om en og en halv time. Ellers vil han få en telefon...

Sidsel Bøckman smiler når hun forteller.

Basen for den lokale aksjonen er i Hasle kirke, og kirkens folk deltar. Flest kirkefolk melder seg når Kirkens Nødhjelp eller andre kristelige organisasjoner har aksjonen, konstaterer hun.

LES OGSÅ: Avviste bøssebærere

Krise er bra

– Hva kjennetegner en god aksjon?

– Et godt formål spiller en rolle. Det er vanskeligere å samle inn til kvinner i u-land og psykisk helsevern. Kriser gir godt resultat. Informasjon som når ut til folk er avgjørende. Når jeg har vært bøssebærer for den årlige Fasteaksjonen til Kirkens Nødhjelp, har jeg opplevd å bli jagd ut av oppgangene fordi den er så lite kjent.

Flere yngre mennesker deltar nå. Hun så endringene for noen år siden og lurer på om folk bryr seg mer, eller om engasjementet kommer av at det er mange kriser i verden.

LES OGSÅ: Vi må tørre å kritisere TV-aksjonen

Å starte aksjonen på ettermiddagen er for tidlig, mener Sidsel Bøckman. Folk er ikke hjemme. Noen bøssebærere synes det er skummelt å gå i mørket om kvelden, men hun er overbevist om at det da ville blitt mer penger.

TV-aksjonisten lukker bakluka på bilen som er stappfull av kasser og materiell. I en bydel der folketallet har økt de siste årene er Sidsel Bøckman er klar til å slå rekorder i morgen.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje