Bilde 1 av 2

Tilbake til fortiden

Vårt Lands 70-årsdag ble markert med en hyllest til avisas grunnleggere.

Reportasje

Nøyaktig 70 år etter at Ronald Fangen og hans redaksjon arbeidet med den aller første utgaven av Vårt Land, satt utgavesjef Une Bratberg, presentasjonsjournalist Morten Sjølli og undertegnede – med flere – på plassen i redaksjonslokalene som bærer hans navn, og ferdigstilte jubileumsavisa som vi håpet skulle sette spor i Medie-Norge.

LES OGSÅ: Her er nyhetsåret 2015

Bakteppet

Ideen ble unnfanget i et planleggingsmøte lenge før fellesferien. Hvordan skulle vi markere at Vårt Land fyller 70 år? Skulle vi trykke om den første avisa? Skulle vi lage en reportasjeseksjon som tok for seg avisas historie og betydning? Skulle vi gjøre noe stort ut av 70-årsdagen, eller skulle vi la den passere i mer minnelig form? Omtrykk av den aller første utgaven er blitt gjort før, i mine øyne med svært varierende hell og kvalitet, og det var derfor noe jeg ikke ønsket at vi skulle kopiere. Men at 70-årsdagen var verdt å markere stort, var jeg ikke i tvil om.

LES OGSÅ: Slik ble Vårt Land grunnlagt

Innovativ og kreativ

Utgangspunktet mitt var at vi måtte finne på noe nytt – være innovative og kreative; stikkord som har preget denne avisen gjennom hele dens historie. Resultatet ble at vi gikk i svart/hvitt, valgte skrifttyper fra en svunnen avistid og etterliknet designet fra 1945 etter beste evne. Men vi skulle likevel være dagsaktuelle – dog med enkelte tilbakeblikk fra avisas første leveår, i form av artikler og annonser. En samlet redaksjon – skrivende, fotografer, presentasjonsjournalister og redaktører – trakk i samme retning og bidro til å gjøre dette til en signaturavis for Vårt Land.

Papir i en digital verden

I en tid der flere og flere roper om styrking av de digitale ressurser i redaksjonene, og medieforsker Jens Barland – som også sitter i Vårt Lands styre – spår at VG på papir er død i 2020, er det befriende med nytenking på trykte medier. I tiden som kommer skal vi fortsette å stikke oss fram, men vi skal også klare å skille oss ut digitalt.

Prisdryss

Da jeg begynte som desksjef i Vårt Land for halvannet år siden, fikk jeg beskjed av nyhetsredaktøren om at han forventet å vinne priser. Det har vi klart. Faktisk har vi vunnet sju. Men prisen jeg er mest stolt av, er uten tvil jubileumsavisa.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje