Bilde 1 av 8

Bytter 
sexarbeid
 mot tro

I Katanga-slummen i Kampala er 
majoriteten av kvinnene sexarbeidere. 
En lokal kirke har blitt redningen for mange.

Reportasje

KAMPALA, UGANDA: Når kundene nekter å bruke kondom, ligger du og ber til Gud om at du ikke skal få hiv. Mange er fulle og betaler deg ikke etterpå. Er du heldig har du 5.000 shilling (rundt 15 kroner) i lomma når du kommer hjem, sier Ritah Nabandeke (21).

Solgt for skolegang

Hun var bare 15 år gammel da hun forlot familien på landsbygda i Uganda for å prøve lykken i storbyen. I hovedstaden Kampala kom hun i kontakt med en eldre mann som lovte henne skolepenger og husrom mot at hun utførte småjobber for ham. Det ble hennes første møte med livet på gata.

Mannen solgte Ritah til flere menn om dagen, og da hun prøvde å nekte, ble han voldelig. Ritah flyktet fra mannen og begynte snart et nytt liv i et mørkt skur i slummen Katanga.

En må gjennom en labyrint av mørke ganger, der gamle spritflasker, bananskrell og plastposer flyter i brunt kloakkvann, før en kommer til Ritahs hus. På fanget hennes sitter hennes to år gamle sønn som hun har fått med en av kundene.

– Det er få inntektsmuligheter for kvinner i 
Katanga. Tjener du 3.000 shilling (rundt 8 kroner) dagen for 12 timers arbeid i en bar, er veien til prostitusjon kort, sier Ritah, som har hatt i gjennomsnitt fire kunder per dag siden hun kom til Katanga i 2012.

Denne hverdagen deler hun med tusenvis av kvinner i slummen.

Majoriteten selger sex

Katanga, med sine rundt 20.000 innbyggere, er for mange kjent som «kjernen» til prostitusjon og hiv/aids i Kampala. Ifølge den siste folketellingen, som ble utført av «Uganda Bureau of Statistics» i fjor, er rundt 90 prosent av alle hushold styrt av enslige kvinner. Fordi sex-arbeid er forbudt i Uganda, finnes det ingen nøyaktige tall på hvor mange prostituerte området er hjemmet til. Ssekyazi Jackson, som jobber for myndighetene som områdets sikkerhetsvakt, 
anslår at majoriteten av alle kvinner mellom 18 og 45 år er sexarbeidere.

– Å selge sex er en skam og de færreste snakker åpent om det. De lever et hemmelig liv innenfor lukkede dører. I Katanga er hvert femte hus en bordell, hevder Jackson.

Kirken hjelper

Søndag formiddag er noen av Katangas mange barer allerede fulle av øldrikkende kvinner og khat-tyggende menn og ungdommer. Her skjer salg av sex åpent, og barene er porten til prostitusjon for mange kvinner. Et stykke opp en gjørmete sti, bak en garasje der menn i møkkete, blå uniformer prøver å starte hostende motorer, ligger en bygning som skiller seg ut i havet av blikkskur. Her ligger The Rescue Mission International Ministry, en av få kirker som holder dørene åpne for sexarbeidere.

Kirken drives av pastor Job Olusegun, som opprinnelig er fra Nigeria. For snart ni år siden forlot
han hjemlandet for å vise fattige i Katanga-
slummen veien til Gud.

– Jeg hadde aldri planer om å forlate landet mitt. Det var Guds ord som fikk meg til å flytte hit. Den første tiden i Katanga var et 
mareritt, og jeg spurte Herren mange ganger om han virkelig mente at det var her jeg skulle bo, sier Olusegun.

Han sov ikke en hel natt de to første årene.

– Folk hadde sex mot kirkeveggen og kondomer kom bokstavelig talt flyvende inn vinduene. Jenter og kvinner har få 
muligheter her, og jeg følte at noe måtte gjøres, sier Olusegun.

I dag samarbeider han med den kristne organisasjonen Samaritan’s Purse for å få kvinner
vekk fra gata.

LES OGSÅ: Rekordmange anmeldelser for menneskehandel

Truet på livet

Jobben har vært langt vanskeligere enn ventet, og han har møtt motstand fra både lokalsamfunnet, politiet og 
myndighetene. Det er ikke bare salg og kjøp av 
sex som er forbudt i Uganda. Privatpersoner, 
organisasjoner og menigheter som jobber for 
sexarbeidernes rettigheter blir forfulgt, trakassert og arrestert.

– Alle tjener på sexarbeiderne, og det er ingen som ønsker at disse kvinnene skal endre livsstil. Prøver du å legge deg borti, er livet ditt i fare, sier Olusegun.

En ny start

Hodebunnen er blank av svette der pastoren går frem og tilbake over kirkegulvet mens han formidler sitt budskap i en mikrofon. «La oss komme bort fra mørket! La mørket forsvinne i Guds navn. Forsvinne, forsvinne, forsvinne», sier Olusegun med så høy stemme at det skurrer i høyttalerne.

Ritah står med øynene lukket, høyrehånda over hjertet og venstrehånda opp mot kirketaket. Det er nå fem måneder siden hun hadde sin siste kunde. Kirken har hjulpet henne å finne veien ut av prostitusjonen.

– Jeg har fått hjelp til å starte en forretning. Nå selger jeg kull fra en liten butikk, og det gir nok til mat og husrom. Jeg tjener ikke store penger, men nå slipper jeg livet på gata. Troen på Gud har reddet meg, sier Ritah.

LES OGSÅ: Møter færre norske

Nekter å bruke kondom

Ved siden av Ritah står Tandeka Prossy (25). Som flertallet av kvinnene i Katanga kommer hun fra fattige kår på landsbygda. For elleve år siden flyttet hun og fire andre jenter til Katanga. I dag er to av dem døde av aids.

– Det gikk rykter om at det var store penger å tjene her, men det har jeg sett lite av. Du selger deg selv for vann og brød. Mange ganger nekter kundene å bruke kondom og du lever med konstant frykt for å få hiv, sier hun.

For henne tok livet en plutselig vending.

– Jeg pleide å ha mareritt hver natt. Jeg skammet meg over den jeg var og var konstant redd for kundene, som ofte var fulle og voldelige, sier Prossy.

Hun får i dag hjelp av kirken til mat og med 
økonomi til å drive en liten butikk der hun selger matolje og avokadoer.

75 prosent hiv-positive

Det finnes ingen lov som beskytter sexarbeideres rettigheter, og de forteller om daglige trusler og vold.

Et stykke fra kirken bor Aisha (32). Hun har helt siden hun kom til Katanga for snart 17 år siden levd av å selge sex. Hele veien har hun ført en kamp for å bli respektert.

Hun er i dag leder for de prostituerte i slummen, og jobben hennes er blant annet å gi kvinnene helserelatert informasjon og mot til å stå opp for sine rettigheter.

– Politiet krenker, slår og voldtar sexarbeidere på åpen gate. De samme politifolkene kommer så i sivilt tøy og kjøper sex av oss. Her i Katanga er mange av kundene politifolk og statlige tjenestemenn. De fleste nekter å bruke kondom og tilbyr store beløp for ubeskyttet sex. Rundt 75 prosent av de 350 kvinnene som jeg er leder for, har hiv, sier Aisha.

Uganda er blitt et forbilde i kampen mot hiv/aids. Landet har klart å redusere antallet hiv-smittede på landsbasis fra 18,5 prosent i 1992 til 7,2 prosent i fjor. Sexarbeidere har havnet i skyggen av denne fremgangen. Ifølge UNAIDS er 37 prosent av Ugandas sexarbeidere hiv-smittet. Tallet er langt høyere i enkelte områder.

LES OGSÅ: Utnyttar kaoset – jenter forsvinn

Truende beskjeder

Ritah går i kirken tre 
dager i uka og så godt som hver gang kommer hun hjem til truende beskjeder på døra. «Du har valgt Gud foran meg, og for det skal du straffes», står det med store bokstaver på et hvitt A4-ark. Ritahs tidligere kunder er alt annet enn fornøyde med hennes nye liv.

– Selvfølgelig er jeg redd, men nå er det ingen vei tilbake. Jeg nekter å la dem vinne. Gud har vist meg veien, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Reportasje