Nyheter

Rekordmange anmeldelser for menneskehandel

Antallet anmeldelser for menneskehandel i Norge doblet seg fra 2013 til 2014. Den klart største økningen er knyttet til tvangsarbeid.

For andre år på rad har politiet flere anmeldelser for menneskehandel knyttet til tvangsarbeid og tvangstjenetser enn for prostitusjon. Totalt var det 68 anmeldelser for tvangsarbeid og tvangstjenester, mer enn en dobling fra 2013, da tallet var 39. Det viser tall fra Koordineringsenheten for Ofre for Menneskehandel (KOM), som torsdag offentliggjorde tallene for 2014.

– En mulig årsak kan være økt oppmerksomhet, erkjennelse og kunnskap om at tvangsarbeid eksisterer i Norge. Det er nå større bevissthet om at menneskehandel ikke bare handler om kvinner som utnyttes til prostitusjon, skriver KOM i rapporten.

LES OGSÅ: KrFU: – Politiet må prioritere menneskehandelssaker

Mer en noen gang

Totalt ble det levert inn 106 anmeldelser for menneskehandel i 2014. Det er det høyeste noen gang.

37 gjaldt prostitusjon eller andre seksuelle formål, 68 tvangsarbeid eller tvangstjenester og én gjaldt organhandel.

Menneskehandel er å utnytte barn, kvinner og menn til å utføre arbeid og tjenester ved bruk av tvang, vold, trusler, forledelse eller ved å utnytte personens sårbare situasjon. Menneskehandel er forbudt i henhold til straffelovens § 224 og kan straffes med inntil fem års fengsel.

LES OGSÅ: Flere er domfelt for menneskehandel

Få domfellelser

Selv om mange er anmeldt for menneskehandel knyttet til tvangsarbeid og tvangstjenester, har Norge totalt kun hatt fem domfellelser siden forbudet mot menneskehandel ble innført i 2003.

Både politi, påtalemyndighetene og flere organisasjoner påpeker i årets rapport at særlig kategorien tvangsarbeid er vanskelig juridisk. Spesielt mener de det er vanskelig å trekke grensen mellom hva som er sosial dumping og menneskehandel i form av tvangsarbeid.

Totalt har Norge bare hatt én dom for menneskehandel i form av tvangsarbeid. I tilegg har dommer vært for utnyttelse til ulike former for tvangstjenester og en dom er for utnyttelse til tigging.

LES OGSÅ: Mennesket bak tiggaren

Mørketall

Antatte ofre for menneskehandel kan få hjelp og beskyttelse mens politiet arbeider med saken. 324 personer fikk slik hjelp i 2014. Av dem var 157 identifisert for første gang. Majoriteten av ofrene er fortsatt kvinner som utnyttes til prostitusjon eller andre seksuelle tjenester.

37 nasjonaliteter er representert. Nigeria, Romania, Filippinene, Pakistan og India er landene som går oftest igjen.

I rapporten påpekes det at mange av ofrene for menneskehandel, av ulike grunner, ikke tør, vil eller kan samarbeide med norske myndigheter og organisasjoner.

Frykt for trusler, manglende kunnskap om rettssystemet, og frykt for å bli uttransportert nevnes som mulig årsaker. I tillegg peker KOM på at beviskravet innen norsk strafferett er svært høyt.

Rapporten inneholder bare registrerte saker og KOM mener derfor det er mørketall og at mengden menneskehandel kan være større enn det som kommer frem i deres rapport.

LES OGSÅ: – Kan ikke fortsette å svikte ofrene

Bekymret

Røde Kors tilbud for menneskehandelsofre, «Rett til å bli sett», påpeker at det er mangel på et likeverdig tilbud for alle personer utsatt for menneskehandel.

– Det er svært bekymringsverdig. Vi etterlyser en helhetlig innsats som ikke skiller på utnyttelsesform, og som sikrer at alle ofre for menneskehandel får et likeverdig tilbud, melder de til KOM.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter