Kirke

Svenske kirketopper fløy på businessklasse og drakk vin til 1500 flasken

Ledelsen i biskopene og prestenes fagforening brukte medlemmenes penger på dyre viner, sprit og vesker. Styret fløy på business class og bodd på dyre hoteller i Paris og Wien.

Det er de svenske mediene Aftonbladet og Kyrkans tidning som har avdekket de uortodokse innkjøpene i ledelsen i Kyrkans Akademikerförbund (KyrkA). KyrkA er fagforening for akademikere i Svenska kyrkan, og både biskoper og prester er organisert der.

Ifølge dokumenter Aftonbladet og Kyrkans tidning skal ha fått tilgang til, har medlemspengene blant annet gått til middag på Michelin-restautant, opphold på luksuriøse «boutique-hotell», en konsert med Wien-filharmonien og en sightseeing-tur ved Triumfbuen og Champs-Élysées i Paris.

Møter kritikk

Det skal også være snakk om dyre hotellopphold i Stockholm, og kostbare taxi-turer. Mye av kritikken rettes mot generalsekretær Vibeke Hammarström. Som innehaver av fagforeningens bankkort har hun betalt for mange av utgiftene. Dette bankkortet skal blant ha betalt for vinflasker til opptil 1.500 svenske kroner, vel og merke i representasjonssammenhenger. Bankkortet skal også ha blitt brukt til innkjøp på det svenske vinmonopolet, og til reisevesker.

Men styreleder i KyrkA, Bror Holm, får også kritikk, særlig for måten han har håndtert saken på etter at den ble kjent i mediene.

Krever avgang

Nå krever en rekke av lokallagene i fagforeningen ledelsens avgang, skriver Kyrkans tidning.

Styret for KyrkA i Lund, hvor 800 ansatte er organisert, var ett av de første lokallagene som uttalte seg.

– Fagforeningsleder og kommunikasjonsleder nyter ikke lenger den nødvendige tilliten, skriver styret i Lund i en uttalelse, og understreker hvor viktig det er at en fagforening er varsom med tilliten den har fått fra medlemmer i form av fortrolighet og penger.

KyrkA-styret i Luleå stift i nord-Sverige krever at styret går av med umiddelbar virkning.

Lignende uttalelser har kommet fra styrene i Linköping, Västerås og Växjö.

Onsdag ble det imidlertid kjent at sentralstyret i KyrkA har full tillit til både Hammerström og Holm.

Svarer på tiltale

Styreleder Holm svarer inngående på anklagene som har kommet frem i mediene på KyrkAs hjemmesider.

– Opplysningene som er spredt til media bygger på feilaktige fakta og er tatt ut av sammenheng. Påstandene om økonomisk mishold mangler grunnlag.

Holm skriver at fagforeningen ikke har noe å skjule.

– Det finnes forklaringer på og årsaker til alle angivelige kostnader, men når man trekker ut enkeltkvitteringer gir det et tendensiøst bilde av virksomheten.

Kontrollfunksjonene for denne typen utlegg er gode, mener han, og forklarer mange av utgiftene med fagforeningsarbeidets karakter.

– Det kreves for eksempel hotellovernatting for arbeid som utføres på kveldstid.

Går inn på konkrete tilfeller

Styreleder Holm imøtegår så anklagene om mislighold punkt for punkt.

Om veskeinnkjøpene skriver han for eksempel at flere personer i fagforeningen trengte datavesker, og at disse ifølge rutinen blir betalt av generalsekretærens firma-bankort.

Holm skriver at generalsekretæren noen ganger har vært nødt til å ta taxi fra sitt hjem i Uppsala til arbeidet i Stockholm – en avstand på syv mil – fordi det var sent på kvelden og kollektivtrafikken hadde slutten å gå.

Styrelederen bedyrer at fagforeningsledelsen reiser svært lite utenfor Sveriges grenser, men at de er på et tredagers jobbkurs utenlands en gang i året. De to siste årene har ledelsen reist til Paris og Wien.

– For å muliggjøre arbeid under flyvningen, er det å fly business class i overensstemmelse med våre retningslinjer. Hotellstandarden har vært moderat, og ved middager har det blitt gitt maksimalt to glass vin eller øl per person.

LES MER:

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke