– Jeg kjøper ikke premisset til Rossavik, sier Sveinung Moesgaard Skjesol, leder for Åpen Folkekirke (ÅF) i Hamar.
Forrige uke ble det kjent at Sunniva Gylver blir ny biskop i Oslo bispedømme. Mens 13 av Kirkerådets medlemmer gikk inn for Gylver som ny leder, fikk Sturla Stålsett kun fire av rådets stemmer. Ingeborg Sommer fikk ingen stemmer.
Det skjedde til tross for at en rekke rådgivende instanser i forkant hadde pekt på Stålsett som bispefavoritt. Det inkluderer flertallet av biskopene og bispedømmerådet. Også tallene for de stemmeberettigede i kirken viste tydelig flertall for Stålsett, selv om menighetsråd ønsket seg Gylver.
Som om ikke det var nok: I Aftenposten i helgen skriver avisens kommentator Frank Rossavik at Stålsett «ble sviktet av sine egne» da Kirkerådet stemte over de tre gjenværende bispekandidatene torsdag 5. desember.
Rossavik viser til at Stålsett var med på å danne den kirkepolitiske listen Åpen folkekirke (ÅF) i 2014. Der var han som leder med på å kjempe gjennom at likekjønnede par kan gifte seg i Den norske kirke.
«Ti år senere hjalp det ham ingenting. 60-åringen fikk kun tre av ÅFs seks stemmer i Kirkerådet», skriver Rossavik om bispevalget.
Hvem som stemte på hva i bispevalget, er ikke offentlig. Ifølge ÅFs nåværende leder, Gard Sandaker Nielsen, var Stålsett for øvrig ikke med på å grunnlegge eller ta initiativ til ÅF, men han ble den første valgte lederen.
– Ville vært en skinnprosess
Flere lokalledere i Åpen Folkekirke er imidlertid uenig i premisset til Rossavik om at Stålsett «ble sviktet av sine egne». Sveinung Moesgaard Skjesol er en av dem. Han påpeker at bispevalg innebærer en omfattende og tidkrevende rekrutteringsprosess der et bredt lag av kirken får komme til orde.
– Det ville derfor vært en skinnprosess dersom ÅFs medlemmer i Kirkerådet på ren automatikk hadde stemt på den som hadde lengst fartstid i ÅF, sier han.
Også Margaret Mørk, leder for ÅF i Møre, reagerer på premisset som Rossavik legger til grunn for sin kommentar.
– At ÅF’s medlemmer skal stemme på en kandidat fordi han er en av «deres egne», synes jeg er et dårlig demokratisk prinsipp. Det kan ikke være sånn at ÅF-medlemmer er forpliktet til å stemme på ham i en slags takknemlighetsgjeld, selv om ÅF selvfølgelig er veldig takknemlig for det han har gjort og har stor respekt for ham, sier hun.
Hun påpeker at ÅFs medlemmer i Kirkerådet først og fremst må tenke på de behovene som de mener kirken har i dag når de skal velge biskop.
– Er du overrasket over at Stålsett ikke fikk større støtte av sine egne?
– Hvis jeg er overrasket, så er det ikke fordi Gylver vant, for hun er en fantastisk person, men det var overraskende fordi Stålsett hadde et så sterkt votum på forhånd, sier hun.
Mørk mener derfor en mer relevant debatt er hvordan bispeutnevnelsene skal foregå framover.
– I bispevalg blir det satt i gang et voldsomt apparat med forhåndsavstemninger som kan settes til sides i den avgjørende runden. Det er slik systemet er i dag, men vi bør stille spørsmål ved om dette er hensiktsmessig.
Det kan ikke være sånn at ÅF-medlemmer er forpliktet til å stemme på ham i en slags takknemlighetsgjeld
— Margaret Mørk, leder for Åpen Folkekirke i Møre
– Ikke illojalt
Frank Rossavik gjør altså et poeng ut av at Stålsett ble sviktet av sine egne i bispevalget. Selv mener han at det er et sunnhetstegn at folk ikke stemmer etter de kirkepolitiske partilinjene.
– Det kan være så enkelt som at Gylver gjorde et bedre inntrykk på Kirkerådet enn Stålsett, skriver Rossavik i en e-post til Vårt Land.
Fra hans ståsted var det derfor ikke illojalt av ÅF-medlemmene å ikke stemme fram sin egen grunnlegger.
– Kirkerådet skal ivareta helheten. Samtidig vet jeg jo at mange medlemmer av ÅF undrer seg over stemmegivningen, og det er viktigere enn hva jeg måtte mene, sier han.
Skapte ståhei internt
Gard Sandaker-Nielsen er leder av Åpen folkekirke og nestleder i Kirkerådet. Han påpeker at det ikke er første gang at Åpen folkekirkes medlemmer i Kirkerådet foretar ulike vurderinger av kandidater ved bispevalg.
Da ny biskop skulle velges i Stavanger i 2016, falt valget på Ivar Braut i stedet for den mer liberale TF-teologen Torstein Lalim. Avgjørelsen ble tatt av et kirkeråd der Åpen folkekirke hadde flertall.
– Det ble mye ståhei i offentligheten etterpå, ikke minst i ÅF, fordi ÅF hadde bidratt til å gjøre Braut til biskop og ikke en av ÅFs allierte, sier Sandaker-Nielsen.
Han forteller at ÅF siden den gang stort sett ikke har vært helt samstemte i hvem som burde bli biskop.
– At det er ulike vurderinger innad i ÅF, tenker jeg er sunt, sier han.
Sandaker-Nielsen mener det er mange gode grunner til at Kirkerådet kunne valgt å tilsette Stålsett som biskop, men at han har vært leder i Åpen folkekirke er i seg selv ikke en av dem.
– I så fall hadde man ikke trengt å ha en prosess i det hele tatt. Stålsett var også én av tre i sluttrunden i 2017, og da ble Kari Veiteberg tilsatt, sier han.
ÅF-lederen påpeker også at selv om alle deres medlemmer i Kirkerådet hadde gått for Stålsett, så ville det ikke hatt noen betydning for utfallet.
– Har dere fått reaksjoner internt i ÅF på at noen av deres medlemmer i Kirkerådet ikke stemte på Stålsett?
– Nei, vi har ikke fått reaksjoner på det. Men det har kommet noen reaksjoner på at Kirkerådet ikke la mer vekt på avstemmingsresultatet og prioriteringene til Oslo bispedømmeråd og biskopene.