Religion

Politiet: – Problematisk at ytringsfriheten ikke blir ivaretatt for alle

8. MARS: Politiet forteller at 8. mars-komiteen ikke fulgte deres anmodning om å la alle deltakerne gå i toget. – Arrangementet er en politisk markering, ikke en folkefest, svarer komiteen.

– Politiet var i dialog med arrangør under gjennomføringen av arrangement, og ba om at det ble lagt til rette for at samtlige deltakere skulle få anledning til å gå i toget, skriver stabssjef i Oslo politidistrikt Harald Nilssen i en e-post til Vårt Land.

– Politiet mener på generelt grunnlag at det er problematisk at ytringsfriheten ikke blir ivaretatt for alle grupper ved at noen ikke fikk anledning til å delta i toget, slik det var forespeilet fra arrangørs side.

Vårt Land har bedt politiet gi sin versjon av hva som skjedde da en gruppe demonstranter ble forhindret fra å gå i 8. mars-toget i Oslo. Demonstrantene hadde møtt opp for å markere sin støtte til kvinner som er utsatt for seksuell vold under den pågående konflikten i Israel og på Gaza, og hadde på forhånd avklart med arrangementskomiteen at de kunne delta under parolen «Støtt kvinners fredsarbeid – bekjemp voldtekt som våpen».

Politiet var i dialog med arrangør under gjennomføringen av arrangement, og ba om at det ble lagt til rette for at samtlige deltakere skulle få anledning til å gå i toget

—  Silje Tamara Daugstad, kommunikasjonsrådgiver i Politiet

Dannet et kjede som forhindret deltakelse

I sin e-post til Vårt Land skriver politiet at de ikke tar stilling til hvilke deltakere som får være til stede eller hvilke paroler de går under, så lenge deltakere på arrangementene ikke skaper ordensforstyrrelser, uro eller utøver straffbare handlinger.

– Politiets oppfatning er at enkelte elementer under arrangementet på Youngstorget aktivt forsøkte, og klarte, å hindre de som ønsket å gå til støtte for jødiske kvinner fra å delta. Dette ble blant annet gjort ved å danne en kjede som hindret at de som uttrykte støtte til jødiske kvinner kom med i toget. Personene som uttrykte støtte til jødiske kvinner valgte å forlate området.

.

Ifølge politiet var det cirka 6-7.000 oppmøtte på Youngstorget, og cirka 3–400 på alternativt arrangement på Eidsvoll plass.

– Politiet er kjent med at enkelte personer på stedet skal ha utvist en provoserende oppførsel, hvorav det skal ha oppstått noen muntlige konfrontasjoner, men politiet er ikke kjent med at det kom til fysiske konfrontasjoner mellom de ulike partene. Politiet ble heller ikke nødt til å gripe inn eller bortvise noen.

– Opplevdes som aggressive

– 8. mars-arrangementet på Youngstorget er en politisk markering, ikke en folkefest, sier Ayat Majbel Saeid, som er presseansvarlig i 8. mars-komiteen.

Vårt Land har sett en e-postkorrespondanse hvor en representant for de jødiske demonstrantene spør 8. mars-komiteen om de er velkomne til å delta under denne parolen med bilder knyttet til 7. oktober. De spør også om de ville være trygge om de kom med jødiske eller israelske symboler.

Svaret fra arrangementskomiteen er at de jødiske kvinnene vil være trygge. Presseansvarlig i 8. mars-komiteen Ayat Majbel Saeid har i ettertid fortalt Vårt Land at de opplevde at demonstrantenes paroler gikk lenger enn komiteen var forespeilet.

– De fikk ikke gå i toget med sine plakater fordi det var motstridende til den tydelige solidaritetsprofilen med Palestina. Politiet sa til flere, inkludert oss, at det var opp til oss som arrangør hva vi ønsket å gjøre.

Komiteen mener kvinnene som demonstrantene hadde bilder av, er kvinner med soldatbakgrunn. Saeid forteller at flere også reagerte på slagordet «Me too unless you’re a jew», og at det ble oppfattet som en anklage mot komiteen.

De fikk ikke gå i toget med sine plakater fordi det var motstridende til den tydelige solidaritetsprofilen med Palestina

—  Ayat Majbel Saeid, presseansvarlig i 8. mars-komiteen


Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion