Religion

Får millioner til sjekking av middelalderkirker

KULTURARV: 42 middelalderkirker i stein skal få tilstanden vurdert. Håpet er å få sjekket alle 159 kirkene i Norge.

I Norge er det 159 middelalderkirker i stein. Nå skal 42 av disse tilstandsvurderes.

I revidert nasjonalbudsjett har regjeringen satt av fem millioner til forprosjektering av tiltak for slike kirker. Det skriver KA Arbeidsgiverorganisasjon for kirkelige virksomheter på sine nettsider. KA har fått oppdraget fra Barne- og familiedepartementet (BFD).

– Økt innsats i arbeidet med tilstandsundersøkelser utført av fagfolk er nødvendig for å kunne prioritere prosjekter og sikre nødvendig fremdrift i arbeidet, sier Randi Moskvil Letmolie, direktør i avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning i KA, i nettartikkelen.

Tilstandsvurderingene vil være en gjennomgang av tak, vegger og gulv. Vurderingene skal gjøres på et meget grundig nivå der også kulturminneverdien blir tatt hensyn til.

Samarbeider med Riksantikvaren

Spesialrådgiver Ole Christian Torkildsen vil lede arbeidet på vegne av KA. Han har allerede vært på den første befaringen og tilstandsvurderingen av Fon kirke i Re i Tønsberg kommune.

– De rundt 42 kirkene som deltar er valgt ut fra kriterier som blant annet geografisk spredning, skadehistorikk, autentisitet og variasjon i taktekkingsmaterialer og tårnbygg, samt på bakgrunn av data fra kirkekontrollen i 2021, sier Torkildsen i nettartikkelen til KA.

KA samarbeider med Riksantikvaren på prosjektet, som er tydelige på hvorfor det er behov for tilstandsvurderinger.

– Vi kan nesten aldri få for mange slike. Tilstand utvikler seg hele tiden, på ulike nivåer, så nye vurderinger gjør ingen skade. Det er bare fordeler. Dessuten vil disse undersøkelsene føre til bedre kunnskap hos kirkeeier selv, sier seniorrådgiver hos Riksantikvaren, Terje de Groot.

Håper alle kirkene blir vurdert

De bevilgede midlene vil brukes til å tilstandsvurdere 42 utvalgte kirker.

– Men vi håper jo på sikt at alle de 159 middelalderkirkene i stein skal få denne vurderingen, sier Randi Moskvil Letmolie, direktør i avdeling for kirkebygg og eiendomsforvaltning i KA.

Endringslogg: Endret tallet på kirker fra 40 til 42, fredag 27. januar klokka 14.20.

Les mer om mer disse temaene:

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion