Religion

Ledervalg antyder ny linje etter overgrepsskandale

USA: Etter vårens rystende overgrepsrapport, har USAs største protestantiske kirkesamfunn valgt ledere som har kjempet for større åpenhet og selvransaking.

I mai slo en granskingsrapport ned som en bombe i Southern Baptist Convention, USAs største protestantiske kirkesamfunn:

Rapporten konkluderte med at ledere i Southern Baptist Convention (SBC) har latt være å ta ansvar for overgrepshendelser i lokale kirker, de har nedjustert tallet på antall overgrepssaker og behandlet overgrepsofre som fiender av kirkesamfunnet. Og de har gjort dette for å beskytte organisasjonen fra omdømmetap og juridisk ansvar.

Den monumentale ledelsessvikten ble avdekket etter en lang og betent intern debatt om hvorvidt kirkesamfunnet skulle gi eksterne etterforskere tilgang på intern kommunikasjon, noe de til slutt besluttet å gjøre i oktober i fjor.

Nye ledere

Mandag denne uken valgte organisasjonen nye medlemmer til sin såkalte «executive committe», som er organet som holder tilsyn med kirkene i trossamfunnet. De tre kandidatene som ble valgt inn, hadde alle gått inn for å fristille det ledende styringsorganet fra taushetsplikten, og slik legge til rette for at beskyldningene mot organisasjonen kunne bli gransket. Kandidatene som tapte, hadde gått imot dette.

Valget av nye ledere sender et signal om at det er vilje til å ta konsekvensen av det som meldes i rapporten, skiver Associated Press (AP).

---

The Southern Baptist Convention (SBC)

  • Er en sammenslutning av selvstendige, lokale kirker. Etablert i delstaten Georgia i 1845.
  • Etablert av baptister i sørstatene som brøt med baptister i nord, blant annet på grunn av uenighet om slaveri.
  • Er i dag verdens største sammenslutning av baptistmenigheter og USAs største protestantiske kirkesamfunn

Kilde: Wikipedia

---

Vant med stort flertall

Årsmøtet i organisasjonen varer fram til onsdag, og mer enn 8.000 delegater fra lokale kirker – de omtales som «budbringere» – skal blant annet velge ny president, og stemme over forslag som skal hindre nye seksuelle overgrep i organisasjonen.

Komiteens nye leder, Texas-pastoren Jared Wellman, ble valgt med nesten to tredels flertall av stemmene. De nyvalgte representantene sa på en pressekonferanse at de ikke ville spekulere i hva valget av dem vil bety for organisasjonens framtid, men sa også at de mente seieren de kjempet fra i høst var et avgjørende skritt for organisasjonen, ifølge AP.

– Informasjonen vi fikk (etter at taushetsplikten ble fjernet) har vært oppsiktsvekkende for mange, sa Jared Wellman på pressekonferansen, ifølge AP.

To av tre kandidater som tapte i mandagens ledervalg var medlemmer av nettverket Conservative Baptist Network, et nettverk som har som mål trekke Southern Baptist Convention i mer konservativ retning.

Informasjonen vi fikk har vært oppsiktsvekkende for mange.

—  Jared Wellman, Southern Baptist Convention

Rapporten gir råd

Granskingen ble iverksatt av lokale delegater til SBCs årskonferanse i 2021, som en respons på at det hadde blitt fremmet en rekke beskyldninger om både overgrep og utilstrekkelig håndtering av varsler i ledelsen.

Rapporten gir trossamfunnet en rekke råd: Blant dem er å opprette et system som sporer overgrepsdømte personer, og å opprette en uavhengig kommisjon som skal ha ansvar for å håndtere overgrepssaker, å begrense bruken av taushetsplikt og å sikre at lokale kirker følger retningslinjer for håndtering av overgrepssaker.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion