Religion

USAs største protestantiske kirkesamfunn rystet av overgrepsrapport

OVERGREP: Southern Baptist Convention har dysset ned overgrep og behandlet ofrene som fiender, ifølge rapport. – Vi har ikke holdt våre ledere ansvarlige, sier arbeidsgruppe.

Ledere i Southern Baptist Convention (SBC) har behandlet overgrepsofre som fiender av kirkesamfunnet, de har latt være å ta ansvar for hendelser i lokale kirker og nedjustert tallet på antall overgrepssaker. Og de har gjort dette for å beskytte organisasjonen. Dette ifølge en rapport som ble offentliggjort søndag 22. mai.

Lot være å undersøke

Ifølge rapporten har ledere i SBC gått så langt som å sette sammen en liste over overgrepsdømte i kirkesamfunnet, men latt være å undersøke om disse fortsatt var aktive i sine lokale kirker, ifølge Religion News Service.

I sum avdekker rapporten, som er utarbeidet av selskapet Guidepost Solutions, at USAs største protestantiske trossamfunn har vært svært lite opptatt av overgrepsofrenes ve og vel, men tatt omfattende skritt for å unngå søksmål eller på annet vis bli holdt ansvarlig for overgrep som har skjedd i deres sammenhenger:

«For å unngå dette, har ofre og andre som rapporterte om misbruk blitt ignorert, de har ikke blitt trodd, eller de har blitt møtt med den vanlige formuleringen om at SBC ikke kunne gjøre noe fordi de lokale kirkene er selvstendige – selv om dette betydde at overgrepsdømte kunne fortsette i tjeneste uten at deres nye menigheter ble informert», heter det i rapporten.

Hele greia må ses som det den egentlig er: Nemlig et satanisk opplegg for å ta vårt fokus bort fra evangelisering.

—  August Boto om granskingen

Nær 300 sider lang rapport

Rapporten inneholder også konkrete beskyldninger om seksuelt misbruk mot SBCs tidligere president Johnny Hunt. Hunt nekter for at beskyldningene er sanne.

Ifølge rapporten har også ledere i SBC tatt skritt for å hindre at informasjon om seksuelle overgrep skulle nå medlemmene av trossamfunnets såkalte Executive Committee, som er organet som holder tilsyn med kirkene i trossamfunnet.

Rapporten på nærmere 300 sider gir særlig to personer ansvaret for ukulturen i organisasjonen. Det er August Boto og James Guenther, som hadde mektige posisjoner i ledelsen fra 1966 til 2021.

De to er begge advokater, og skal ha gått til angrep på andre ledere i SBC dersom de fremmet et ønske om å ta opp problemet med overgrep i organisasjonen. De skal også ha håndtert overgrepsvarslere på en måte som i seg selv var et overgrep mot ofrene og deres støttespillere, ifølge rapporten.

«Hele greia må ses som det den egentlig er: Nemlig et satanisk opplegg for å ta vårt fokus bort fra evangelisering», skriver Boto i en intern e-post om granskingen. E-posten er gjengitt i rapporten.

Vi holdt ikke våre ledere ansvarlige, og vi lyttet ikke til advarslene.

—  Southern Baptist Conventions arbeidsgruppe for granskingen

Gransking iverksatt av grasrot-representanter

Granskingen ble iverksatt av lokale delegater til SBCs årskonferanse i 2021, som en respons på at det hadde blitt fremmet en rekke beskyldninger om både overgrep og utilstrekkelig varselhåndtering i ledelsen.

Rapporten gir trossamfunnet en rekke råd: Blant dem er å opprette et system som sporer overgrepsdømte personer, og å opprette en uavhengig kommisjon som skal ha ansvar for å håndtere overgrepssaker, å begrense bruken av taushetsplikt og å sikre at lokale kirker følger retningslinjer for håndtering av overgrepssaker.

I en uttalelse sier SBCs arbeidsgruppe som har jobbet med rapporten, at tiden er inne for ta tøffe grep:

«Vi må motstå fristelsen til å minimere, til å se en annen vei, til å finne syndebukker for det som er avdekket i denne rapporten, og heller spørre: Hva kunne vi gjort bedre? Og hva skal vi gjøre nå?»

«Som en sammenslutning holdt vi ikke våre ledere ansvarlige, og vi lyttet ikke til advarslene. Ledere hadde tilgang til kompetanse, men valgte å ikke søke hjelp, og i noen tilfeller å avvise den hjelp de ble tilbudt.»

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion