Religion

Sterkt kritisk til at Kirkemøtet skal gi LHTB-personer en unnskyldning

DEN NORSKE KIRKE: Mens teologiprofessor Halvor Moxnes håper på en samstemt unnskyldning fra Kirkemøtet og Bispemøtet, mener Jo Hedberg, leder av Bønnelista, at en unnskyldning til homofile er skadelig for kirka.

– Ubibelsk, sier Jo Hedberg, leder for den kirkepolitiske listen Bønnelista.

Det sier han etter at Olav Fykse Tveit, preses i Den norske kirke, torsdag uttalte at Kirkemøtet må uttrykke en unnskyldning til personer med LHBT-identitet.

Tidligere i år har Bispemøtet, som er satt sammen av alle biskopene i Den norske kirke, uttalt at de «erkjenner» at kirkens uttalte holdninger om homofile og lesbiske gjennom årene har «påført mange mennesker stor skade og smerte». Fykse Tveit mener altså at Kirkemøtet bør gå enda lenger.

Til Vårt Land sier Fykse Tveit at kirken bør ha en grundig prosess for å ha et godt grunnlag for en ordentlig unnskyldning.

Jo Hedberg mener homofilt samliv er galt og at en unnskyldning er skadelig for kirken.

– Vi fjerner oss fra Gud. Det har aldri ført noe godt med seg. Gud kommer ikke til å endre hva han mener.

Han mener en unnskyldning vil gå på tvers av bekjennelsesgrunnlaget til kirken, og viser til Bibelen, de tre oldkirkelige bekjennelsene, Luthers lille katekisme og Augustana.

– Det er kirkens læringsgrunnlag, sier Hedberg.

– Har du et alternativ til en unnskyldning til de som kjenner seg dårlig behandlet av kirken?

– Det er greit å be om unnskyldning, men det må samstemme med grunnlaget til kirken, sier han.

Må settes ned sannhetskommisjon

Professor emeritus i teologi ved Universitetet i Oslo, Halvor Moxnes, sier han er opptatt av prosessen frem mot en unnskyldning.

– Det må settes ned en sannhetskommisjon der skeive kan få dele sine historier. Slik kan en unnskyldning blir troverdig, sier Moxnes.

Han legger til:

– Hvis det er et stort mindretall som ikke vil gå med på en slik unnskyldning, så svekker det troverdigheten.

Halvor Moxnes, professor emeritus i teologi

Onsdag sa statsminister Jonas Gahr Støre på vegne av regjeringen unnskyld til homofile, for at de ble kriminalisert og straffeforfulgt av norske styresmakter. Moxnes håper nå at Bispemøtet og Kirkemøtet følger etter og står samlet om en unnskyldning. Han har også et håp om at DNK i fremtiden bare vil ha ett syn på likekjønnede ekteskap, men med samvittighetsfrihet til å være uenig.

Denne ordningen mener han ligner på det man i dag har når det gjelder synet på kvinnelig prestetjeneste, der DNK tidligere hadde to syn, mens man i dag har ett, men med samvittighetsfrihet.

Moxnes tilføyer:

– Ut ifra menneskesynet til kirken må mennesket sin rett til å ikke bli diskriminert gå foran teologisk uenighet, sier han.


Les mer om mer disse temaene:

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion