Religion

Kristenavis felt for artikkel om «kjønnsforvirrende undervisning»

PFU: Avisa Norge IDAG er felt i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Pressens Faglige Utvalg (PFU) konkluderte på onsdag at avisa Norge IDAG har brutt god presseskikk på punkt 3.2 og 4.14 i Vær varsom-plakaten (se faktaboks). Det melder Journalisten.no.

Klagen handlet om en nettartikkel som lenker til en TV-sending der småbarnsfaren Einar Helgaas fremsetter påstander om Foreningen Fri og deres ungdomsorganisasjon Skeiv Ungdom. Helgaas er teamleder i Lagets Region Vest, og står bak et foreldreopprop mot FRIs fagavdeling Rosa kompetanse og deres kurstilbud som han beskriver som «kjønnsforvirrende undervisning i barnehager og skole».

Under onsdagens PFU-møte, sa PFU-leder Anne Weider Aasen at den ovennevnte saken inneholdt «påstander som ikke har rot i virkeligheten».

PFU er et klageorgan som har som formål å overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norsk presse. Det var på deres møte på onsdag at de behandlet klagesaken mot Norge IDAG.

---

Punktene Norge IDAG ble felt på

  • 3.2. Vær kritisk i valg av kilder, og kontroller at opplysninger som gis er korrekte. Det er god presseskikk å tilstrebe bredde og relevans i valg av kilder. Vær spesielt aktsom ved behandling av informasjon fra anonyme kilder, informasjon fra kilder som tilbyr eksklusivitet, og informasjon som er gitt fra kilder mot betaling.
  • 4.14. De som utsettes for sterke beskyldninger skal så vidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

---

– Merkelige påstander

Det var FRI, med samtykke fra Skeiv Ungdom, som hadde klaget inn saken. I klagen sier de at Norge IDAG har publisert en artikkel med usanne påstander som de mener har fått lov til å stå uimotsagt. FRI mener at artikkelen inneholder feilaktige påstander om FRI, arbeidet til deres fagavdeling Rosa kompetanse, og Skeiv Ungdoms skole- og fritidstiltak.

I saken sier Helgaas følgende om kurstilbudet til Rosa kompetanse: «Det som er vårt hovedproblem er at undervisningen ikke er basert på vitenskap, biologi, slik at hvis du formidler dette til en vitenskapsmann, en lege, en biolog, så vil den si at dette ikke er riktig og at dette er en ideologi».

Under PFU-møtet, ble flere av påstandene i saken satt under lupen.

– Det er merkelige påstander som Norge IDAG kommer med i denne tv-sendingen. De kan ikke være uredelig mot tv-sendingen ved å rette opp sitatene der. Men her er det snakk om å balansere disse opplysninger med motpartneren, sa NRKs Stein Bjøntegård, som representerer redaktørene i utvalget.

Etter at saken ble publisert, ba FRI avisa om å rette opp i det de mente var uriktige opplysninger. FRI mener at avisa ikke innvilget forespørselen.

Norge IDAG avviste brudd

I sitt tilsvar skriver avisen at enkelte av uttalelsene i nettartikkelen er upresise, men de mener ikke at de har begått et brudd på god presseskikk. De mener at de kun har formidlet Helgaas’ meninger, og at han «må få fremsette sine frie ytringer.».

De mener også at det at FRI ikke fikk imøtegå påstandene umiddelbart, ble bøtet på av at de fikk svare i en ny artikkel under et døgn senere. De viser også til at Skeiv Ungdom fikk publisert et debattinnlegg i ettertid. Det skriver M24.

– Burde ha fått svare på påstandene

FRI sier at Norge IDAG ikke kontaktet dem før de publiserte saken. De opplyser også at de heller ikke fikk tilbud om samtidig imøtegåelse (se faktaboks). Det burde Skeiv Ungdom ha fått, ifølge PFU. PFU ble enige om at Helgaas kom med sterke beskyldninger av faktisk art, noe som skal utløse samtidig imøtegåelse.

PFU mente også at Norge IDAG skulle ha dobbeltsjekket informasjonen i påstandene og presentert relevante motforestillinger.

Oppropet

Vårt Land har tidligere omtalt oppropet til Helgaas. Hovedbudskapet er en bekymring for at skoler og barnehager «stadig oftere» formidler «at det finnes mer enn to kjønn, at kjønn er flytende, og at kjønn kan endres». Dette omtaler de som en «usunn ideologi».

Som motsvar har Helgaas, med flere, formulert fire egne prinsipper, som de mener «bør følges i barnehager og skoler». Deriblant at «barn skal ikke undervises i uholdbare og forvirrende teorier om ‘kjønnsmangfold’».

I forbindelse med lanseringen av oppropet, sa Fri-leder Inge Alexander Gjestvang til Vårt Land at han mente oppropet overdriver FRIs innflytelse i klasserom og barnehager. Fri-lederen er tydelig på at Rosa kompetanse er et tilbud fra fagavdelingen deres, hvor lærere og barnehageansatte kan få «se på inkluderende praksis og hva som ligger bak begrepene kjønns- og seksualitetsmangfold».

Se PFUs diskusjon her


Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion