Religion

Myndighetene fraråder private å hente ukrainske flyktninger. DNK anbefaler det samme

UKRAINA: Da norske myndigheter ikke begynte en storstilt flyktningevakuering, sa Rune Lia opp jobben som sokneprest for å hente ukrainske flyktninger selv. Preses Olav Fykse Tveit anbefaler å følge myndighetenes råd.

I flere uker har det pågått en debatt om hvor langt nordmenn kan gå for å hjelpe ukrainske flyktninger. Så langt har frivilligheten i Norge hentet mange flyktninger, men de har på veien blitt møtt med advarsler, blant annet fra statsminister Jonas Gahr Støre.

– Men vi gjør dette fordi myndighetene ikke gjør noe, var beskjeden frivillig Rune Lia ga Vårt Land tidligere denne uken.

Han sa på søndag opp sin stilling som sokneprest i Notodden, for å kunne arbeide på heltid med å hjelpe ukrainske flyktninger, blant annet ved å fortsette å bringe de til Norge.

Nå sier preses Olav Fykse Tveit at Den norske kirke (DNK) offisielt har lagt seg på den samme linjen som myndighetene.

– Når det gjelder så kompliserte ting, så følger vi myndighetenes anbefalinger om trygge måter å gjøre ting på. Men vi vil oppmuntre folk til å hjelpe flyktninger som kommer til Norge, sier han til Vårt Land.

Sokneprest Rune Lia i strikkegenser. Fire bussar i regi av Notodden menighet er er på veg til den ukrainske grensa for å hente flyktningar. Men reisefylgjet fortvilar over å risikere å bli straffa for menneskehandel om dei tek med seg flyktningar utan dei rette dokumenta.

Anbefaling fra bispemøtet

På spørsmål om DNK har et standpunkt i debatten om hvorvidt frivillige nordmenn bør hente ukrainske flyktninger, minner Fykse Tveit om at kirken allerede har kommet med det.

Han henviser til Bispemøtets uttalelse «Klokkene ringer for fred», som ble publisert 12.mars. Der står det blant annet:

«Kirka er til stede i alle lokalsamfunn, og vi har frivillige og ansatte som nå vil gjøre en innsats for å ta imot flyktningene. Vi minner om at det er styresmaktene som har ansvar for mottak og integrering av flyktninger, men de trenger sivilsamfunnets samarbeid. Den lokale kirka bør derfor ta kontakt med kommunen og si i fra om hva den kan tilby i lokalsamfunnet».

Var denne formuleringen også siktet inn mot kirkelige initiativ til å hente flyktninger?

– Ja, sier preses.

– Vil dere fraråde kirkegjengere å hente ukrainske flyktninger til Norge, slik personer fra Notodden menighet har gjort?

– La oss heller si at vi tilrår at kirkelige initiativ følger myndighetenes råd til hvordan man kan hjelpe. Ikke minst fokuserer vi på hva vi kan gjøre gjennom vår egen kirkelige hjelpeorganisasjon, Kirkens Nødhjelp, og det kan vi gjøre når flyktningene er her.

---

Ukrainske flyktninger i Norge

  • Det er per nå kommet minst 9.000 ukrainske flyktninger til Norge. 4.500 av disse er ennå ikke registrert, opplyser Politiets utlendingsenhet.
  • Regjeringen har anslått at det kan komme 35.000 asylsøkere til Norge i 2022, hvorav 30.000 er fra Ukraina.
  • Kommunene har meldt om totalt 3.258 ukrainske flyktninger i Norge, opplyser Helsedirektoratet. 136 kommuner har rapportert at de har registrert flyktninger.
  • Kilde: NTB

---

– Det er risiko i dette

– Det vi hører er at det er ulike typer risiko knyttet til dette, når det kommer til selve transporten, men også hvem man kan komme i kontakt med. For å sikre at prosessene blir trygge, anbefaler vi å følge myndighetenes råd, sier Fykse Tveit.

Sentralt i debatten om frivillige kan hente flyktninger selv, er spørsmålet om de risikerer å bli dømt for menneskesmugling.

Utlendingsdirektoratet skriver på sine hjemmesider at «selv om intensjonen er god, så kan transport av mennesker uten riktige dokumenter for lovlig innreise regnes som menneskesmugling, som er straffbart».

Ifølge Utlendingsloven kan du bli straffa med bot eller fengselsstraff opp til tre år for menneskesmugling. Flere medium har skrevet om forvirringen knyttet til dette spørsmålet.

Lia har tidligere antydet at det er et paradoks om de blir dømt for menneskesmugling, da han mener at jo flere ærlige aktører som henter flyktninger, desto mindre blir markedet for reelle menneskesmuglere.

En annen side av dette argumentet har blitt presentert av frivillig Jan Helge Vassbø, som har startet organisasjonen Nordic SOS Ukraine. De jobber i Krakow med å transportere flyktninger til Norden.

«Når flyktningtransporten er overlatt til frivillige, åpnes det også opp for useriøse aktører», sa han til NTB 12.mars.

Krakow

Ber myndighetene komme på banen

Krakow har, slik som flere andre polske storbyer, i lengre tid opplevd en massiv tilkomst av ukrainske flyktninger. Både Vassbø og Lia har bedt myndighetene ta kontroll over transporten.

I forrige uke ble også regjeringens innsats etterlyst av KrFs Dag Inge Ulstein.

– De frivillige kan ikke ta støyten alene. Det går ikke. Regjeringen må få fortgang i arbeidet med å bidra til å avlaste nabolandene med stort press, sier Ulstein til NTB.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) har sagt at Norge vurderer en luftbro for å frakte ukrainske flyktninger til Norge, men dette har ikke kommet på plass enda, skriver NTB. Imens har Enger Mehl frarådet private å hente ukrainske flyktninger til Norge. Hun har bedt de om å heller ta kontakt med en frivillig organisasjon.

Den polske ambassaden i Oslo skriver til NTB at norske myndigheter og ambassaden «er enige i at det er et økende behov for en mer systematisk tilnærming».

– Prosessen med eventuell overføring av flyktninger må ta hensyn til flere faktorer og må være nøye planlagt. Kun en slik tilnærming vil gjøre operasjonen vellykket, skriver ambassaden.

Jonas Gahr Støre

Biskop: – Sans for at et menneske følger sitt kall

– Myndighetene har gode grunner til å legge seg på den linja de har gjort i denne krisen, sier biskopen i Agder og Telemark, Stein Reinertsen.

Han var med og imøtekomme sokneprest Lias forespørsel om å slippe og stå ut oppsigelsestiden, slik at Lia kunne komme raskt i gang med å fortsette å hente flyktninger.

Reinertsen er på generelt grunnlag enig i Fykse Tveits uttalelse om at kirkelige initiativ bør følge myndighetenes råd.

– Hva synes du om at menigheter drar for å hente flyktninger i Ukraina?

– Vi er i en stor katastrofe nå, og da er det bra at folk har et stort engasjement for å hjelpe mennesker. Men så har vi et nettverk til Kirkens Nødhjelp, som vi er med på å heie på.

– Heier du på de kristne privatpersoner som drar for å bringe flyktninger til Norge?

– Alle gode tiltak er bra, men jeg tror vi kommer lengst hvis vi støtter de etablerte organisasjonene som har stor fagkompetanse og erfaringer.

– Til slutt, hva synes du om å miste sokneprest Rune Lia til dette?

– Rune har gjort en god jobb. Jeg har sans for at et menneske følger sitt kall, det er jo det vi ønsker. Sånn sett har vi ikke en prest å miste, sier han.

Trondheim 28.03.2019
Kirkemøte i Trondheim 2019. Stein Reinertsen, biskop

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion