Nyheter

Dagen-Selbekk med støttende ord til Truls Olufsen-Mehus

KRF: Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk mener KrF trenger typer som den omstridte fylkeslederen, selv om han «flørter med konspiratorisk tankegods i vaksinedebatten». Vårt Land-kommentator får derimot refs.

Truls Olufsen-Mehus har blitt omstridt i KrF mindre enn to år etter at han ble valgt til fylkesleder i Troms og Finnmark.

Nylig gikk en splittet valgkomité i KrFs nordligste fylkeslag inn for å vrake ham fra gjenvalg som fylkesleder.

I media har lokalpolitiker Idar Kjølsvik og Vårt Land-kommentator Emil André Erstad mer enn antydet at han bør ekskluderes fra partiet.

Kontroversielle utsagn fra Truls Olufsen-Mehus, også fra tiden hans som leder i Hammerfest KrF, har vakt uro internt i KrF. I vinter presenterte Vårt Land en oversikt over noen av dem.

Blant eksemplene var et opprop om vaksinasjon av barn, som har fått kritikk fra FHI for å spre faktafeil, og omstridt kildebruk i debatt om kjønnsmangfold.

Dagen-Selbekk advarer mot å ekskludere Mehus

Det er bakteppet når Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk på lederplass advarer mot å ekskludere Truls Olufsen-Mehus og fastslår at det «bør være plass til en Truls i KrF».

Han tegner et bilde av en «fargerik person», som med nese for debattskapende utspill og kløktig bruk av sosiale medier, «har fått langt større oppmerksomhet» enn vervet som fylkesleder og oppslutningen i internt i partiet skulle tilsi.

Vel er det ugreit at han har «flørtet med konspiratorisk tankegods i vaksinedebatten», mener Selbekk. Og det er grovt at han har uttrykt støtte til et tilsynelatende russisk-vennlige Ukraina-utspill fra en partifelle.

Men hans «godt formulerte kritikk mot Pride-bevegelsens ideologi» vil nok slå an blant mange på KrFs grasrot, fordi topplanet i partiet har berøringsangst for tematikken, skriver sjefredaktøren.

Ekstraordinært landsmøte i KrF.

Hvorfor rykker Dagen-sjefen ut med støttende ord?

Hvorfor rykker Dagen-sjefen ut med støtteende ord for Truls Olufsen-Mehus nå? Vårt Land stilte spørsmålet til Vebjørn Selbekk selv.

– Det er ikke nødvendigvis et forsvar for alt han står for. Men jeg vil ikke anbefale KrF å splitte opp partiet ytterligere og signalisere at folk ikke er velkomne, svarer Selbekk.

Han er spesielt kritisk til en kommentar fra Vårt Lands Emil André Erstad. «KrF har kanskje noe å lære av hvordan Frp har håndtert partifolk med for ekstreme meninger», skriver Erstad der, med klar adresse til Olufsen-Mehus.

Når partiledelsen lar kontroversielle skikkelser kjøre «soloshow», skremmer det sårt tiltrengte velgere og medlemmer bort fra KrF, mener Erstad, som konkluderer: Det går en grense for hvor stort meningsmangfold et parti tåler.

Vebjørn Selbekk

Ut mot Emil André Erstad: – Reagerer veldig sterkt

–Jeg reagerer veldig sterkt på at Erstad ser Frp sin praksis med å ekskludere tillitsvalgte, som et ideal for KrF, sier Vebjørn Selbekk, og utdyper:

– Jeg kan ikke se at noe annet parti har vært så harde i klypa som Frp: Det er ikke et eksempel til etterfølgelse. Jeg ser virkelig ikke for meg Olaug Bollestad som en slags Carl I. Hagen, sier han.

Han mener også at Erstads analyse av KrFs situasjon er feil: KrFs problem er «avskallingen som har skjedd over tid», mener Selbekk. Da hjelper det ikke å støte bort tillitsvalgte, mener han.

– Er synspunkter av typen Truls Olufsen-Mehus representerer noe som trengs for å bygge et sterkt KrF, mener du?

– KrF har på sitt beste vært en allianse. Da KrF var mange ganger så store som nå, så var det spenninger internt selvfølgelig. Men en henvendte seg til ulike grupper, som hadde sine folk på Stortinget og i partiet. Noe av KrFs ulykke er at alliansen og limet i partiet forvitret. Det skallet av i ulike lag. Så kom det splittende retningsvalget i 2018. Det trengs ikke enda mere budskap om at visse typer folk ikke hører hjemme i partiet, svarer Selbekk.

– Han går inn i ting KrFs ledelse ikke vil ta i med ildtang

Fylkeslederen i Troms og Finnmark har dessuten «noe å fare med på visse områder», mener Dagen-redaktøren.

– I debatten rundt kjønnsskifte og tredje kjønn tror jeg mange på grasrota i KrF nikker anerkjennende til det han sier. Det er interessant at han går inn i ting partiledelsen ikke vil ta i med ildtang, sier Selbekk.

I lederartikkelen roser Dagen-sjefen Truls Olufsen-Mehus for hans «godt formulerte kritikk mot Pride-bevegelsens ideologi». Innlegget Selbekk viser til i lederen, er et leserinnlegg Olufsen-Mehus skrev i fjor sommer. Det vakte til dels skarpe reaksjoner blant KrFs daværende koalisjonsfeller i Høyre og Frp.

– Mener du KrF er redd for denne kjønnsdebatten, som er det Olufsen Mehus synes desidert mest opptatt av selv?

– Truls Olufsen-Mehus er en av veldig få stemmer i KrF, som snakker høyt om de spørsmålene der. Det er bare en observasjon. Mange er opptatt av hva man sier i lærebøkene i skolen om kjønn. Det bør selvfølgelig ikke være et toneangivende spørsmål, men et parti som KrF som er opptatt av familiepolitikk bør være interessert i det. Når ingen andre tar tak i det, så tror jeg det medvirker til at han får en mye større posisjon enn hans oppslutning i valg og internt i partiet skulle tilsi, sier Selbekk.

Ekstraordinært landsmøte i KrF.

Selbekk kritisk til signaler om vaksiner og Ukraina

– Du skriver at Truls Olufsen-Mehus «har flørtet med konspiratorisk tankegods i vaksinedebatten». Hvorfor bør han da være i et seriøst stortingsparti?

– I vaksinespørsmålet, og ikke minst i dette med Ukraina, har han opptrådt kritikkverdig, begynner Selbekk.

Det siste er en henvisning til rosen Truls Olufsen-Mehus ga et omstridt Facebook-innlegg, som partifellen Daniel Myhren Hovind skrev om Russlands invasjon av Ukraina. Nestlederen i Trøndelag KrF ble beskyldt for å ha kjøpt det russiske regimets fortelling og trakk seg fra vervet.

– Jeg mener det er partidemokratiet som må rydde opp i dette. Her handler det om hvorvidt Olufsen-Mehus har tillit eller ikke. Det er ingen grunn til å begynne med eksklusjoner, fortsetter Selbekk.

Avviser at han gir Truls-Olufsen drahjelp før kampvotering

Om en knapp måned, 23. april, avgjøres Truls-Olufsen Mehus fremtid som fylkesleder på årsmøtet i Troms og Finnmark KrF. Der blir det kampvotering om ledervervet, som valgkomiteens flertall vil gi til tidligere statssekretær Widar Skogan.

– Gir du Truls Olufsen-Mehus en håndsrekning før fylkesårsmøtet, Selbekk?

– Nei, det føler ikke at det er. Jeg er opptatt av inntrykket man gir om ytringsrommet og bredden man kan ha i partiet, svarer han.

Selbekk minner om at Olufsen-Mehus tapte stort da han utfordret Dag Inge Ulstein om nestledervervet på KrFs ekstraordinære landsmøte i høst.

– Jeg var til stede og så jo stemmetallene. Det virker ikke som han har veldig stor oppslutning i partiet på riksplan. Så blir det spennende å se hvordan han står lokalt, sier Selbekk.


Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter