Religion

Her samles både russiske og ukrainske kristne til bønn

KRIGEN I UKRAINA: Vår Frelsers ortodokse kirke i Oslo åpner dørene sine for både russiske og ukrainske tilhørere. – Jeg har familie og venner i både Russland og Ukraina. Det er uvirkelig, sier russiske Irina Iakhno.

– Før i tiden hadde man alltid et våpenhus i kirken hvor man la fra seg våpnene. Nå legger vi fra oss krigen utenfor før vi går inn i kirken, sier Guro Theodora Hotvedt.

Hun er frivillig i Vår Frelsers ortodokse kirke i Oslo, hvor Hellige Olga menighet hører til. Både russere og ukrainere oppsøker kirken for å tenne lys og be om fred mens krigen herjer.

– Vi ber for begge sider, for det er ikke sånn at alle i et land er enige i hva lederen sier. De som tar turen til kirken sier det er trist, tragisk og at vi må be. Det er lite politiske diskusjoner. Det legger vi fra oss utenfor, sier Hotvedt.

Vår Frelsers ortodokse kirke i Oslo sentrum.

Hver onsdag er det åpen kirke i Vår Frelsers kirke i Oslo. På grunn av krigen i Ukraina, holdt kirken også åpent i helgen som var. Den siste tiden har det vært flere besøkende enn vanlig, forteller Hotvedt.

– Det er godt å kunne be i en tragisk situasjon. Forrige onsdag kunne man merke en spenning, da lå det krig i luften, hvor det var et behov for å oppsøke kirken. Det er flere som tenner lys. Nå ber man også for de man ikke kjenner. Vi vet det er døde på begge sider, sier hun.

– Jeg håper ukrainerne forstår

– Jeg forstår at ukrainerne tenker vi er fiender, men jeg håper de forstår at vi støtter dem, sier russiske Irina Iakhno.

Hun er utdannet lege og blant venner og kollegaer opplever hun forståelse for at ikke alle russere støtter Russlands invasjon av Ukraina.

Iakhno har venner og familie i både Russland og Ukraina. Det er ikke ofte hun tar turen til kirken for å be en stille bønn, men på denne onsdagen var det nødvendig.

– Det fungerer som en avlastning. Jeg tror ingen kunne sett for seg at dette kunne skje, at Russland angriper Ukraina. Jeg ber for fred og at alle er friske, sier Iakhno.

Vår Frelsers ortodokse kirke i Oslo sentrum.

Ved inngangen til den ortodokse kirke i Oslo står tente lys. De er for dem som har omkommet. Lenger inn i rommet tennes det lys for håp. Iakhno står i sentrum av kirken med foldede hender. Hun har ikke mistet noen, men spørsmålet om hun har det, gjør vondt.

– Det er krig, og jeg har familie og venner i både Russland og Ukraina. Det er uvirkelig, sier hun, og sukker, snufser og smiler.

– Jeg tror alle kommer til kirken når disse vonde tankene trenger seg på. Selv om det er vanskelig å tenke på noe annet, er det fint å komme hit og be, sier hun videre.

---

Den russiske ortodokse kirke i Norge

  • Har menigheter i Oslo, Stavanger, Bergen Trondheim, Kirkenes og Svalbard
  • Fader Kliment har siden 2005 fungert som prost for Moskvapatriarkatets menigheter i Norge, og har fra 1997 vært forstander i Hellige Olga menighet i Oslo
  • Hellige Olga menighet er Den russiske ortodokse kirkes første menighet i Norge i moderne tid

---

Vår Frelsers ortodokse kirke i Oslo sentrum.

En pådriver for åpen kirke

Guro Hotvedt forteller at det ikke er noe bestemt program på agendaen denne onsdagen.

– Det er for at folk skal kunne komme inn, tenne lys og skrive bønnelapper. Det skal være rom for at folk skal kunne gjøre det de vil, sier Hotvedt.

I 2000 konverterte Hotvedt fra Den norske kirke til Den ortodokse kirke. Hun har alltid vært aktiv i menighetsliv. Og i Vår Frelsers kirke var hun en av de tydeligste pådriverne for å holde kirken åpen.

– Det er viktig at vi ber for hverandre, og for fred. Alle vil ha slutt på denne konflikten. Vi ber for dem som står midt i konflikten, for de døde og for de pårørende. Det er alltid vanlig folk det går utover, så det er først og fremst dem vi ber for, sier hun.

Vår Frelsers ortodokse kirke i Oslo sentrum.


Les mer om mer disse temaene:

Cathrine Northug

Cathrine Northug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion