Religion

Kirke-Norge ba om fred i Ukraina

GUDSTJENESTE: «De skal smi sverdene om til plogskjær og spydene til vingårdskniver», ble det lest i Trefoldighetskirken da Kirke-Norge møttes for å be om fred i Ukraina.

Representanter for elleve kirkesamfunn arrangerte tirsdag kveld felles fredsgudstjeneste i Trefoldighetskirken i Oslo. Under parolen «Sammen for Ukraina» ba kirkelederne innstendig om en slutt på krigshandlingene, respekt for menneskeverdet og streben etter en rettferdig fred.

Gudstjenesten ble arrangert av Norges kristne råd i samarbeid med Trefoldighetskirken. H.K.H. kronprinsregent Haakon, H.K.H kronprinsesse Mette-Marit og justisminister Emilie Enger Mehl representerte det offisielle Norge.

Vi appellerer til Gud i dag. Hvem kan president Putin appellere til?

—  Bernt Ivar Eidsvik, Den katolske kirkes biskop i Oslo

Felles prosesjon

Gudstjenesten startet med felles prosesjon, akkompagnert av salmen «Noen må våke i verdens natt». Den liturgiske fargen for kvelden var fiolett, som symboliserer forberedelse, oppgjør og sorg.

Pål Kristian Balstad, prest i Trefoldighetskirken, startet med å minne om hvor brutal den pågående invasjonen av Ukraina er. Konflikten er beskrevet som den verste krigen som har rammet Europa siden Den andre verdenskrig.

FN anslår at om lag 660.000 mennesker nå er på flukt, og hundrevis er hittil bekreftet omkommet. Samtidig sier organisasjonen at anslagene antakeligvis er altfor lave.

Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges kristne råd, fulgte opp:

– Norges Kristne Råd og Trefoldighetskirken vil med dette stå sammen i vårt mangfoldige fellesskap, og løfte fram for Gud krigens brutale virkelighet. Vi står samlet i bønn for fred fra mange ulike kirkesamfunn og det offisielle Norge.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit deltok på en fredsgudstjeneste i Trefoldighetskirken med bønn for Ukraina. Foto: Tom Hansen / NTB

«Smi sverdene om til plogskjær»

Kveldens tekstlesning var det Fred Håberg, internasjonal leder for Pinsebevegelsen, og Ingull Grefslie, tilsynsprest i Metodistkirken som sto for. Håberg leste fra profeten Mika, hvor det står:

«De skal smi sverdene om til plogskjær og spydene til vingårdskniver. Folk skal ikke løfte sverd mot folk, ikke lenger læres opp til krig».

Let Us Beat Swords into Plowshares, sculpture by Yevgeny Vuchetich - 1959 gift of the Soviet Union to the United Nations - garden of the United Nations Headquarters in New York City

Bibelverset er et ofte brukt, kristent fredsrop. Det har blant annet gitt inspirasjon til et kjent monument av Evgeniy Vuchetich, som står utstilt utenfor FNs hovedkvarter i New York.

Teksten var også utgangspunkt for talen til Kari Veiteberg, Den norske kirkes biskop i Oslo. I talen sa Veiteberg at «de profetiske ordene må gjentas og insisteres på», som et motsvar til grufullhetene som nå utspiller seg for verdens øyne.

Den katolske kirkes biskop i Oslo, Bernt Ivar Eidsvig, holdt også tale. Her gikk han til kraftig angrep på Russlands president Vladimir Putin.

Han siterte sovjets tidligere diktator Josef Stalin, som en gang skal ha spurt retorisk: «Hvor mange divisjoner besitter paven?». I dag kan spørsmålet omformuleres til «Hvor mange divisjoner besitter Gud?», sa Eidsvig, som fremholdt at det finnes makt i at millioner av mennesker over hele verden nå ber for Ukraina.

– Vi appellerer til Gud i dag. Hvem kan president Putin appellere til?, spurte han retorisk.

Videre sa Eidsvig at han håper Norge nå vil vise ukrainerne den samme gjestfriheten som de hittil har blitt vist i sine naboland. Overfor Vårt Land utdyper biskopen sin appell:

– Det er helt innlysende at Polen, Romania, Slovakia og Ungarn ikke kan håndtere det antallet flyktninger som nå søker vern og beskyttelse. Norge må også ta sitt ansvar.

Min jobb er å samle til felles bønn, og å tale evangeliets budskap om kjærlighet, fellesskap og forsoning

—  Kliment Huhtamäki, primas for Den russiske ortodokse kirke i Norge

– Det er to nære venner som nå er i krig

Sammen med representantene for de andre kirkesamfunnene, ledet arkimandritt Kliment Huhtamäki forbønn for de som nå lider under krigens redsler. Han er prost for Den russiske ortodokse kirke i Norge, og leder Hellige Olga menighet i Oslo. Menigheten har både ukrainske og russiske tilhørere.

fader kliment russisk-ortodoks menighet oslo hellige olga menighet - med myrra

– Vi ber om beskyttelse over barn og unge. Over urolige og sørgende, over dem som må bli hjemme og dem som må på flukt. Vi ber for de medmenneskene som nå er soldater i felt. For de redde, målbevisste, de sårede, de sørgende og for pårørende, sa han i sin forbønn.

Til Vårt Land forteller Huhtamäki at krigen går hardt inn på menigheten, og på ham selv personlig. Han beskriver situasjonen som et mareritt, og sier at det er ubegripelig at en slik krig kan foregå i det 21. århundre.

– At en krangel mellom politikere har ført til at to brødrefolk nå dreper hverandre – det er uvirkelig og grusomt, sier den tydelig sorgtyngede kirkelederen.

HØR VÅRT LANDS NYE PODKAST:

Huhtamäki kommer opprinnelig fra Finland, og sier at han er glad for at han ikke er personlig knyttet til en av partene i konflikten. Det gjør det lettere å innta en nøytral rolle i menigheten.

– Både de som kommer fra Russland og Ukraina skulle nok gjerne sett at jeg tok en mer partisk rolle, men det er ikke min oppgave. Min jobb er å samle til felles bønn, og å tale evangeliets budskap om kjærlighet, fellesskap og forsoning, sier han.

Huhtamäki minner om at ukrainere og russere historisk har tette forbindelser med hverandre. Veldig mange har familie eller tidligere jobberfaring i nabolandet. Hans inntrykk er at menigheten stort sett klarer å finne sammen i det kristne fellesskap, til tross for fiendebildene som males opp.

– Det er to historisk nære venner som nå er i krig. Det er en ufattelig trist tilleggsdimensjon, sier han avslutningsvis.

---

Deltagere:

  • H.K.H. Kronprinsregent Haakon og H.K.H. Kronprinsesse Mette-Marit
  • Preses Olav Fykse Tveit, Den norske kirke
  • Biskop Kari Veiteberg, Den norske kirke
  • Biskop Bernt Eidsvig, Den katolske kirke
  • Generalsekretær Erhard Hermansen, Norge Kristne Råd
  • Tilsynsprest Ingull Grefslie, Metodistkirken
  • Fader arkimandritt Kliment Huhtamäki, Hellige Olga menighet,

Den russiske ortodokse kirke

  • Generalsekretær Bjørn Bjørnø, Det norske Baptistsamfunn
  • Fader arkimandritt Johannes Johansen, Hellige Nikolai menighet,

Den ortodokse kirke i Norge

  • Kommandør Knut David Welander, Frelsesarmeen
  • Bibelmisjonsleder Bernt Greger Olsen, Bibelselskapet
  • Kyrkoherde Per Anders Sandgren, Svenska Kyrkan
  • Internasjonal leder Fred Håberg, Pinsebevegelsen
  • Generalsekretær Ingrid Rosendorf Joys,

Samarbeidsrådet for tro og livssyn

  • The Reverend Canon Joanna Udal, Den anglikanske kirke
  • Sokneprest Inga Hardardottir, Den Islandske kirke i Norge
  • Generalsekretær Martha Rubiano Skretteberg, Caritas Norge
  • Generalsekretær Dagfinn Høybråten, Kirkens Nødhjelp’
  • Ledende prest Valborg Orset Stene, Den norske kirke/Oslo domkirke
  • Ledende prest Pål Kristian Balstad,

Den norske kirke/Trefoldighetskirken

---

Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion