Religion

Skolen holder åpent: – Ferien blir lang og kjedelig for ungdom som ikke feirer jul

For ungdom uten tradisjon for å feire jul, kan ferien bli lang og kjedelig, mener ledelsen ved Jordal skole. I juleferien holder skolen åpent slik at ungdom får et trygt sted å være.

Bilde 1 av 4

– Uten dette hadde det blitt skikkelig kjedelig i jula. Ingenting er åpent og vi hadde bare vært hjemme, sier Momina Iqbal (14).

Det er første juledag. På Jordal skole i Oslo har 60 elever deltatt på håndballturnering. Nå spiser de pizza og gjør seg klare for avreise til kino.

Mens mange er travelt opptatt med julefeiring, kan ferien bli lang og kjedelig for ungdom uten tradisjon for å feire jul, mener skoleledelsen. Derfor holder Jordal skole åpent fra 23. til 27. desember.

– Nå som Jordal har åpent, tror jeg ingen kjeder seg. Her kan du møte venner du ikke har hatt planer med ellers i ferien. Hvis noe har skjedd, kan du komme hit og snakke med miljøarbeiderne om det, sier Iqbal.

Elevenes initiativ

Det er første gang Jordal skole holder åpent i juleferien. På forhånd forventet de at 50-60 elever skulle delta.

– På lille julaften og julaften var det over 100 elever her. Det viser at det er behov for dette. Ungdom trenger dager med innhold, aktivitet og fellesskap i trygge rammer, sier rektor Halvor Holm.

Han anslår at 60 prosent av skolens 550 elever har innvandrerbakgrunn, og mange av disse feirer ikke jul.

– Når man ikke har tradisjon for julefeiring, og når butikkene stenger ned, så blir jula lang og stille. Da er det ikke veldig gøy å være 14 år gammel og se at mange andre gjør veldig mye, sier rektoren.

I julen tilbyr skolen gratis mat, idrettsturneringer og andre aktiviteter. Elevene kan også melde seg på gratis utflukter til kino, bowling og Oslo Vinterpark for å stå på ski. Skolen tilrettelegger også slik at elevene kan arbeide med lekser.

– De trenger ikke så mye aktiviteter, bare et sted å være. Vi er en sentrumsnær skole og mange av elevene har ikke store oppholdsrom hjemme, slik mange har lenger utenfor byen, sier Holm.

Et sted å være

Klokka nærmer seg halv fem på ettermiddagen. Miljøarbeider Hussain Raza er ikledd grønn refleksvest og sørger for at pizza kommer på bordet og at elevene husker avreisen til kinoen.

Han påpeker at juleferien er en tid med mye alkohol, vold i hjemmet og ensomhet.

– Vi er her for å gjøre det trygt og fortelle elevene at vi ser dem. De er ikke glemt, men har et sted å være, sier Raza.

Han har selv vært elev ved Jordal skole og feirer heller ikke jul.

– Jeg husker at det var digg med fri fra skolen i juleferien, men vanskelig når alt var stengt. Man kan sitte alene hjemme eller møte venner ute. Men ute vet man ikke helt hva som skjer. Uten voksne som vil det beste for deg i området kan det gå galt, sier Raza.

Hittil har han fått mange gode tilbakemeldinger fra elevene.

– Jeg vet det betyr mye for dem. De sier takk hver dag og sender meldinger med hjerte-emoji til skolens Instagramkonto, sier Raza.

– Synes du man er flinke til å legge til rette for de som ikke feirer jul i Norge?

– Egentlig ikke. Det er lite som skjer i juleferien, og det som skjer er ganske julefokusert. Jeg håper bydelen og Utdanningsetaten ser at det er behov for dette, og at flere skoler og rektorer tar initiativ til det samme, sier Raza.

Mangler aktivitet

Jordal skole har holdt åpent i andre ferier tidligere. Det var elevene selv som spurte om skolen også kunne være åpen i juleferien. Tilbudet skjer i samarbeid bydelens fritidsklubb og Utdanningsetaten, som har bevilget midler slik at skolen kan ha bemanning.

– Hvorfor er det skolens oppgave å gi et slikt tilbud i ferien?

– Vi har fått tilbakemeldinger fra elever som liker at tilbudet er tilknyttet skolen. Her har de trygge relasjoner til hverandre, og de vet at de kan snakke med lærere og miljøarbeidere om noe er vanskelig, sier Holm.

LES OGSÅ:

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion