Nyheter

Første jul i et fremmed land

I september kom Kuruntus, kona Rahab og lille Molla på åtte måneder fra Etiopia som kvoteflyktninger. De holdt i ett lite halmstrå i Norge – vennskapsmenigheten Lilleborg.

Det er fred og harmoni i den lille stuen på Blaker, der juletreet er på plass – og krigen langt unna. Sofaen er pyntet med fargerike tepper som Rahab William Kuruntus har laget selv, en av de få tingene de fikk med seg fra hjemlandet. Med smørblide, 8 måneder gamle Molla på fanget er det vanskelig å ikke trekke parallellen til julens hovedperson – et lite barn som også måtte flykte fra voldelige makthavere sammen med sine foreldre.

Familien kommer fra Mabaan-provinsen i Sør-Sudan, men Kuruntus Dorge har tilbrakt de siste 21 årene som flyktning i Etiopia. I 1998 rammet krigen landsbyen hans, mange ble drept og store deler av befolkningen flyktet, mange til Etiopia.

Mer krig

Kuruntus har besøkt hjemstedet et par ganger etter flukten, og etter at staten Sør-Sudan ble opprettet i 2011, øynet han nytt håp. Men etter en kort periode blusset krigen opp igjen, og han måtte på ny søke sikkerhet i FN-leiren i Etiopia.

– Vi følte oss trygge der, men i en leir med 11 000 mennesker var det perioder med for lite mat, og vi sultet, forteller han.

I leiren var det mange kristne, og etter hvert ble det reist fire bambuskirker, betjent av to prester som også var flyktninger.

Her traff han sin kone, Rahab, og i vår fikk de tilbud om å søke seg inn i FNs flyktningkvote. 21. mai kom beskjeden om at familien, blant 500 andre sør-sudanere, kunne få dra til Norge.

– Det var en stor dag, forteller Kuruntus som hadde én liten knagg til landet langt mot nord: Lilleborg kirke – som var vennskapsmenighet med kirken hans i Mabaan.

Komme hjem

4. september kom de til Gardermoen, og ble sendt direkte til sitt nye hjem på Blaker, i Sørum kommune.

– Jeg fikk etter hvert kontakt med Signe Fyhn, tidligere sokneprest i Lilleborg, og snart ble vi tatt med på gudstjeneste der. På oppslagstavlen der fant jeg mange kjente fjes fra hjemmemenigheten min i Sør-Sudan. Det var litt som å komme hjem, forteller han.

Familien dro til Norge sammen med mange venner, men de er spredd over hele landet og møtes lite. Noen få fra Østlandet har truffet hverandre i Lilleborg kirke, og Kuruntus har niesen Mary på Sørumsand – og hennes søster på Hamar.

Trommer, sang og dans

Kuruntus Dorge minnes en litt annerledes juletradisjon som barn i Sør-Sudan.

– Julefeiringen varte til over nyttår. Trommene lød hele tiden, og vi sang og danset oss mellom landsbyene i området, på hvert sted ble det gjort i stand mat og overnatting til hele flokken. Det kunne bli en reise på flere mil i området der en stor del er kristne og feirer høytiden en hel uke til ende.

Forrige søndag leste han en av tekstene i Lilleborg – på mabaan, en av brødrene hans oversatte for et par år siden Bibelen til morsmålet deres. Han er stolt av mabaan-Bibelen sin, og navnet Kuruntus er en oppkalling etter 1. Korinterbrev.

I tillegg til mabaan, snakker han engelsk og arabisk, og i FN-leiren kunne han gjøre nytte som tolk på helsestasjonen. Han har fullført grunnskole, og håper hele familien etter hvert vil få seg utdannelse i Norge. Nå lærer han seg norsk, og vil ta videregående skole så fort som mulig.

– Jeg har en drøm om å studere geologi, og skape en fremtid her for familien min. Og jeg skal døpe meg, det ble utsatt på grunn av krigen. Kanskje jeg kan bli døpt sammen med datteren min, sier han.

Vennskapsmenighet

Lilleborg kirke har siden 1998 hatt vennskapsmenighet i Sør-Sudan. I høst har flere sør-sudanere dukket opp i Lilleborg kirke – som kvoteflyktninger.

Tidligere sokneprest Signe Fyhn var med fra starten og er fortsatt leder for vennskapsgruppen i Torshov og Lilleborg menighet. Hun har besøkt Mabaan-menigheten flere ganger, og har døpt barn der.

Nå oppfordrer hun norske menigheter til å ta godt i mot sør-sudanerne.

– De er sterkt knyttet til kirken, og kommer fra en kultur der familie og samhold står sterkt. Nå havner mange i en isolert tilværelse, med lange avstander til venner som også er kommet til Norge det siste halvåret, sier Fyhn.

LES MER: Utsatt fredshåp i Sør-Sudan

LES MER: Klimaendringer forverrer sultkrise i Afrika

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter