Politikk

Vårt Land mener: Behov for grundig gjennomgang av norsk utviklingshjelp

Det er uten tvil store utfordringer på utviklingsfeltet. Men her må mange flere aktører inn enn kun NHO.

NHO-sjef Ole Erik Almlid kom i mandagens Vårt Land med en tydelig oppfordring om å flytte én av de 40 milliarder kronene Norge årlig bruker på utviklingshjelp til å støtte norsk næringsliv som ønsker å satse i Afrika. I løpet av fire år bør en milliard brukes på «strategiske partnerskap» som bidrar til jobbskaping og utdanning i utviklingsland, mener han.

Catharina Bu i Tankesmien Agenda hadde også en kronikk på trykk samme dag, der hun anklager bistandsminister Dag Inge Ulstein for å ha for en vag handlingsplan mot sult. Hun nevner særlig at planen ikke sier noe om hvordan man skal foreta kutt i CO2, noe som er viktig for å forebygge klimaendringer, som særlig vil ramme de fattigste.

Det er naturlig at utspillet fra NHO får reaksjoner fra bistandsaktører. I tirsdagens Vårt Land kaller Kirkens Nødhjelps generalsekretær Dagfinn Høybråten ideen «dårlig utviklingsstrategi og usedvanlig dårlig politikk», fordi det vil innebære at norske bedrifter får tilført midler som ellers ville tilfalt svake grupper. Høybråten har rett i at en dreining i midlene til utviklingshjelp kan medføre mindre penger for eksempel til utdanning av kvinner og bekjemping av kjønnslemlestelse. Men det trenger ikke bli slik, hvis endringer gjøres på riktig måte. Men her må mange flere aktører inn enn kun NHO.

Vi mener det er behov for en grundig gjennomgang av norsk utviklingshjelp. Men i denne sammenhengen er det viktig å høre på innspill både fra NHO, Agenda og Kirkens Nødhjelp, og mange flere. Det er uten tvil store utfordringer på utviklingsfeltet. Dette bør tas opp i sin helhet og diskuteres grundig.

På Stortinget er det bred enighet om at én prosent av statsbudsjettet skal brukes på utviklingshjelp. Men det er for lite debatt om hvordan disse pengene best kan brukes. Vi tror norsk utviklingshjelp kan forbedres. Det finnes mange måter å forbedre norsk utviklingshjelp. Her må alle gode innspill inn.

FØLG DEBATTEN OM NORSK UTVIKLINGSHJELP:

• Dagfinn Høybråten fillerister NHO-bistand

NHO-lederen mener bistandsbudsjettet svikter. Vil flytte én milliard av norsk bistand.

• Ole Erik Almlid: Mer næringsliv i norsk bistand vil gi flere jobber

• Catharina Bu i Agenda: Vag sult-plan fra utviklingsministeren

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk