Politikk

Frp og Høyres velgere mest muslimfiendtlige

Høyre og Frp har landets desidert mest muslimfiendtlige velgere. Nær to av tre Frp-velgere og fire av ti Høyre-velgere kvalifiserer som muslimfiendtlige.

Regjeringens innsats mot muslimfiendtlighet og hatefull retorikk har havnet i søkelyset i kjølvannet av helgens terrorangrep mot en moské i Bærum.

Tall fra HL-senterets rapport «Holdninger til jøder og muslimer i Norge» fra 2017 tyder på at en solid del av jobben må gjøres i Erna Solberg og Siv Jensens eget bakland.

Vårt Land har tidligere skrevet om rapporten, men ikke på partinivå.

LES OGSÅ: Trossamfunn markerte solidaritetsaksjon: «Et angrep på alle troende»

Muslimfiendtlighet

Prosenttallene fra rapporten tar opp i seg tre kategorier holdninger – negative følelser, fordommer og sosial avstand til muslimer.

For å regnes som muslimfiendtlig må du score høyt på flere av kategoriene.

«Vi kan snakke om muslimfiendtlighet når muslimer tillegges iboende negative egenskaper kun i kraft av å være muslimer. Muslimfiendtlighet kan defineres som utbredte negative fordommer samt handlinger og praksiser som angriper, ekskluderer eller diskriminerer mennesker på bakgrunn av at de er eller antas å være muslimer», heter det i rapporten.

LES OGSÅ: Ropstad vil vurdere handlingsplan mot islamofobi

Egne rekker

Dette sier rapporten om Frps og Høyres velgergrupper i 2017:

• Nær to av tre Frp-velgere (63 prosent) som svarte på undersøkelsen kvalifiserte som muslimfiendtlige.

• Nær fire av ti Høyre-velgere (38 prosent) gjorde det samme.

Til sammenligning havner 27 prosent av befolkningen som helhet i samme kategori.

Blant de øvrige partiene hadde Senterpartiet flest muslimfiendtlige velgere med en andel på 21 prosent.

«Fremskrittpartiets velgere ligger klart over de andre velgergruppene i andelen som skårer høyt på samleindeksen (62 prosent), med Høyres velgere nærmest, men et godt stykke under (37 prosent). Velgerne til SV og Venstre ligger lavest, med 5 prosent som viser høy muslimfiendtlighet slik dette måles», skriver forskerne i rapporten.

TORBJØRN RØE ISAKEN: «Muslimhat er en sikkerhetstrussel»

Svarer ikke

Vårt Land spurte Høyre-leder og statsminister Erna Solberg om tallene etter en pressekonferanse på Arendalsuka mandag formiddag.

– Har du og din regjering gjort jobben med å bekjempe muslimfiendtlige holdninger og hatretorikk inn mot deres egne folk?

– Vi må vite hva som er definisjonen i rapporten. Vi må passe på at ordinær bekymring for at ting forandrer seg i samfunnet ikke blir definert som hat.

Vårt Land har sendt undersøkelsen til Solbergs rådgiver og gitt henne anledning til å utdype, men uten å få utfyllende svar.

LES OGSÅ: Muslimske kvinner tar selvforsvarskurs i redsel

Foten ned

«Jeg ville ikke ha brukt de ordene», har vært ditt svar i møte med kontroversielle utspill fra blant annet Sylvi Listhaug. Er den typen svar å ta ansvar i møte med en Frp-velgermasse der nær to av tre har muslimfiendtlige holdninger?

– Jeg har sagt det to ganger, så har alle andre vist til det cirka et par tusen ganger.

Men det har festet seg et inntrykk av at du balanserer hensyn når du får spørsmål om kontroversielle utspill fra personer i regjeringen eller regjeringspartier?

– Jeg har flere ganger satt ned foten, gitt tydelig beskjed om at dette er jeg fullstendig uenig i.

– For eksempel?

– Nei, men noen ganger så er det kjerner i sannhet av ting som tas opp. I ting knyttet til sosial kontroll, for eksempel. Jeg har brukt mye tid på å stå på barnas side i konflikter mellom hjemlandets verdier og familieverdier på den ene siden og det å bo i Norge på den andre.

– Men ingen av utspillene som typisk kritiseres for å være muslimfiendtlige handler om det. I stedet pekes det på generalisering av muslimer og for eksempel Sylvi Listhaus Facebook-post om at «Ap bryr seg mer om ekstremisters rettssikkerhet enn nasjonens sikkerhet». Den ble oppfattet som å spille på forestillingen om at muslimer skal overta Europa – en kjent konspirasjonsteori?

– Men den hadde ingenting med muslimer å gjøre.

– Den ble jo tolket inn i en konspirasjonstenkning rundt det?

– Den sa ingenting om muslimer, den sa noe om terrorister. Jeg mener at den var et altfor ufint angrep mot Ap. Det har jeg vært tydelig på.

BUSHRA ISHAQ: «Jeg har venner som ikke tør fortelle at de er muslimer»

– Kan gjøre mer

På spørsmål om regjeringen har gjort nok i møte med voksende muslimfiendtlighet generelt, svarer Solberg slik:

– Vi har vært aktive. Vi kan sikkert gjøre mer. Derfor jobber vi med tiltak. Utfordringen er å stoppe den globale konfliktskapingen. Vi jobber veldig mye med barn og unge. Vi har gjort mye i skolen for å gjøre noe med både holdningen til jøder, men også til muslimer, til bruk av skjellsord. Men jeg er helt sikker på at vi kan gjøre mer.

LES OGSÅ: Etterlyser muslimske veivisere

– Frp er Ikke et muslimfiendtlig parti

Frp-leder Siv Jensen hadde ikke anledning til å svare Vårt Land mandag. I stedet var det innvandringspolitisk talsperson Jon Helgheim som svarte på om Frp har et ansvar for å rydde opp i eget bakland:

– Frp er ikke et muslimfiendtlig parti. Jeg var nylig ute i deres avis og sa at det er veldig viktig at islamkritikere viser at de vet forskjell på ekstreme islamister og vanlige, fredelige muslimer. De blir veldig ofte stilt i samme kategori, sier han.

Helgheim understreker at man må få være kritisk til islam, men sier Frp sjelden er ute med generell islamkritikk.

– Vi konsentrerer oss om en streng innvandringspolitikk.

I likhet med Solberg synes han det er vanskelig å svare mer utfyllende uten å ha lest rapporten selv.

---

Om tallene

  • HL-senterets undersøkelse ble gjennomført blant et representativt utvalg av befolkningen i 2017. Den ble kvalitetssikret av Kantar TNS.
  • «Samleindeksen» Vårt Land har hentet tall fra, er utregnet av professor Ottar Hellevik.
  • HL-senteret bekrefter overfor Vårt Land at tallene viser prosentandel muslimfiendtlige velgere.

---

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Politikk