De siste ukene har de politiske målingene vært dyster lesning for Trine Skei Grande og Venstre. Ikke nok med at Grande selv er den minst populære partilederen. Dersom dette var valg ville Venstre vært helt ute av Stortinget. På Vårt Lands siste måling hadde partiet en oppslutning på 1,8 prosent. Snittet den siste måneden ligger på 2-tallet. Dette er situasjonen når Venstres landsmøte er samlet denne helgen. På Hell.
LES OGSÅ: Grande om Sps vei: «Som å tro på julenissen, tannfeen, påskeharen og ånden i lampen»
Venstre i krise
Situasjonen har lenge vært tøff for Venstre. Fjorårets landsmøte og regjeringsdannelse kom i skyggen av den mye omtalte kornåker-historien om Grande. I året som gikk har ikke regjeringssamarbeidet gitt det løftet partiet så sårt trengte. Den siste tiden tyder dessuten på at Venstre sliter med ettervirkningene av høstens abortdebatt, satt i gang av statsminister Erna Solberg og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Blant Venstres velgere er dette åpenbart ingen vinnersak.
Rundt om i partiet murres det. Noen opplever at det er blitt for stor avstand fra regjerings- og stortingsmiljøet ut til grasrota og resten av landet. Andre stiller spørsmål ved hvor klokt departementsvalg Venstre har gjort for å profilere partiet. Andre igjen stiller spørsmål ved om Grandes prosess i forkant av regjeringsvalget var åpen nok. En del har heller ikke kommet over valget av selve regjeringsprosjektet, og samarbeidet med Frp, noe Grande selv avviste i Vårt Land i går.
Kort sagt kan partiets situasjon oppsummeres med ordtaket: «Når krybben er tom, bites hestene».
LES OGSÅ: Unge Venstre-leder: Sylvi Listhaug og Jon Helgheim er Frps Pompel og Pilt
Ulmende lederstrid
I denne situasjonen skjer det som ofte skjer i et politisk parti i krise: Lederen får kritikk og det kan fort blåse opp til lederstrid.
I mange tilfeller er det også sunt at det settes spørsmålstegn ved om lederen er riktig person. I andre tilfeller er det slik at utskifting av en leder kun bidrar til en større krise. De som har fulgt politikk over tid vet at ledere som har opplevd tunge kriser, og klart å håndtere dem, ofte er de beste og mest slagkraftige.
I Venstres tilfelle vil et lederskifte akkurat nå gi en større krise. Det er under et halvt år til neste valg. Dersom Grande hadde trukket seg nå, måtte partiet avholde et nytt landsmøte parallelt med valgkampen. Det ville tappet partiet for krefter. En fersk leder er ikke rutinert nok til å være en kraftfull hærfører gjennom en krevende kommunevalgkamp.
Det er heller ikke særlig gunstig å leve med en pågående lederstrid gjennom en valgkamp eller gjennom et helt år fram til neste landsmøte. Også det vil tappe partiet voldsomt. Alle som setter sitt eget partis beste foran egne ambisjoner, forstår denne logikken.
BERIT AALBORG: «Trine Skei Grande talte som likestillingsminister, men uten angrep på egne partnere»
Abid Rajas kjør
Derfor er det nesten fascinerende å se hvordan Abid Raja nå legger breisida til for å svekke Grande ytterligere og antyde at han kan ta over som leder.
Dagen før årets landsmøte startet, stilte han opp på bilde i Adresseavisen sammen med ordførerkandidaten i Stjørdal, som ville ha Raja som leder, og samtidig ba Trine Skei Grande trekke seg.
Rajas ferske opptreden i Adresseavisen representerer slett ikke første gang han gir Grande et realt tupp bak. Tvert imot føyer det seg inn i en serie utspill og uttalelser der han har underminert Grande, og nøret opp under uro i partiet. Faktisk har han hatt en rekke utspill av denne typen over år.
I 2016 stilte han opp i et intervju sammen med kona si. Der lot han henne lansere seg som ny Venstre-leder. I 2017 åpnet Raja i VG for å overta som leder. Riktignok i framtiden. Men det kom etter en måling i VG, som viste at velgerne mente han var like egnet som Grande til å lede Venstre.
Mellom de to utspillene har han gjentatte ganger kommet med uttalelser som er i stird med resten av partiledelsens, og bidratt til å så tvil om Grandes politiske vurderingsevne og hennes lederegenskaper.
På forrige landsmøte, midt under kornåker-bråket, gikk Raja ut i mediene og ba Grande redegjøre om hele historien for partiet og offentligheten. En partikollega som ønsker sitt parti og sin partileder godt, tar ikke slike utspill i full offentlighet.
LES OGSÅ: Grande snakker ut om nedtur, Frp og abortkamp
Stadig hakking
Dermed har Raja bidratt til å skape bråk og uro rundt Grande på alle de tre siste landsmøtene. Det framstår nærmest som en vedvarende hakking på partilederen, heller enn konstruktive tilbakemeldinger.
Mange i Venstre har sansen for Raja, men er oppgitt over hans manglende bidrag til at selve partiet skal lykkes.
LES OGSÅ: Slik er Venstres tilstandsrapport før kriselandsmøtet
Neste landsmøte
Det er også flere av dem som nå setter spørsmålstegn ved om Grande bør ta gjenvalg i 2020. Blant Venstres landsmøtedelegater er det ganske mange som ikke tror Grande er leder neste sommer.
Likevel peker flere av dem på at de vedvarende utspillene til Raja ikke har talt til hans fordel, men tvert imot viser at han er uegnet som partileder.
Hva som skjer i løpet av året som kommer, er det få som tør å spå. Men ett år er lang tid i politikken. Grande kan til og med klare å reise seg igjen. Det har partiledere gjort før henne.
Men akkurat nå ser det ikke lyst ut. Hverken for Grande, Venstre eller Raja.