(Hell, Trøndelag) I talen sin til landsmøtet kom Venstre-leder Trine Skei Grande med refs av Senterpartiet og gjorde dem i praksis til en fiende før valget. I beskrivelser av et Sp som kjemper mot EØS og bremser klimapolitikk kom følgende:

– Det å tro at lille Norge skal kunne få en bedre handelsavtale med EU enn dagens EØS-avtale er litt som å tro på julenissen, tannfeen, påskeharen, Ole Brum og ånden i lampen på én og samme gang.

Indirekte gjestet hun også uttalelsen fra Sps Geir Pollestad i Vårt Land nylig: «Når jeg hører Ola Elvestuen på radioen, får jeg lyst til å gå ut og starte bilen på tomgang».

– Dette er altså Senterpartiets løsning for å bygge landet: Sette bilen på tomgang og stenge grensene, sa Grande.

LES OGSÅ: «Når jeg hører Ola Elvestuen på radioen, får jeg lyst til å gå ut og starte bilen på tomgang».

«Akademisk jåleri»

Salen jublet da Grande ristet i Sps gründerpolitikk:

– Jeg har sett hundrevis av gründere i øynene, Trygve, og forskjellen på oss to er at jeg tror på dem når de sier at uten EØS, ja så dør bedriften deres.

Midtveis i talen dukket det opp et bilde bak Grande av en avisartikkel der en smilende Vedum fastslo at «Det er for mye jåleri i akademia».

– Vi har utviklet nye karriereveier og prioritert flere doktorgradsstillinger for lærere. Det er ikke akademisk jåleri. Det er å ta barna våre og morgendagen på alvor, sa Grande.

Oppgjøret kom dager etter at Ola Elvestuen refset Sps «eksos-uttalelser» på en pressekonferanse. På spørsmål om Sp nå er Venstres nye fiende foran valgkampen, svarer Grande dette:

– Nei, men de er jo motsatsen vår i mange saker. Det store skiftet i Sp har vært at de har gått så langt i populistisk retning.

LES OGSÅ: Venstre snakker ut om nedtur, Frp og abortkamp

Godteri til sine egne

Grande lanserte også ny politikk fra regjeringen, saker som skal løfte et gallupskadd parti:

Venstre lover nå gratis leirskole i løpet av barneskolen. Før påske fremmer regjeringen lovforslag om dette.

Og på selve kvinnedagen opplyste Grande at regjeringen snart legger frem et eget lovforslag som gjør at seksuell trakassering i arbeidslivet kan bringes inn for likestillingsnemnda.

– I dag må alle slike saker gå for retten. Det fører til at det nesten blir noen saker. Nå vil vi senke terskelen for å ta det opp, sa Grande.

Den store nyheten

Men dagens største nyhet for Venstre-folket kom tidligere på dagen: At Oljefondet ikke skal investere i selskaper som driver med leting og produksjon av olje- og gass.

– Det hadde ikke skjedd uten Venstre, sa Grande.

Og klima- og miljøvernminister Ola Elvestuen, som presenterte nyheten tidligere på dagen, satte sine ord på begivenheten:

– Dette er den viktigste klimabeslutningen vi er blitt enige om som en del av regjeringen, sier han