Vårens landsmøter er startskudd for årets valgdrama. Vårt Land gjør formsjekk av partiene, og Venstre er akkurat nå en versting før lokalvalget 9. september. Alt handler om annet enn politikken.

• Tilstand: Fjorårets inntog i regjering med Frp skapte mismot i deler av rekkene. Men regjeringsseire druknet først i skandaleoppslag om lederen i en trønderfest. Deretter ble det politiske oppdraget kvalt av KrFs samarbeidsstrid og krangleoppslag om Trine Skei Grande og profilen Abid Q. Raja. Abortstrid har også skremt Venstre-velgere.

Blant flere i partitoppen har gallupsnittet på 2-tallet også en annen forklaring: «Regjeringsslitasje» i fem år – fordi tiden med samarbeidsavtale med den Høyre/Frp-regjeringen også må regnes med.

LES OGSÅ: – Frp møter flyktninger med kalkulator

• Står på spill: Uten et brukbart kommunevalg kan kampen mot sperregrensen ved stortingsvalget i 2021 bli beinhard. Det var nemlig resultatene i Oslo og tettbygde kommuner rundt byen som i praksis reddet Venstre over sperregrensen forrige gang.

Går det på dunken i de urbane kjerneområdene under kommunevalget i september, kan det meste av omtalen etterpå handle om et forhåndsdømt nederlag i 2021.

Venstre har i dag syv ordførere og 34 varaordførere. Går det for skralt for Venstre i høst, vil antallet slike «ambassadører» skrumpe. Å ha kjente ordførere er viktig også foran en stortingskamp.

LES OGSÅ: Slik kan noen Venstre-ord være oppspill til ny dødshjelp-debatt

• Håpet: Før kommunevalget i 2003 viste Vårt Lands gallup i februar også den gangen nivå på 1,8 prosent. Men valget endte på 3,8 prosent. Venstre-folk har i tillegg mer trening enn andre partier i å takle desperasjon og motvind.

Ingen kriser er dessuten helt like. Men en omdømmeknekk som nå er så sjelden vare at superkrefter må i bruk.

Regjeringspartnerne har neppe mye drahjelp å gi i denne valgkampen. For både Frp og KrF kjemper sine utspillskamper mot dårlig oppslutning de også. Politikken derfra kan også ramme Venstre.

LES OGSÅ: Grande snakker ut om nedtur, Frp og abortkamp