Politikk

Bånd på kryss og tvers

Organisasjonen Menneskeverd og personer i Skaperkraft bidro til å gjøre abortsaken til det blå kronargumentet i KrF. Sentrale skikkelser der har bånd til blå side i KrF og Høyre.

Alle Vårt Land har snakket med avviser at de har brukt verv eller roller i organisasjonen Menneskeverd og tankesmien Skaperkraft i kampen om KrFs veivalg.

På det tapende røde laget i KrF er derimot mistanken om slikt sterk og mistroen stor. Mandag krevde sentralstyremedlem Karin Bjørkhaug ekstraordinært landsstyremøte etter at VG avslørte at Høyres ledelse grep tyngre inn med støtte til blå side enn tidligere kjent.

LES OGSÅ: Slik forklarer Ropstad toppmøtet med Solberg

Møte ble endepunkt

VG skriver om et møte mellom KrFs nestledere Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad og hele Høyres ledelse 11. oktober. Det skulle bli et vendepunkt i KrFs retningskamp.

Da var Knut Arild Hareide og rød side på offensiven mens blå side og Kjell Ingolf Ropstad var i villrede. Høyre-toppene frykter for regjeringens fremtid.

På møtet ble abortloven diskutert. VG skriver at alle rundt bordet skjønte at Ap «aldri ville kunne matche en eventuell endring i abortloven»

På et møte i Hordaland KrF fire dager senere kjørte Ropstad for første gang fram det som skulle bli det blå kronargumentet fram mot landsmøtet 2. november – muligheten for å fjerne abortlovens paragraf 2c og et forbud mot tvillingabort med støtte fra Høyre. Blå side kom på offensiven og fremsto langt bedre organisert enn før.

To dager senere gikk Menneskeverd ut i VG og ba KrF stille ultimatum om endringer i abortloven for å delta i en regjering. Senere samme dag gikk Ropstad ut og utfordret Solberg og Jonas Gahr Støre til å avklare sitt syn. Dagen ble rundet av med at Erna Solberg åpnet for endringer i abortloven. Resten er historie.

LES OGSÅ: Høie: Aps abortløfte var allerede innfridd

Skaperkraft: Ønsker ikke å ta side

Vårt Land får opplyst at Menneskeverd hadde abortutspillet sitt klart allerede 2. oktober, altså lenge før møtet mellom KrF-nestlederne og Høyre-ledelsen.

VG avslører i sin sak at det var Filip Rygg, leder i tankesmien Skaperkraft, som sendte Ropstad Menneskeverds planlagte pressemelding allerede dagen etter nestledernes møte med Høyre-toppene. Den tidligere KrF-byråden i Bergen sto på blå side i kampen om veivalget. Det har ikke lykkes Vårt Land å få en kommentar fra ham.

Faglig leder i Skaperkraft Øyvind Håbrekke sier han ikke har vært kjent med dette:

– Hvis vi gjorde oss til aktør for et bestemt regjeringsalternativ, ville vi gjort det vanskelig for oss selv å skape de brede alliansene vi ønsker. Vi har aldri diskutert disse spørsmålene i våre organer, sier Håbrekke, som er tidligere stortingsrepresentant for KrF, har lokalverv i partiet og sto på blå side.

Han viser til at Skaperkraft ikke ønsker å knytte seg til et bestemt politisk eller kirkelig ståsted.

– Enkeltpersoner hos oss er med i KrF og har synspunkter som vi kan delta i debatten med. Men Skaperkraft har ikke hatt eller tatt noen posisjon.

På rød side i KrF trekker man fram nettopp dette som provoserende – at man fremstiller seg som nøytral, men synes å ha jobbet i kulissene for én av sidene i KrF.

– Det er ikke noe grunnlag for å si at Skaperkraft har jobbet i kulissene for et bestemt sidevalg.

Har Rygg skadet dere her?

– Nei, men jeg tror det utløser noen spørsmål. Vi har merket pågang denne høsten.

Tidligere i år kritiserte Filip Rygg Vårt Lands kommentatorer for å være for opptatt av å plassere Skaperkraft på en høyre-venstre-akse og sa at tankesmien «ikke har en agenda om regjeringsdannelse».

Kritikken kom da Vårt Land omtalte et lukket seminar for Høyres programkomité som Skaperkraft og den borgerlige tankesmien Civita inviterte til på initiativ fra Torbjørn Røe Isaksen. Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger mente den gang det var grunn til å stille spørsmål ved tankesmiens politiske nøytralitet.

BERIT AALBORG: «Fortsetter Ropstad med enkle løfter som ikke lar seg innfri, kan tiden i KrF-toppen bli kort»

Menneskeverd: – Uheldig at vi blir koblet til dette

Fra før av er det kjent at Kjell Ingolf Ropstads rådgiver, Jorunn Halleråker, sitter i styret i Menneskeverd og at styreleder Marit Ecklo Brevik er tidligere kvinnepolitisk rådgiver i Høyre.

«Andre medier har prøvd å lage sak om Menneskeverd og KrF, men de fant ikke noe grunnlag i saken. Jeg kan avkrefte at jeg hadde kontakt med Menneskeverd om deres utspill», skriver Jorunn Halleråker i en tekstmelding til Vårt Land.

«At jeg jobbet i Høyre fra 1999-2004 har absolutt ingen relevans i denne saken», skriver styreleder Brevik til Vårt Land.

Utover det henviser hun til generalsekretær Morten Dahle Stærk. Han bekrefter at han sendte Menneskeverds abortpressemelding til sin venn Filip Rygg for å teste budskapet på ham.

– Hva tenker du om de ulike hattene styremedlemmene dine har?

– Det har vært klart for alle at vår styreleder har jobbet i Høyre og har hatt et engasjement i Høyre i mange år. Hun var orientert om vårt utspill. Hun har ikke noen kontakt med høyreledelsen per i dag. Jeg tok dessuten helt bevisst ikke kontakt med Jorunn Halleråker om utspillet.

Topper på rød side har også samarbeidet med tidligere rådgivere, slik som Øystein Mjærum og Marit Brandt Lågøyr.

– Har Menneskeverd blitt brukt i et maktspill?

– Det er svært uheldig at Menneskeverd blir koblet til retningsvalget i KrF. Vi har ikke noen sånn agenda og hadde ikke kontakt med KrF eller Høyre på forhånd.

LES OGSÅ: Sp gir Frp pes om budsjettet

Styremedlemmer fra blå side

I Menneskeverds styre sitter også Ragnhild Aadland Høen, som var blå landsmøtedelegat for Oslo KrF og engasjert i retningsdebatten. Hun sitter også i Skaperkrafts fagråd og er påtroppende styremedlem i tankesmien.

– Styret var ikke involvert i utspillet. Jeg møtte tilfeldigvis Morten Dahle Stærk dagen før det kom i VG. Da sa han at han skulle komme med et abortultimatum, sier Aadland Høen.

Ga du beskjed om det til noen?

– Nei.

Aadland Høen mener Menneskeverd har handlet som enhver interesseorganisasjon ville gjort.

– Menneskeverd har ikke gjort noe galt her. Det er naturlig at interesseorganisasjoner ser sitt snitt til å kjempe for sine hjertesaker i en slik situasjon. Da jeg så klimaorganisasjonen Zeros forslag om klimaultimatum, tenkte jeg ikke at her trekker Knut Arild Hareides rådgiver, Emil André Erstad, i trådene.

LES OGSÅ: Mener kirkeasyl og maktbruk bør inngå i regjeringsforhandlingene

Blå sides kommunikasjonslag

I Skaperkrafts styre sitter også Aksel Jakobsen, som skal ha vært sentral på blå side i rådgiverapparatet.

En kilde på rød side beskriver han, Jorunn Halleråker og Olaug Bollestads rådgiver Julie Kristine Kordahl som en kommunikasjonssentral for nestlederne under retningsstriden. DN er blant mediene som har skrevet om hvordan også rådgiverapparatet til KrF delte seg i to leire.

Kordahl jobbet i Menneskeverd for en del år tilbake, men sier til Vårt Land at hun ikke hatt dialog med dem før eller etter abortutspillet. Det lykkes ikke Vårt Land å få en kommentar fra Aksel Jakobsen.

Fagleder Øyvind Håbrekke i Skaperkraft sier følgende om Jakobsen og Aadland Høens verv i tankesmien og ståsted i KrF:

– Aksel Jakobsen må selv svare for sin jobb som rådgiver i KrFs stortingsgruppe. KrF har ikke vært tema i fagrådet, der Aadland Høen sitter. Espen Ottosen sitter forøvrig også i styret vårt. Han har offentlig ytret forståelse for det røde alternativet.

Kjell Ingolf Ropstad har tidligere vedgått dialog med Høyres kommunikasjonsavdeling, men sier til VG at han ikke kjenner seg igjen i den siste artikkelen deres.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk