En omfattende reportasje i Verdens Gang om kamp i kulissene foran KrFs ekstraordinære landsmøte skaper oppstyr internt i partiet.

Nøkkelpersoner involvert i hemmelige facebook-grupper. Kampanjer for å få helblå fylkesdelegasjoner og ikke minst: Et «hemmelig» toppmøte mellom nestlederne Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad på statsministerens kontor overrasker både rød fløy og menige stortingsfolk.

Ropstad sier Hareide ba nestlederne ha en kontakt med statsministeren – og det ble gjort. I VG heter det at abortloven ble diskutert i møtet, men Ropstad avviser at det har vært noe tett samarbeid mellom han og Statsministerens kontor om bruk av abortsaken i KrFs interne prosess.

– Hvorfor var du og Olaug Bollestad i møte med Erna Solberg og Høyres nestledere på statsministerens kontor?

– Ledelsen hadde drøftet partiets situasjon etter landsstyremøtet og Knut Arilds tale. Jeg og Olaug fant det lurt å snakke med statsministeren hva situasjonen ville bli dersom ikke Knut Arild vant frem. Om partiet da ikke ville ha leder, ville det jo i så fall være oss to som måtte lede delegasjonen som da skulle forhandle om en eventuell regjeringsplattform, svarer Ropstad.

LES OGSÅ: Dagfinn Høybråten ny generalsekretær i Kirkens Nødhjelp

Hareide-ja

I tillegg ville partiet i følge Ropstad være delt – og i en svært krevende situasjon. Det var – og håndtering av sonderinger – var utgangspunktet for møtet.

– Var det i forståelse med Hareide at dere møtte Solberg?

– Ja, vi snakket jo med ham om dette var en god ide. Det syntes han at det var.

– Var møtet hos Solberg starskuddet for at det ble en kamp om abort i dine taler på fylkesmøtene?

– Nei, det var det ikke. Jeg kan ikke si hva vi konkret snakket med Solberg om i møtet. Men KrF hadde selv jobbet med både paragraf 2c og tvillingabort i lang tid, som en del av bakgrunnsarbeidet til det vi kaller likeverdsreformen i vårt politiske prosjekt.

Abort-utspillet

Det var etter dette møtet – 11. oktober – at fylkesmøtene kom i gang. I følge Ropstad var det da «ble en mer strukturert helhet over talene» hans.

– Har det vært et tett et samarbeid mellom deg og Statsministerens kontor om abortstrategien din, slik VG skriver?

– Nei. Men jeg har tidligere sagt at jeg har hatt dialog med Høyre, knyttet til det ene utspillet som jeg hadde. Jeg fortalte at vi diskuterte saken, sa jeg at vi kom til å komme med et utspill. Men jeg ante ikke hva Erna Solberg kom til å svare etterpå. Jeg ble positivt overrasket da hun kom et positivt svar i VG.

LES OGSÅ: Folket delt i fire om tvillingabort

Betenkeligheter?

Meldingen fra Solberg var at hun var åpen for å drøfte abortformuleringer med KrF i eventuelle forhandlinger. Dette brukte Ropstad senere i sine taler for et ja til blå side. Ropstad omtalte det som «en historisk mulighet».

– Hadde du aldri betenkeligheter med å bruke abortsaken så mye som du gjorde?

– Strategi rundt bioteknologi og tvillingabort en tematikk jeg har tatt opp internt i partiet siden i vår. Jeg klarte ikke se for meg hvordan KrF skulle sitte i regjering og samtidig tape spørsmål om bioteknologi. Min tese var at man derfor trengte en flertallsregjering for å få dette til, siden både venstre- og høyresiden sammen kan danne flertall imot KrF.

Forlover i bakspill

VGs reportasje om bakspillet i KrF-rekkene navngir også Ropstads forlover og tidligere rådgiver – Rahim Nicolay Ali – som en drivkraft bak å få fylkeslag sør og vestpå til å velge helblå delegasjoner.

– Har det vært forbindelser mellom deg og slike grupperinger som jobbet for at flertallet i et fylke skulle ta alle delegatene?

– Tvert imot. Overfor alle som har spurt har jeg vært tydelig. Det ville være uklokt å gjøre dette. Jeg prøvde å gjøre det jeg kunne for å stoppe dette – både internt og gjennom uttalelser i media

– Det var altså ingen forbindelse mellom deg og de som jobbet for å få til en helblå delegasjon i Rogaland?

– Nei.

LES OGSÅ: Ap-Støre åpner døren for skuffede KrF-velgere

Kjent uenighet

VGs fremstilling har skapt krav om ekstraordinært landsstyremøte i KrF fra ulike fylker. Under et møte i KrFs stortingsgruppe mandag formiddag var VGs oppslag tema. Overfor pressen etterpå sa KrF-leder Knut Arild Hareide at han hadde full tillit til Ropstad.

– Han informerte meg om møtet på forhånd. Jeg syntes det var flott han gjorde det, sa Hareide.

KrF-lederen poengterte at de to er uenige om Ropstads abortutspill i forkant av KrFs møteserie. I VGs reportasje sier Hareide seg svært overrasket over abortbudskapet fra Ropstad i en tale i Bergen:

– Jeg kan ikke huske at noen har nevnt paragraf 2C i abortloven i denne prosessen før jeg var tilhører til Kjell Ingolfs tale 15. oktober.

Overfor avisen legger han til at så lenger han har vært stortingsrepresentant, har KrF aldri fremmet forslag om å endre denne paragrafen.

Hareide uttrykker tillit til nestlederen og sier at må være lov å snakke med andre partier og å ta politiske kontakter. Han stiller seg hundre prosent bak nestlederen i forhandlingene.

– Vi har vært uenig i sak. Det må jeg tåle. Han vant frem på vårt landsmøte. Nå håper jeg vi kan lykkes med veivalget.

LES OGSÅ: Slik forsyner Sp seg fra Frps disk