Politikk

Høie: Aps abortløfte allerede innført

Bent Høie mener Jonas Gahr Støre lokket KrF med tiltak for å forebygge abort som regjeringen i praksis allerede har gjennomført. – Helt feil, sier Knut Arild Hareide.

– Jonas Gahr Støre lokket med noe som KrF allerede har fått gjennomslag for i samarbeid med regjeringen, sier Bent Høie, Høyres nestleder og helseminister.

I dag demonstrer tusenvis av kvinner mot Erna Solbergs åpning for å endre abortloven hvis Kristelig Folkeparti går inn i den borgerlige regjeringen. Høyre-lederens abortutspill ble kronargumentet for blå KrF-ere og kan ha avgjort partiets veivalg.

LES OGSÅ: Folket delt i fire om tvillingabort

Det andre løftet

Mindre oppmerksomhet fikk abortløftet som KrF-leder Knut Arild Hareide og Ap-leder Jonas Gahr Støre ga – en plan for å redusere aborttallene med en tredel på ti år.

Etter veivalget har røde KrF-ere kritisert nestleder Kjell Ingolf Ropstad for å skape urealistiske forhåpninger om endringer i abortloven – og om at de skulle føre til færre aborter. KrF ville fått mer effektive tiltak for å redusere aborttallene med Hareides og Støres plan, mener de. Andre abortdebattanter har pekt på det samme.

En slik tiårsplan hadde nemlig Ap støttet da Stortinget behandlet et forslag fra KrF med ti tiltak for å forebygge uønskede svangerskap i 2014. Alle tiltakene ble nedstemt.

Nå tar Høyres nestleder til motmæle mot denne fortellingen.

LES OGSÅ: Solberg: – En politisk aksjon fra Ap og SV

Allerede gjennomført

– De ti forslagene fra KrF er i all hovedsak under gjennomføring eller gjennomført. Utviklingen viser at vi så å si er i rute med å nå målet KrF ønsket i forslaget sitt. Tallene fra 2017 viser laveste antall og andel aborter siden 1980-tallet, sier Høie.

En nedgang på en tredel fra 2014 skulle tilsi 4.687 færre aborter i 2024. I 2017 var det 1.334 færre aborter, opplyser Helse- og omsorgsdepartementet.

Blant KrFs tiltak som regjeringen har gjennomført er en utvidelse av ordningen med gratis hormonell prevensjon for 16–20-åringer til også å gjelde langtidsvirkende prevensjonsmidler som spiral – riktignok med en egenandel på langtidsvirkende for dem mellom 18 og 20. Jordmødre og helsesøstre har dessuten fått rett til å foreskrive prevensjonsmidler, ifølge departementet.

– Unntaket er at vi i budsjettforhandlinger med KrF ikke økte aldersgrensen for gratis prevensjon til 24 år, men til 20 år. Videre utvidelse er et spørsmål om prioritering i budsjettarbeidet, sier Høie.

LES OGSÅ: Ropstad snur om aborttall

– Feil av Høie

Ap-leder Jonas Gahr Støre vedgår at «en del av forslagene er fulgt opp»:

– Men en strategi setter i større grad dagsorden for å få til en nedgang. Vi ville gått inn for det, sier Ap-lederen.

Knut Arild Hareide synes derimot «det er rart at Høyre igjen skal blande seg bort i abortdiskusjonen i KrF».

– Spesielt når regjeringen ikke har levert på tre av hovedpilarene i forslaget vårt. Gratis prevensjon er ikke økt til 24 år, engangsstøtten er langt unna nivået vi ønsker og en helhetlig plan med konkrete tiltak uteblir. Tiltakene vi foreslo for fire år siden ville dessuten blitt oppdatert med en ny plan, sier KrF-lederen.

Hareide avviser at Jonas Gahr Støre «lokket» med en tiårsplan:

– Det var jeg som løftet det fram. Støre har vært ryddig og ikke blandet seg inn i KrFs prosess.

– Støre lovet en slik plan i NRK Debatten kvelden før landsmøtet deres?

– Men der var det Høyre som spesifikt hadde bedt om abort som tema. Støre svarte bare.

LES OGSÅ: Røde KrF-ere vurderer å starte nytt parti

Engangstøtten

Bent Høie mener forslaget om å øke engangsstøtten til gravide uten rett til fødselspenger er fulgt opp gjennom budsjettforhandlinger med KrF.

Støtten har økt fra 35.263 kroner i 2013 til 63.140 kroner i 2018, ifølge departementet. Med KrFs forslag skulle den ha vært 187.268 kroner i år. Engangsstøtten er ikke nevnt i Aps alternative statsbudsjett for 2019.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Politikk