Politikk

Splittet KrFU sier ja til Solberg og Frp

KrFU sier ja til å regjere med Erna Solberg og Frp, men er splittet i ­synet på hvor velgerne har gått og hva som kan gi partiet vekst og økt ­gjennomslag.

– Jeg er glad det ble et ­tydelig flertall, selv om salen var ­splittet, sa KrFU-leder Martine ­Tønnessen etter avstemningen på ungdomspartiets landsmøte lørdag.
47 stemte for å søke regjeringsmakt med Høyre, Venstre og Frp – 33 stemte mot.

LES OGSÅ: Dette er frontene i samarbeidsstriden på KrFUs landsmøte

– Nå håper jeg KrF tar signalet

Dermed vil dette være anbefalingen fra Tønnessen og nyvalgte nestledere Nikolai ­Skogan og Edel-Marie Haukland når KrFs landsstyre treffer sitt samarbeidsvalg i høst.

– Nå håper jeg KrF tar signalet og går inn i regjeringen, sa Jonas Andersen Sayed, leder i Rogaland KrFU.

Dét gjør ikke Akershus-leder, Simen Bondevik, som slet med å svelge at KrFU vedtok å bryte løftet om ikke å regjere med Frp:

– Jeg er skuffet, sint og frustrert. Jeg håper KrF er mer fornuftige og forstår hvor viktig troverdighet er i en valgkamp. Vi kan ikke løpe fra et løfte fordi målingene går dårlig.

LES OGSÅ: Påtroppende KrFU-nestleder: – Et lobbyforsøk fra Erna Solberg

Posisjoneringen er i gang

På fredag sparkes KrFs samarbeidsdebatt i gang. Da skal landsstyret vedta de politiske prioriteringene som etter planen skal ligge til grunn for samarbeidsvalget i høst. ­Posisjoneringen er i full gang.

Etter KrFUs vedtak sa familie­politisk talsmann, Geir Jørgen Bekkevold, til ABC nyheter at «Frp-garantien bør gjelde til neste landsmøte» og ­utelukket ikke sentrum/venstre-sam­arbeid. Torsdag ba KrF-­nestor ­Einar Steensnæs partiet gi ­ledelsen handlingsrom til å sondere det samme.

Samtidig har ­kommentatorer igjen begynt å snakke om at ­sentrum/Ap-alternativet er på bordet. NRKs Lars Nehru Sand og BTs Frøy Gulbrandsen skriver at Knut Arild Hareide ikke er fremmed for, eksplisitt eller implisitt, å anbefale dette.

Etter valget har mange tenkt som avtroppende KrFU-nest­leder, Jarle Aarbakke Tollaksen, at Ap som følge av krisevalget sitt har vendt ryggen til KrF. Tollaksen valgte derfor å stemme for å gå inn i regjeringen.

Selv sier KrF-lederen til NTB at han registrerer at det er ­«uenighet, men en sterk vilje til regjeringsmakt» i et KrFU som vil ha fattigdomsbekjempelse, offensiv klimapolitikk og human asylpolitikk.

LES OGSÅ: KrFU-lederen vil i regjering med Frp

Geografiske forskjeller

Debatten bølget en hel time på KrFUs landsmøte.

Mange talere fra Sørvestlandet stod på ja-siden mens nei-argumentene ble fremført med dialekter fra resten av landet. Men bildet er ikke entydig. Fem av syv fra Agder stemte nei, ifølge Fædrelandsvennen, mens nær alle fra Hordaland skal ha stemt for.

Simen Bondevik tror ikke ­målingene blir bedre bare KrF går i regjering.

– Venstre har blitt usynlige og gjør det dårlig, sa han etter vedtaket.

Martine Tønnessen forstår at nei-siden er skuffet:

– KrF og Venstre er ulike. Vi har falt fra et toppnivå på 13,7 prosent, Venstre har vaket rundt sperregrensa lenge.

– Hvorfor vil dere bryte valgløftet deres om ikke å regjere med Frp?

– Alle her synes Frps politikk er problematisk, men vi må forholde oss til dem uansett. I ­regjering kan vi holde dem i øret.

Tønnessen tror KrF vil fremstå tydeligere, få mer gjennomslag og bedre kontroll på gjennomføringen av seirene sine i regjering.

Mens de avtroppende nestlederne ønsker å gå inn i regjeringen, sier de påtroppende nei.

LES OGSÅ: Veteran ber KrF prøve ut Ap/sentrum

Vidt ulike syn

Hvorvidt det er verdt for KrF å bryte valgløftet stod sentralt i debatten.

Ja-siden mener vippeposisjonen gjør velgerne usikre på hvor de har KrF. Nei-siden mener KrF først blir «et vingleparti» og ­støter fra seg velgere om de går inn i regjeringen.

Debatten røpet vidt ulike syn på politikk og særlig taktikk. ­Talerne var uenige om hvor KrF finner størst verdifellesskap, vekten avstanden til Frp bør tillegges, hvilken posisjon som gir mest gjennomslag og hva som vil øke oppslutningen på kort og lang sikt.

– Frp kolliderer med KrFs verdier om menneskeverd, nestekjærlighet og forvalteransvar i saker som alkohol, abort, innvandring, klima og bistand, sa Simen Bondevik.

– En regjering styrer på en ­regjeringsplattform, ikke på Frps politikk. Hvis avstanden er så stor til Frp, hvordan forklarer dere da store gjennomslag som økt kontantstøtte og bistand, sa Jonas Andersen Sayed.

– Blåblå grøft

Stemmer på nei-siden hevdet sentrumspartiet KrF vil bli overkjørt i forhandlinger med verdiliberale Frp og Venstre – og at det er en oppskrift på fall:

– Vi styrer mot en blåblå grøft. Siden KrF gikk i regjering med Høyre i 2001 har det gått nedover. Vi har mistet to av tre velgere, de fleste til venstresiden. KrF trenger fiender. Vi går opp på målingene når vi tar et oppgjør med Frp. Da blir det rart å gå til sengs med dem, sa sentralstyremedlem Mathias Slettholm.

Ja-røster sa at KrF og velgerne «heller mer mot borgerlig side»:

– Vi lever ikke i 1997. Vi kan ikke velge sentrumsregjering. Vi må velge side og har tapt mest til de borgerlige. Jeg fraråder sentrum/venstre. Venstre røk ut av Stortinget da de prøvde det i 1985, sa Andres Villagra.

– Et lobbyforsøk

Det vakte kraftige reaksjoner på nei-siden at Erna Solberg kom på uannonsert landsmøtebesøk kvelden før ­avstemningen. ­Sentralstyret hadde invitert statsministeren.

Påtroppende nestleder ­Nikolai Skogan kalte det et lobbyforsøk og anklaget sentralstyret for å legge føringer ved ensidig å ­invitere borgerlig side til arrange­menter. Dette avviste avtroppende nestleder Jarle Aarbakke Tollaksen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk