– Jeg reagerer sterkt på dette. Jeg klarer ikke se dette som annet enn et lobbyforsøk fra Erna Solberg side, sier påtroppende nestleder i KrFU, Nikolai Skogan.

– Dette kommer til å påvirke utfallet av morgendagens avstemning. Jeg har snakket med flere som reagerer på dette, sier Simen Bondevik, fylkesleder i Akershus KrFU.

Fredag kveld, dagen før Kriselig Folkepartis Ungdom skal vedta sin anbefaling om hvorvidt KrF bør gå inn i regjeringen eller ikke, talte Høyres statsminister til landsmøtet.

LES OGSÅ: Dette er frontene i samarbeidsstriden på KrFUs landsmøte

Viktig avgjørelse

Lørdagens avstemning er ventet å bli svært jevn. KrFU er splittet.

De avtroppende nestlederne sier ja. Det samme gjør KrFU-leder Martine Tønnessen, som tar gjenvalg.

De påtroppende nestlederne sier derimot nei. Nikolai Skogan har kritisert KrFUs sentralstyre for å legge føringer for prosessen.

KrFUs anbefaling vil ha betydning for moderpartiets samarbeidsvedtak senere i høst. Det kan i sin tur ha betydning for norsk politikk i flere år fremover. KrF er i dag på vippen i Stortinget.

Det er uvanlig at en statsminister besøker andre enn eget ungdomspartis landsmøte.

– Hun var ikke på Unge Venstres landsmøte da de skulle trekke sin konklusjon om regjeringsdeltakelse, sier Nikolai Skogan.

– KrFU har et godt forhold til Høyre og Erna. Men å invitere den aller største forkjemperen for et borgerlig regjeringsprosjekt rett før avgjørelsen skal tas, det påvirker utfallet. Jeg tviler på at noen fra venstresiden ble invitert for å snakke om hvorfor KrF bør stå utenfor regjering, sier Simen Bondevik.

LES OGSÅ: KrFU-lederen vil i regjering

Selfie-kø

Skogan og Bondevik forteller om en kø av delegater som ville ta «selfie» med statsministeren etter talen. Flere av dem skal ha vært på landsmøte for første gang.

– Landsmøtet representerer ikke bare seg selv, men hele organisasjonen. En beslutning bør tas på så balansert grunnlag som mulig. Solberg burde enten talt etter avstemningen eller droppet besøket, sier Bondevik.

Da Høyre-toppen entret salen, postet KrFU på sin Twitter-konto:

– Hun snakket om hva KrF og regjeringen har fått til sammen. Hun snakket godt om flere av våre kjerneverdier og koblet dem til regjeringen, forteller Nikolai Skogan, og legger til:

– Jeg synes hun skulle hatt respekt for saksbehandlingen rundt dette spørsmålet. Dette legger føringer.

Han forteller at det var sentralstyret som inviterte henne. Solbergs besøk sto ikke oppført i landsmøteprogrammet.

LES OGSÅ: KrF-veteran ber KrF prøve ut Ap/sentrum

KrFU-lederen: – Hyggelig gest

Vårt Land ba om en kommentar fra statsminister Erna Solberg. Statssekretær Rune Alstadsæter viste til uttalelser gitt til NRK.

Det lyktes ikke Vårt Land å få en kommentar fra KrFU-leder Martine Tønnessen fredag kveld.

Hun sier til statskanalen at begge forslagene som er oppe til behandling fremdeles «støtter Erna som statsminister og sentralstyret i KrFU syntes derfor det var en hyggelig gest å invitere henne».