Innenriks

Oslo og Helsedirektoratet uenige om beboere på sykehjem bør få reise hjem i jula

Helsedirektoratet ber helse- og omsorgsinstitusjoner legge til rette for at beboere og pasienter både kan reise på besøk og få besøk i julehøytiden.

Fredag ble det kjent at Oslo kommune gjør som Bergen og ber beboere på sykehjem om ikke å reise hjem i julen, av hensyn til egen smitterisiko og smitterisikoen for andre beboere på sykehjemmet.

Nå ber Helsedirektoratet om at beboere og pasienter kan få – og/eller dra på besøk – i tråd med nasjonale anbefalinger om private sammenkomster.

Men smittevernhensyn må ivaretas, skriver direktoratet på sine nettsider.

De skriver videre at helse- og omsorgstjenestene bør gi råd til beboere, pasienter og pårørende om hvilke besøk som vurderes som forsvarlige ut ifra smittesituasjonen, og at de må få informasjon om hvilke smitteverntiltak som må følges.

Situasjonen i Oslo

Sykehjemsetaten i Oslo har fra før innført flere tiltak for å redusere smitterisikoen for beboere og medarbeidere. Fredag ble det innført nye smitteverntiltak, opplyser Oslo kommune.

– Vi anbefaler at beboere ikke reiser hjem til pårørende i julen. Det er av hensyn til egen smitterisiko og smitterisikoen for de andre beboerne på sykehjemmet, sier etatsdirektør Helge Jagmann i Sykehjemsetaten.

Han sier de setter inn ekstra ressurser for at beboerne skal få en fin jul, selv om det er tydelige smittevernregler på sykehjemmene.

Dersom beboere likevel velger å dra på permisjon, må de være i karantene på rommet sitt i fire dager ved tilbakekomst, og det skal tas covid-19 test på dag tre. Ved negativt prøvesvar opphører karantenen på dag fire.

Det er fortsatt et høyt smittepress ved sykehjemmene i Oslo. 43 medarbeidere og fem beboere fordelt på 25 sykehjem er smittet.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Innenriks