Nyheter

Liv (76): – Det tøffeste er isolasjonen, dag ut og dag inn

Friheten til å ta seg en tur på butikken er det sykehjemsbeboer Liv Granli savner mest. Nå gir regjeringen 60 millioner til å motarbeide ensomhet og isolasjon blant eldre under pandemien.

– Nå har pandemien vart i nesten syv måneder. Jeg har begynt å bli litt deprimert. Jeg savner å komme meg ut, og gå en tur på butikken. Det tøffeste er isolasjonen, dag ut og dag inn, sier Liv Granli (76) til Vårt Land.

Hun har bodd sju og et halvt år på Fagerborghjemmet i Oslo og trives godt. Hun liker atmosfæren på hjemmet, med tunge lysekroner og gamle møbler. Det gjør også Evelyn Teien (92), som har vært beboer i tre år.

– Det er et veldig koselig sted. Men det siste halvåret har vært ille. Vi får ikke lov til å bevege oss så mye på grunn av smitten. Vi vil gjerne røre på oss litt og komme oss mer ut. Men det er ikke synd på meg. Familien min kommer ofte på besøk og kjører meg på tur. Heldigvis. Uten det hadde det vært virkelig ille, sier Teien til Vårt Land.

Statsrådsbesøk

Besøksmulighetene på Fagerborghjemmet er redusert på grunn av koronaviruset, men beboerne kan fortsatt få besøk av familie og venner ute i hagen. Denne onsdagen får beboerne imidlertid besøk inne i spisestuen. Langbordet er dekket med duk og pyntet med røde blader og høstblomster i vaser. Beboerne Granli og Teien skal spise lunsj med barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF).

– Jeg hører fortellinger om folk som er mer bekymret for ensomhet enn de er for viruset. Det er forferdelige historier. Midt oppi dette er aktivitetstilbud, matvaner og avlastning for eldre som bor hjemme svært viktig. For eksempel har pårørende ektefeller en stor oppgave, men får ikke alltid den hjelpen de trenger, sier Ropstad til Vårt Land, mens han tar imot et karbonadesmørbrød fra Fagerborghjemmets egen kokk.

Liv Granli (76) på Fagerborghjemmet. – Det tøffeste er isolasjonen, dag ut og dag inn.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad spiste lunsj med beboer Liv Granli (76) på Fagerborghjemmet onsdag. (Foto: Tuva Skare)

LES OGSÅ: Eldre er ikke mer villige til å følge smittevern

Frivillig-millioner

KrF og regjeringen bevilger 60 millioner kroner til en pakke til eldre på statsbudsjettet for 2021, som legges fram onsdag neste uke. Pengene skal gå til å motvirke ensomhet og isolasjon blant eldre, både blant hjemmeboere og sykehjemsbeboere. 20 millioner går styrking av aktivitetstilbud på sykehjem. 20 millioner brukes til å tilrettelegge for spisevenner for eldre. 15 millioner går til avlastning for hjemmeboende eldre som tar vare på partneren sin. De siste fem millionene skal styrke frivilligheten. Midlene skal gå til frivillige og ideelle organisasjoner.

– Til tross for strenge smitteverntiltak er det mange aktiviteter som er mulig å gjøre. Men det blir en ekstra belastning fordi det er mer styr og det koster mer penger for institusjonene og kommunene. Derfor vil vi legge til rette for at det er flere folk kan bidra gjennom disse ordningene, fortsetter Ropstad.

Evelyn Teien (92), beboer på Fagerborghjemmet fotografert ifb. med eldres trivsel under koronapandemien.

Evelyn Teien (92) er beboer på Fagerborghjemmet i Oslo. Hun savner å kunne dra på utflukter og bevege seg fritt. (Foto: Tuva Skare)

LES OGSÅ: – Sykehjemmene kan ikke få bukt med eldres ensomhet

Matfellesskapet

Karbonadesmørbrødene går ned på høykant. Matminister Olaug Bollestad skåler med Granli og Teien i Pepsi Max og skryter av måltidets samlende kraft.

– Mat og matfellesskap betyr utrolig mye. Målet er å få noen som kan komme på besøk til eldre, sitte å snakke med dem og skape fellesskap. Det gjelder også for de som bor hjemme. Mange har hjemmehjelp som kommer og smører mat før de må gå igjen. Hva gjør mange gamle med maten hvis ingen spiser sammen med dem? De legger det i kjøleskapet og glemmer de å spise det, sier Bollestad.

Olaug Bollestad og beboer Kjell Ropstad på Fagerborghjemmet. fotografert ifb. med at regjeringen gir 60 mill. til å motarbeide ensomhet og isolasjon blant de eldre under pandemien.

Både Liv Granli og Evelyn Teien setter stor pris på besøket fra regjeringen.

– Det er veldig hyggelig å ha sammenkomster som dette her. Det er selskapelig å snakke med andre mennesker. Vi får litt mer luft under vingene da, konkluderer Teien.

LES OGSÅ:

---

Frivillig-millioner på statsbudsjettet:

  • Regjeringen bevilger 60 millioner kroner til å motvirke isolasjon og ensomhet blant eldre under pandemien.
  • 20 millioner går til styrking av aktivitetstilbud på sykehjem.
  • 20 millioner går til tilrettelegging for spisevenner for eldre.
  • 15 millioner går til avlastning for hjemmeboende eldre som tar vare på partneren sin.
  • Fem millioner går til å styrke frivilligheten.
  • Midlene skal gå til frivillige og ideelle organisasjoner.

---

Elisabeth Bergskaug

Elisabeth Bergskaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter