Nyheter

Vinmonopolet hastebehandler vin fra Israel-okkuperte områder

ISRAEL/PALESTINA: Vinmonopolet vil gjøre en ny vurdering av vinene de selger fra Israel-okkuperte områder på Vestbredden og Golanhøydene, etter nye signaler fra regjeringen.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og regjeringen gikk torsdag ut og frarådet norske bedrifter å drive handel med ulovlige israelske bosetninger.

– Dette er et nytt signal fra regjeringen, som vi er positive til. Nå vil vi se nærmere på hva dette betyr for oss, og involvere styret for å få behandlet saken der så raskt som praktisk mulig i et ekstraordinært styremøte, sier administrerende direktør Elisabeth Hunter i Vinmonopolet til NTB.

Debatten rundt denne vinen har rast siden Helge Storvik, leder av fagforeningen Handel og Kontor Vinmonopolet, gikk ut og ba om boikott av disse i Vårt Land i februar.

– Jeg er bekymra for at vi har disse vinene inne og hva det gjør med oss som bedrift. Nå bør ledelsen inn og utfordre eierne våre på dette. For vi burde ikke selge vin fra Israel og okkuperte områder, sa Storvik.

– Vinmonopolets jobb er ikke å delta i politisk aktivisme

– Vinmonopolet har ringt for å fortelle at det kommer til å være et møte. Vi får avvente og se hva utfallet på det blir, sier Christian Helsvig til Vårt Land.

Han er vinimportør og daglig leder i selskapet Ewine. De tar inn én vin som vinmonopolet merket med opphav fra israelske bosetninger på Vestbredden.

– Dette påvirker oss i veldig liten grad, forretningsmessig. Det interessante her er prinsippet, og tankene rundt, mener Helsvig.

Tidligere har Ewine hatt flere viner fra dette området, men i løpet av 2023 valgte de å redusere utvalget herfra. Helsvig opplyser at dette ikke skyldes politikk eller krig, men logistikk og kostnader. Han mener det er vanskelig å forstå hvorfor vinen det er vinene fra bosetningene som diskuteres nå, og ikke viner fra hele Israel.

– Hvis grunnlaget for diskusjonen er krigen i Gaza, må man spørre hvorfor det er disse bosetterne som belyses spesifikt nå, sier Helsvig.

Han mener at systemet hvor Vinmonopolet har merket viner med geografisk opprinnelse har vært god, selv om det har vært diskusjoner om hvilke ord som skal brukes i merkingen.

– Det viktigste er at det er blitt merket, da det er viktig å forstå hvor vin kommer fra. Det er dette som er vinmonopolets viktigste jobb, ikke å delta i politisk aktivisme, sier Helsvig.

– Folk er så uenige om alt dette, det er mange kunder som ikke er enige i Barth Eides vurderinger. Når et monopol skal legge politiske føringer for alle, kommer de fort i trøbbel, mener vinimportøren.

Mener polkundene også har et ansvar

– Bør polkundene la Golan- og Vestbredden-vin stå igjen i hyllene?

– Jeg vil i hvert fall la den stå, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Vårt Land møter ham i Stortinget noen timer etter at regjeringen kunngjorde at den fraråder handel og næringsvirksomhet med israelske bosettinger. Han er tydelig på at norsk næringsliv nå må gjøre rette valg:

– Næringslivet har et ansvar, det oppstod ikke i dag, det var slik fra før av. De har et eksplisitt ansvar å søke å unngå å bidra til menneskerettighetsbrudd eller folkerettsbrudd.

– Vårt Land har snakket med en vinimportør som sier frarådingen er «politisk aktivisme», hva svarer du ham?

Barth Eide svarer at «de er ikke så lett for en liten importør» å vite hva som bør gjøres.

– Det er nettopp derfor staten kan bidra med en frarådning. Dersom man, jeg sier ikke ham, fortsetter med importen, kan man komme i en vanskelig situasjon.

– Har den vanlige polkunden også et ansvar?

– Absolutt, polkunden har også et ansvar. Privatpersoner bør tenke på dette. Det var poenget med merkeordningen, du skulle vite hva du kjøpte. Nå går vi litt lenger fordi situasjonen er blitt verre.

– Få varer

Samfunns- og myndighetskontakt i Vinmonopolet, Halvor Bing Lorentzen, er blitt forelagt utspillet til Helsvig.

– Vi forholder oss kun til regjeringens anbefaling, og har ikke så mye mer å si, skriver Lorentzen i en epost til Vårt Land.

Til NTB forteller han at Vinmonopolet i dag selger svært få varer fra Israel-okkuperte områder.

– Det er seks produkter av 37.000 som det er mulig å bestille i dag. De kommer fra Golanhøydene og Vestbredden. Disse vinene selger veldig lite. Fra Vestbredden ble det solgt 92 liter i fjor og Golanhøydene 3700 liter av 95 millioner liter totalt, sier han til NTB.

– Et sterkt råd

Lorentzen understreker at dette ikke er produkter Vinmonopolet har bedt om eller etterspurt.

– De er i det såkalte tilleggsutvalget som grossister selger gjennom Vinmonopolet, sier han.

– Dere skal ha styremøte, tror du dette betyr at varene blir fjernet?

– Jeg skal ikke spekulere i det. Men det er et sterkt råd fra regjeringen og noe vi behandler så raskt som praktisk mulig. I løpet av kort tid.

Noreg aukar støtta til UNRWA, opplyser utanriksminister Espen Barth Eide (Ap). Foto: Beate Oma Dahle / NTB / NPK


Amnesty forventer kutt

Amnesty International har klare forventninger til møtet i Vinmonopolet.

– Vi forventer at Vinmonopolet og alle andre som fører varer fra bosetninger, stopper all handel med bosetninger fra og med i dag, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge.

Han mener at regjeringens fraråding er et skritt i riktig retning.

– Men å handle med bosetninger er ulovlig, så forbud er eneste riktig linje her, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen

Eivind Nicolai Lauritsen er nyhetsleder i Vårt Land.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB

NTB

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter