Nyheter

Israelsk folkevalgt ville «jevne Gaza med jorden» – nå reagerer samfunnstopper

ISRAEL: «Atombombe på Gaza er en mulighet». «Gaza bør jevnes med jorden». «De fortjener å dø, alle sammen.» «IDF kunne drept mange flere enn 20.000». Siden Hamas-angrepet 7. oktober har retorikken mot palestinerne på Gaza hardnet til i Israel.

Nå har en rekke samfunnstopper skrevet brev til riksadvokat Gali Baharav-Miara og statsadvokatembedet. De anklager Israels lovgivende myndigheter for å ignorere «åpenbare oppfordringer» til folkemord, fordrivelse og etnisk rensing i Gaza.

Brevskriverne mener riksadvokaten og rettsvesenet svikter totalt når de ikke tar grep for å hindre ekstreme utspill fra politikere og andre innflytelsesrike offentlige personer i Israel. Nå krever de handling.

– Det har ikke vært noen forsøk på å stanse eller straffe oppfordringer til regelrett folkemord, det har vært taust, står det i 11 sider lange brevet Vårt Land har lest.

Brevskriverne er innflytelsesrike akademikere, forskere, journalister, tidligere diplomater og medlemmer av Knesset.

– Vanlig del av debatten

– Det er første gang vi kan huske at eksplisitte oppfordringer til å begå grusomme handlinger mot millioner av sivile har blitt en legitim og vanlig del av den israelske debatten, skriver de til den israelske riksadvokaten.

Brevskriverne trekker også fram at uttalelsene ikke kommer fra tilfeldige folk på sosiale medier, men at de er «mediepersonligheter, tidligere høytstående militære, forskere og akademikere, Knesset-medlemmer, til og med statsråder».

– Bør fordømmes

De er representert av menneskrettighetsadvokaten Michael Sfard. Han forventer et raskt svar.

– Embedet bør komme med råd og veiledning til det israelske lederskapet om hvordan holde seg unna slik tale. Det bør fordømmes offentlig, sier Sfard til Vårt Land.

Han sier det har vært en endring i den offentlige sfæren, av hva man kan og ikke kan si.

– Slik var det ikke før, da var det de ytterste av det ytterste høyreekstreme som sa slike ting. Det siste tiåret har det raskt beveget seg fra ytterkantene til «det normale». Det er Netanyhus ansvar. Dette var en realitet 6.oktober. 7.oktober ble alt sluppet løs, alle utsagn ble lov, sier han og legger til:

– Israel er i et traume etter 7.oktober, men myndighetene må ta grep. Å oppfordre til å folkemord er ikke akseptabelt og retorikken må ikke normaliseres.

- Atombombe «en mulighet»

I det 11 sider lange brevet kommer de med flere eksempler:

Kulturarvminister Amichai Eliyahu ble i november spurt i et intervju om Israel burde slippe en atombombe på Gazastripen.

– Det er én mulighet, svarte han. Eliyahu hevdet ellers at det ikke finnes «ikke-stridende» på Gazastripen, ifølge den israelske avisa Haaretz. Han sa også at «man ville ikke ha sendt nødhjelp til nazistene». Senere har Eliyahu hevdet at han snakket metaforisk. Etter dette suspenderte Benjamin Netanyahu ham midlertidig fra møter i kabinettet.

Palestinians walk between the remains of destroyed buildings following the Israeli bombardment on the main road of Gaza City on Tuesday, Jan. 2, 2024. (AP Photo/Mohammed Hajjar)

En partikollega fra Otzma Yehudit, Yitzhak Krozier, fulgte imidlertid opp og sa at Gazastripen burde jevnes med jorden, og at det ikke er noen uskyldige på Gazastripen.

– Der er nazister og dem finnes det kun en dom for: Døden.

Otzma Yehudit (Jødisk styrke) er et ultranasjonalistisk parti, ledet av Itamar Ben-Gvir – som er statsråd for indre sikkerhet. Partiet ble grunnlagt av den rasistiske rabbineren Meir Kahane.

«Det er ingen uskyldige i Gaza, ingen vanlige sivile» har Eliyahu Yossian sagt i flere intervjuer. Heller ikke kvinner og barn, og at den israelske hæren «burde ha drept 50.000 i det første angrepet», for hevn.

Yossian har gått fra å være ukjent til en fast gjestekommentator på Channel 14, som ligner på amerikanske Fox News, skriver Haaretz. Han er nylig invitert for å tale til «Friends of IDF» i USA: De samler inn millioner av dollar til israelske soldater.

Aryeh King, en konservativ jødisk politiker og en av flere viseordførere i Jerusalem, har uttalt at ikke en eneste bygning på Gazastripen hadde blitt stående, dersom Netanyahu hadde brydd seg.

Grusomme handlinger mot millioner av sivile har blitt en legitim og vanlig del av den israelske debatten

—  Brev til israelsk riksadvokat

– Bør flytte bort fra Gaza

USA reagerer kraftig på uttalelser fra israelske statsråder som har tatt til orde for å fordrive den palestinske befolkningen fra Gazastripen. Ministrene Itamar Ben-Gvir og Betzalel Smotrich, samt flere på ytre høyre fløy, har tatt til orde for å gjenetablere israelske bosettinger på Gazastripen når krigen er over. Bosettingene der ble avviklet da Israel trakk sine styrker ut av området i 2005.

– Slik retorikk er provoserende og uansvarlig, sier en talsmann for amerikansk UD, Matthew Miller, skriver NTB.

Israels finansminister Betzalel Smotrich sa rett før nyttår at jødiske bosettere må få komme tilbake til Gaza, og at den palestinske befolkningen må oppfordres til å emigrere frivillig til «land som sier ja til å ta imot flyktninger».

– For å være trygge må vi kontrollere territoriet, og for å ha kontroll militært over lengre tid må vi ha en sivil tilstedeværelse, sa den ultranasjonalistiske ministeren til den israelske hærens radio.

Brevet til riksadvokaten ble skrevet og sendt før Sør Afrikas anklager om folkemord i forbindelse med Gazakrigen.

– Staten Israel vil møte for å slå ned på Sør-Afrikas absurde ærekrenkelse, sier talsperson for israelske myndigheter, Eylon Levy, i en uttalelse.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter