Nyheter

Erkebiskop i dronningens begravelse: – Vi skal møtes igjen

Erkebiskopen av Canterbury sier at alle som følger dronningens troseksempel, kommer til å møte henne igjen.

– Alle som følger dronningens eksempel, inspirerende tillit til og tro på Gud, kan med henne si: Vi skal møtes igjen, sa erkebiskop Justin Welby i sin preken i dronningens begravelse.

Welbys sitat henspiller på dronningens eget sitat fra en tale under koronapandemien. For å trøste det britiske folket siterte hun Vera Lynns sang «We’ll meet again» fra andre verdenskrig.

Dronningens tro ga inspirasjon til tjeneste i livet og håp i døden, sa han. Sorgen som familien og mange andre kjenner på, vitner om at dronningen levde et liv i kjærlighet til andre, sa biskopen.

– Måtte Gud helbrede sorgen, og må tomrommet som er i deres liv bli fylt med minner om glede og liv, sa biskopen.

Fast begravelsessalme

Dronningens kiste ble mandag formiddag brakt fra Westminster Hall til kirken Westminster Abbey hvor seremonien fant sted.

Salmen som ble spilt mens dronningen ble båret inn i kirken, heter «The Sentences» og er skrevet av William Croft. Musikken har blitt spilt i hver kongelige begravelse siden 1700-tallet.

Gudstjenesten ble ledet av erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby.

Dronningen døde 8. september 96 år gammel, etter 70 år som britenes lengstsittende monark.

Prest minnet forpliktelser

I åpningsordene i begravelsen sa prest David Hoyle at de var samlet for å minnes dronningens forpliktelse overfor sitt folk.

– Her hvor Elizabeth ble viet og kronet, samles vi fra hele nasjonen, fra Det britiske samveldet og hele verden for å sørge over tapet, for å minnes hennes lange liv i uselvisk tjeneste og overgi henne til Gud, vår skaper og forløser, ble det sagt.

– I takknemlighet minnes vi hennes urokkelige forpliktelse overfor sitt sterke kall gjennom så mange år som dronning og overhode for samveldet. I beundring minnes vi dronningens livslange forpliktelse og hengivenhet overfor sitt folk. I takknemlighet priser vi Gud for hennes faste eksempel på kristen tro og hengivenhet.

Bibelversene som ble lest

Generalsekretær i Samveldet Patricia Scotland og statsminister Liz Truss leste bibelvers under begravelsesseremonien. Scotland leste fra Paulus’ første brev til korinterne, kapittel 15, vers 20-26:

«Hvor er da de vise, hvor er de skriftlærde, hvor er denne verdens kloke hoder? Har ikke Gud vist at verdens visdom er dårskap? For da verden ikke brukte visdommen til å kjenne Gud i hans visdom, besluttet Gud å frelse dem som tror, ved den dårskapen som vi forkynner. For jøder spør etter tegn, og grekere søker visdom, men vi forkynner en korsfestet Kristus. Han er en snublestein for jøder og dårskap for hedninger, men for dem som er kalt, både jøder og grekere, er Kristus Guds kraft og Guds visdom. For Guds dårskap er visere enn menneskene, og Guds svakhet er sterkere enn menneskene. Se på dere selv, søsken, dere som ble kalt: ikke mange vise etter menneskelige mål og ikke mange med makt eller av fornem slekt.»

Hun leste også versene 53–58:

«For det forgjengelige må bli kledd i uforgjengelighet, og det dødelige må bli kledd i udødelighet. Og når dette forgjengelige er kledd i uforgjengelighet og dette dødelige er kledd i udødelighet, da oppfylles det som står skrevet: Døden er oppslukt, seieren vunnet. Død, hvor er din brodd? Død, hvor er din seier? Dødens brodd er synden, og syndens kraft er loven. Men Gud være takk som gir oss seier ved vår Herre Jesus Kristus! Derfor, mine kjære søsken, stå fast og urokkelig. Arbeid raust og rikelig for Herren! For dere vet at i Herren er ikke deres strev forgjeves.»

Truss leste fra Johannesevangeliet kapittel 14, vers 1 til 9:

«La ikke hjertet bli grepet av angst. Tro på Gud og tro på meg! I min Fars hus er det mange rom. Var det ikke slik, hadde jeg da sagt dere at jeg går og vil gjøre i stand et sted for dere? Og når jeg har gått og gjort i stand et sted for dere, vil jeg komme tilbake og ta dere til meg, så dere skal være der jeg er. Og dit jeg går, vet dere veien.» Tomas sier til ham: «Herre, vi vet ikke hvor du går. Hvordan kan vi da vite veien?» Jesus sier: «Jeg er veien, sannheten og livet. Ingen kommer til Far uten ved meg. Har dere kjent meg, skal dere også kjenne min Far. Fra nå av kjenner dere ham og har sett ham.» Da sier Filip: «Herre, vis oss Far, det er nok for oss.» Jesus svarer: «Kjenner du meg ikke, Filip, enda jeg har vært hos dere så lenge?

Kor sang ny musikk

Koret som sang i dronning Elizabeths begravelse, fremførte ny musikk som var laget spesielt i anledning begravelsen.

Musikken er skrevet av Judith Weir og er inspirert av dronningens kristne tro, og blant salmene var den nykomponerte Psalm 42.

Weir ble utnevnt til Master of the Queen’s Music i 2014, som den første kvinnen noensinne i stillingen. Det vil si at det er hun som dirigerer, komponerer eller bestiller musikk for monarken i England.

Erkebiskop hyllet dronningen

Erkebiskopen av Canterbury hyllet det han kalte dronning Elizabeths kjærlige tjeneste.

– Hennes majestet erklærte på sin 21-årsdag at hele livet hennes skulle vies til å tjene nasjonen og samveldet. Sjelden har et slikt løfte blitt holdt så godt, sa erkebiskop Justin Welby.

Videre vektla han Elizabeths kjærlige sinnelag.

– Mennesker som tjener i kjærlighet er sjeldne i alle samfunnslag. Ledere som tjener i kjærlighet er enda sjeldnere, sa han.

«Last Post»

Hornsignalet «Last Post» ble spilt avslutningsvis, etterfulgt av to minutters stillhet i Storbritannia.

Alle reiste seg og sang Storbritannias nasjonalsang «God Save The King» til slutt.

Sangen ble etterfulgt av at kisten med dronning Elizabeth ble fraktet på en kanonlavett trukket av marinesoldater gjennom Londons historiske sentrum fra Westminster Abbey til Wellington Arch nær Buckingham Palace.

Kong Charles og andre kongelige gikk bak kisten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter