Nyheter

Kornmangel og gjødselkrise: – Sultkatastrofer forverres

KRIG I UKRAINA: Krig og sanksjoner har sendt prisene på kunstgjødsel rett i været. – Flere vil falle under fattigdomsgrensa, advarer NMBU-professor.

Det er meldt om matvaremangel, og høye matpriser på grunn av mindre hveteeksport fra Russland og Ukraina. Nå kan mangelen på kunstgjødsel fra Russland ramme all matproduksjon i verden, ifølge professor Stein Holden ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).

Russland er den største produsenten av kunstgjødsel i verden, med Hviterussland ikke langt bak. Sanksjoner mot begge land har ført til at prisen på kunstgjødsel har dobla seg på noen måneder. For noen typer gjødsel har prisen økt med 400 prosent.

– Dette vil forsterke matvaremangelen særlig i land hvor det allerede er lav kjøpekraft, advarer Stein Holden.

Ikke bare er Russland storprodusent av kunstgjødsel. Landet er også leverandør av de viktigste komponentene i kunstgjødselen. Nitrogen, fosfat og kalium er alle tre viktige ingredienser i kunstgjødsel. Russland er store på alle tre.

Å finne en rask løsning på gjødselproblemet tror ikke Stein Holden er mulig. Å finne andre kilder til gjødsel vil ta tid.

---

Matvarekrise

  • Ukraina og Russland står for omtrent 30 prosent av verdens hveteproduksjon
  • Mye av denne hveten går til afrikanske land
  • Om lag en tredel av verdens befolkning er avhengig av hvete i sitt kosthold
  • Russland er den største produsenten av kunstgjødsel i verden
  • Mye av verdens matproduksjon er avhengig av kunstgjødsel
  • På grunn av krigen i Ukraina har prisen på både hvete og kunstgjødsel steget kraftig

---

Dobbelt problem

Kunstgjødselkrisen kommer ikke alene. Det blir et tillegg til den allerede spådde matkrisen som kan komme når ukrainsk og russisk korn ikke når landene som er avhengige av det.

– Egen avling vil gå ned, samtidig vil tilgangen på hvete bli kraftig begrenset. Dette blir jo et dobbelt problem, forteller Anders Nordstad, tidligere generalsekretær i Norsk Bonde- og Småbrukarlag med 25 års erfaring som kornmegler.

(AP Photo/Khalil Senosi)

Får ikke erstatninger

Om hvetemangelen hadde kommet alene, kunne det gått noe bedre, forklarer Stein Holden. Flere land har mulige substitutter, og er ikke avhengige av hvete alene. Høye kunstgjødselpriser og mangel på gjødsel slår imidlertid inn på produksjonen av alle kornslag.

I en del afrikanske land har de rotvekster som kassava, søtpotet og jams å falle tilbake på. Mens land som Malawi har stor produksjon av mais. Dette er ofte sett på som fattigmannskost, men fungerer fint når man ikke har hvete. Dette blir derimot vanskelig å gjøre nå, ifølge Holden.

I mange afrikanske land er høy gjødselpris krise

—  Stein Holden, professor

– De er avhengige av kunstgjødsel. I mange afrikanske land er høy gjødselpris krise. For 14 år siden hadde få i Malawi råd til gjødsel. Subsidiene som fulgte ble svært kostbare og påvirket landets økonomi i påfølgende år.

I Norge er det blitt foreslått at kornbønder som ikke dyrker matkorn kan gå over til hvete for å dekke over behovet. Problemet igjen er kunstgjødsel, noe mathveteproduksjon krever i større grad, forteller Nordstad.

Vil slå ut ulikt

Vårt Land skrev tirsdag denne uken at krigen er med på å tømme matlagrene mange steder i verden. I artikkelen kom det frem at 28 millioner mennesker nå risikerer å våkne til tomme fat.

Spesielt er Stein Holden bekymret for land som allerede er i krise. Han nevner Etiopia, Jemen, Syria og Afghanistan hvor en korn- og gjødselkrise kan forverre situasjonene som allerede er der.

Det kan gi mer ustabilitet og desperat migrasjon

—  Stein Holden, professor

– Pågående katastrofer vil forverres. Om det skjer kan det gi mer ustabilitet og desperat migrasjon. Flere vil falle under fattigdomsgrensa, og noen faller lenger under fattigdomsgrensa.

Anders Nordstad legger til at forskjellene mellom land nå kan øke, og knytter stor spenning rundt våronna i Ukraina.

– Våronna skal egentlig starte i Ukraina nå. Hvis årets avling ikke blir trygg så er det høyst usikkert hva som skjer videre. Vi ser starten på en perfekt storm.

Les mer om mer disse temaene:

Johannes Nyborg

Johannes Nyborg

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter