Religion

– Medarbeidere i Det ukrainske bibelselskapet skal være på russisk dødsliste

UKRAINA: Flere ukrainske kirkeledere har forlatt Kyiv etter advarsler om at Russland har en liste med deres navn på. 16 av navnene tilhører styremedlemmer i Det ukrainske bibelselskapet, ifølge Bernt Greger Olsen i Bibelselskapet.

Sikkerhetstjenesten i Ukraina har advart landets kirkeledere om at deres navn står på en russisk liste over folk som kan bli drept eller internert. Det sier Antaoliy Raychynets, assisterende generalsekretær i Det ukrainske bibelselskapet, til Stefanusalliansen, som omtalte saken først.

Flere kirkeledere skal ha forlatt Kyiv.

– Russerne jakter på prester og pastorer, det er helt tydelig, sier Raychynets på telefon fra Kyiv, til Vårt Land.

Onsdag morgen våknet han opp til lyden av russiske raketter som han trodde traff Bibelhuset, hvor han jobber. Men rakettene traff, ifølge ham, en boligblokk omtrent 900 meter unna. Den siste måneden har han sovet på gulvet i Bibelhuset. Leiligheten hans er i boligblokka som ble truffet.

Ved siden av seg på gulvet i Bibelhuset, har han sin egen liste.

– Opp til 16 styremedlemmer på listen

Raychynets forteller at kirkeledere i Ukraina fikk beskjed om de såkalte dødslistene av den ukrainske sikkerhetstjenesten i et møte som ble holdt allerede før krigen brøt ut.

Bernt Greger Olsen, bibelmisjonsleder i Bibelselskapet, sier at flere av det ukrainske selskapets styremedlemmer skal stå på dødslisten.

– Jeg har ikke sett listen, men har fått høre at opp til 16 av de som er på den, er styremedlemmer i Bibelselskapet. Dobbelt alvorlig er det at vår styreleder, Gregoriy Komendant, er på listen. Det er helt ufattelig, sier Olsen til Vårt Land.

Bibelselskapet i Ukraina har for tiden en framskutt posisjon som leder av Kirkerådet i Ukraina. Vanligvis byttes lederskapet ut hver sjette måned, men den russiske invasjonen har forhindret dette, opplyser Stefanusalliansen.

---

Bibelselskapet i Ukraina

  • Bibelselskapet i Ukraina er støttet av Bibelselskapet fra Norge og har kontor i Kyiv, Kherson, Kharkiv og Lviv.
  • Bibelselskapet i Ukraina leder for tiden også «Rådet av religiøse organisasjoner», en instans som ble opprettet av Ukrainas første president.
  • Bibelselskapets folk har bidratt humanitært under krigen og har også delt ut bibler i Ukraina.
  • Kilde: Stefanusalliansen og Bibelselskapet

---

– Sender foruroligende signaler

– Hva man skal oppnå med en slik liste, er jeg usikker på, sier Olsen.

– Jeg forstår heller ikke motivasjonen for å gjøre den kjent. Den kan ikke være lekket med tilfeldighet, og det sender dypt foruroligende signaler.

– Hvor bekymret er du for livene til styremedlemmene?

– Det er viktig å huske på at det blir drept folk i kirken hver dag i de vanlige krigshandlingene. En dødsliste er ikke mer tragisk, men måten det uttrykkes på er spesielt, forklarer han.

Han uttrykker videre at han er dypt bekymret for selskapets vanlige medarbeidere, som er rundt 18 personer fordelt på byene Kyiv, Kharkiv og Kherson.

– Jeg er bekymret, ikke fordi jeg tror de er ettertraktet i seg selv, men fordi krigshandlingene blir alvorligere.

Russerne jakter på prester og pastorer, det er helt tydelig

—  Antaoliy Raychnyets, assisterende generalsekretær i Det ukrainske bibelselskapet
Bibelselskapet

– Forstår noen av hvorfor de tar oss til gisler

Vårt Land omtalte i slutten av februar et brev som sa at russiske styrker har lister over navngitte ukrainere som skal drepes eller sendes i leire etter at landet er okkupert. Kilden var et brev fra USAs FN-ambassadør Batseheba Nell Crocker.

Den Norske Helsingforskomiteen sa da at dette er kjent praksis ved russiske intervensjoner, og pekte på at Russland i Tsjetsjenia i 1999 stod bak over 6.000 forsvinninger.

Og forsvinninger skjer nå i hopetall, ifølge Raychynets, som blant annet sier at kirken han tilhører, Den ukrainsk-evangeliske kirke, ikke vet hvor deres kapellan befinner seg.

– Han dro for å hente tre drepte for å kunne begrave dem. Russerne sa til ham at han kunne komme, men så ble han tatt.

– Det ukrainske militæret har sagt at han ble ført ut av Mariupol og så til Rostov. De forsøker å spore opp de som forsvinner. De sier at det russerne gjør, er å konfiskere telefonene til prestene når de tar dem til gissel. Vi forstår hvorfor de gjør det, de vil ha flere til potensielle fangeutvekslinger.

Egen liste

– Midt i en gudstjeneste kan det komme russiske bevæpnede soldater inn for å hente prester og pastorer, sier Raychynets.

Nå har han laget en liste over pastorer og prester som er tatt. Hvor de er, vet han ikke. Han fører listen for å ha oversikt.

Antaoliy Raychnyets

En annen som er forsvunnet, og som er notert på listen til Raychynets, er tredjepastoren i kirken hans.

– Russere i militæruniformer tok seg inn i hans hjem og tok ham fra hans kone og barn.

To andre prester ble tatt som gisler for fem dager siden, nevner han. Det gjøres ikke unntak med familiemedlemmer heller, ifølge Raychynets.

– Sønnen til en kirkeleder vi vet om, var sammen med tre frivillige for å hente poteter da de ble tatt. Det har gått snart ti døgn, og vi har fortsatt ikke hørt en lyd.

«Jeg er det femte navnet»

Tidligere har lederen av den uavhengige ukrainsk-ortodokse kirken, metropolitt Epiphanius I, uttalt at han har fått vite fra utenlandsk etterretning at han er mål nummer fem på den angivelige dødslisten.

I et intervju med den greske statskanalen ERT i starten av mars, sa han at russiske soldater hadde tatt seg inn i klosteret for å forsøke å finne ham. Da hadde de avdekket tre forsøk på å ta livet til metropolitten.

– Russerne har forsøkt å angripe Epiphanius mens de har vært ikledd ukrainske uniformer. Heldigvis blir han beskyttet av sivilforsvaret, sier Raychynets.

Raychynets forteller også at den gresk-katolske erkebiskopen i Ukraina, Sviatoslav Shevchuk har fått unngjelde.

– Det har vært flere angrep på residensen hvor han befinner seg, så han har slitt med å komme seg ut av kontoret i det siste. Ukrainske militære hjelper med å bevokte residensen.

Ukraina

Måtte bære en prest over elva

– Kirkemenn som ikke har forlatt Ukraina, hvordan forholder de seg til det som skjer?

– Vi tar det som skjer på alvor, men vi forsøker å holde oss rolige. I dag besøkte jeg blant annet den romersk-katolske biskopen, som sier at han ikke kan forlate kirken. Det er det mange som sier. Vi går kanskje ikke fritt i gatene, men vi er her, står sammen, besøker hverandre, ber sammen og driver hjelpearbeid som kirker, sier Raychynets.

I sitt hjelpearbeid, har Raychynets sett «så mye grusomt» at han ikke vet om han holder ut mer.

– Jeg har kjørt rundt i min minibuss og plukket opp mennesker. Det som har brent seg inn i hukommelsen, var da jeg hentet en kvinne og hennes lille sønn. Hun gråt og gråt, og til slutt klarte hun å si at datteren hadde dødd i hendene hennes. Etter fem døgn i en kjeller uten mat, hadde datteren til slutt sovnet inn.

For kun et par dager siden måtte Raychynets hjelpe en prest.

– Han hadde sittet i 11 døgn i en kjeller og forsøkt å hjelpe folk. Når han hadde kommet seg ut, møtte han blikket mitt og sa «Jeg er prest av den gresk-katolske kirke og nå må jeg ha noen til å bære meg videre».

Før Raychynets må avslutte samtalen, kommer han med en bønn til verden:

– Det som gjør dette ekstra vondt er at vi roper til dere alle. Vi har sendt brev til paven, til patriarken i Moskva, til Kirkenes verdensråd, til Røde Kors, til Stoltenberg! Alt vi ber om er at de dekker rommet over Ukraina slik at raketter ikke får skyte på skoler, sykehus og fredelige byer. Vi har ikke fått svar på noen av disse brevene.

Les mer om mer disse temaene:

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion