Nyheter

– Putin har malt seg inn i et hjørne

UKRAINA: Russland anerkjenner opprørskontrollerte områder i Øst-Ukraina som uavhengige. - Ingen seier for Putin, sier Russland-kjenner.

– Dette er ingen seier for Vladimir Putin. Med en anerkjennelse av de separatistkontrollerte områdene øst i Ukraina har han heller malt seg inn i et hjørne, sier Helge Blakkisrud, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) og Russland-kjenner, til Vårt Land.

Mandag kveld anerkjente Putin Luhansk og Donetsk som uavhengige stater, før han noen timer senere ga ordre om å sette inn «fredsbevarende» styrker i Øst-Ukraina. Manøveren har møtt krass fordømmelse.

– Tilbud om forhandlinger om begrensninger vedrørende mellomdistanseraketter og militærøvelser faller nå bort, sier Blakkisrud.

Putin må også forberede seg på å møte massive sanksjoner fra EU og USA, mener Nupi-forskeren.

– Med anerkjennelsen av ukrainske regionene, de såkalte folkerepublikkene Luhansk og Donetsk, som uavhengige, gjør Russland som de gjorde med utbryterrepublikkene Sør-Ossetia og Abkhasia i Kaukasus, sier Blakkisrud.

Erklærte seg som selvstendige

Etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991, erklærte Sør-Ossetia seg selvstendig. Flertallet av FN-medlemmene ser på området som en del av Georgia, og Georgia mener Sør-Ossetia er okkupert av Russland.

Abkhasia gjorde som Sør-Ossetia i 1991, erklærte seg som selvstendig stat da Sovjetunionen ble oppløst. Området er av FN-medlemmer flest ansett som en autonom republikk i Georgia. Kun anerkjent av Russland og et fåtall andre stater.

Ukraina vil nå dreie enda sterkere mot Vesten

—  Helge Blakkisrud, Nupi

– De ble anerkjent som selvstendige av Moskva, men ikke innlemmet i Russland. De er i dag såkalte de facto-stater, kun anerkjent av en håndfull av andre stater og som er totalt avhengige av Russland, og kun anerkjent av Russland, forteller Blakkisrud.

– De er på sett og vis integrerte i Russland, de er avhengige av Russland, for de får støtte for alt fra spesialisthelsetjenester til høyere utdanning og forsvar fra Russland. Også lovverket deres er i stigende grad harmonisert med Russlands.

Helge Blakksirud

Må godta Putins anerkjennelse

– Hva kan Ukraina svare på Putins anerkjennelse av Luhansk og Donetsk?

– De har lite å komme med utover høylytt protest. De må i praksis, om enn motvillig, godta Putins anerkjennelse. Velger de å forsøke å motsette seg anerkjennelsen militært, vil Russland kunne svare militært med full styrke og da har Ukraina lite å stille opp med. Ukraina vil bli feid vekk, sier Blakkisrud.

– Hva med det øvrige Ukraina nå når Putin anerkjenner de østlige områdene?

– Ukraina vil nå dreie enda sterkere mot Vesten.

Tale til folket

I en TV-sendt tale til det russiske folk mandag kveld bekreftet president Vladimir Putin at Russland anerkjenner to utbryterregioner i Øst-Ukraina som uavhengige.

Signeringen av dekretet om anerkjennelse ble deretter sendt direkte.

Putin har også undertegnet vennskaps- og hjelpeavtaler med lederne for de prorussiske separatistene i Øst-Ukraina, melder AFP.

Talen begynte med en lang innledning fra Putin der han gikk gjennom historien mellom Russland og Ukraina, og blant annet hevdet at Ukraina i sin helhet ble skapt av Sovjetunionen.

.

Norsk fordømmelse: – En krenkelse

Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier at Norge fordømmer en russisk beslutning om å anerkjenne de selverklærte «folkerepublikkene» i Luhansk og Donetsk.

– Det vil være nok en krenkelse av Ukrainas suverenitet, sier hun i en skriftlig uttalelse til NTB.

Huitfeldt (Ap) sier videre at Norge konsekvent støtter Ukrainas selvstendighet og territorielle integritet innenfor internasjonale anerkjente grenser.

– Norge støtter et hastemøte om situasjonen i FNs sikkerhetsråd, sier hun.

---

Ukraina-krisen

  • I 2014 ble Krim-halvøya annektert av Russland. Russland støttet også opprørerne i Øst-Ukraina, i i Donetsk og Luhansk.
  • Den russiske Dumaen gikk tirsdag inn for å anerkjenne separatistområdene som uavhengige. Dette gjorde president Putin mandag kveld i en TV-tale i Russland.
  • Offisielt er det våpenhvile mellom ukrainske styrker og separatistene, men observatørene til OSSE (Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa) i området har registrert utallige brudd de siste dagene.


---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter