Nyheter

Farlig faktamørke

Da 75 år gamle Martin Gugino ble dyttet av politiet og klasket i bakken, sa Trump at han falt hardere enn han ble dyttet.

Kan det være iscenesatt?

Donald Trump spør liksom-retorisk. Han bare nevner det, i forbifarten, til sine 82 millioner følgere.

– Han kan være Antifa-provokatør, skriver han også.

Det er både uansvarlig og kan være farlig, fordi konspirasjonsteorier kan feste seg. Ikke i ytterkanten, men sive langsomt inn i midten, og i folks bevissthet. Folk som er redde, usikre og skeptiske i en urolig tid, kan tenke: Hm. Kan det være noe i det?

Twittermeldingen kom omtrent da George Floyd ble gravlagt. Han døde etter en brutal pågripelse i Minneapolis i Minnesota 25. mai. Det utløste store protester mot politivold og rasisme over hele USA, og mange steder rundt verden, blant annet Oslo.

Trump har ikke sagt noe om begravelsen.

Liggende på asfalten

75-årige Martin Gugino ble alvorlig skadd da han ble dyttet av to politifolk og slo hodet i asfalten i forrige ukes protester i Buffalo i delstaten New York. Filmen viser ham liggende urørlig, mens blod renner ut av ørene.

Etterpå forlater politibetjentene stedet, mens man kan høre at noen tilkaller legehjelp, skriver nyhetsbyrået Reuters. Han fikk hjelp av helsepersonell og ble hjulpet inn i en ambulanse.

LES OGSÅ: Tysklands rikaste familie innhenta av nazifortid

Til høyre for Fox

Senere har en nyhetskanal, OANN, som ligger til høyre for Fox News, fortalt ,at Gugino er anarkist og radikal, og «vi forsikrer dere om at den informasjonen vi kommer med, er riktig». Det viser seg at de har hentet «fakta» fra en høyreorientert nettside, fra en blogg skrevet under pseudonym.

De viser også filmklipp som skal være fra før hendelsen, hvor andre demonstranter er irritert over at han er tilstede.

– Han er langt fra den milde mannen andre prøver å framstille ham som, sies det i innslaget.

Venner beskriver Martin Gugino som en troende katolikk, som alltid har engasjert seg for andre. En aktivist som demonstrerer for miljøvern, mot atomvåpen og politibrutalitet.

– Mørke, farlige og usanne anklager

Trumps utsagn har møtt betydelig motbør. Guginos advokat Kelly V. Zarcone er blant dem som reagerer kraftig på presidentens anklager.

– Ingen fra politiet har så mye som antydet noe slikt, så vi forstår ikke hvordan USAs president kan komme med slike mørke, farlige og usanne anklager mot ham, sier Zarcone.

– Han er skuespiller

Men Trump får også støtte: – Dette er åpenbart falskt. Han er skuespiller og politihater, skriver noen. På sosiale medier debatteres det ivrig om blodet fra ørene kommer fra noe gjemt bak munnbindet han har på seg.

Kabel-nettverket One America News (OANN) er obskurt, har ikke så mange seere, og ville raskt gått i glemmeboka hadde det ikke vært for én mann: Donald Trump, skriver New York Times.

Presidenten bruker dem oftere som kilde, og særlig hvis han er misfornøyd med «sitt» eget nettverk Fox News. Han har sitert dem, både på Twitter og under folkemøter.

I Det hvite hus er kanalen gjerne påslått, side om side med andre kanaler.

Risikerer falsk balanse

Ved å skrive om obskure nyhetskanaler og konspirasjoner fra ytre høyre, risikerer vi at vi i mediene er med å opprettholde en falsk balanse. Det er å tillegge en gruppe mer tyngde enn det er grunnlag for. Dersom vi, i en sak om ny vaksine mot korona-viruset, skulle latt en tilfeldig vaksinemotstander ha like mye taletid til å si hva hen mente om det som en vaksineforsker, ville det vært falsk balanse.

Det skjer ofte, og en konsekvens er at myter og faktafeil overlever som sannhet eller «interessante teorier» lenger.

Men når USAs president videre-
formidler konspirasjonsteorier, må de forfølges. Under en pressebrief i Det hvite hus forsøkte en journalist nettopp det.

– Presidenten stilte spørsmål om en hendelse i et videoklipp han så, og presidenten har rett til å stille spørsmål, svarte presseskretær Kayleigh McEnany.

Men ved å si «jeg bare spør» er man med på å spre mistanke, selv om det er grunnløst.

Konspirasjonsteorier sirkulerer på sosiale medier

George Floyd døde etter å ha blitt holdt i et knegrep i nesten ni minutter. Hundrevis av poster på Facebook og Twitter sirkulerte i dagene etter med påstander om at han ikke var død, og at det var iscenesatt.

I tillegg til at slike påstander viser en mangel på anstendighet og medfølelse, minner det om da Alex Jones i Infowars hevdet at ingen barn eller voksne ble drept under skoleskytingen i Sandy Hook i 2012, men at det ble brukt skuespillere. 26 mennesker ble drept, 20 av dem barn.

Tilhengere av «Qanon», en konspirasjonsteori om figuren Q og en forestilling om den dype staten, melder gjerne fra når Donald Trump har retvitret noe fra dem.

Et røykteppe over virkeligheten

Bisarre teorier får et bredere nedslagsfelt enn før. Konspirasjonsteorier kan høres og deles i rasende fart. De forstyrrer og legger seg som et røykteppe over hva som egentlig foregår. Derfor er de nyttige for noen. Som nå, når Trump-administrasjonen er inne i sin verste krise, og valget er bare noen måneder unna.

Konspirasjonsteorier og falske nyheter og «alternative fakta» er glimrende å bruke som avledningsmanøvre.

75- åringen Martin Gugino ligger fremdeles på sykehus. – Black lives matter, er hans kommentar fra sykesenga.

LES OGSÅ:

Slik ble USA polarisert

Kjemper mot to pandemier samtidig

Sånn ser det ut når kirken blir en rekvisitt og et bakteppe for presidenten

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter