Nyheter

Veslemøy Østrem: Slik blir Vårt Land laget under korona-krisen

Avisen du leser nå, er laget av en redaksjon som ikke har sett hverandre på snart fjorten dager.

Den viktigste kampen akkurat nå er kampen mot virusspredningen og helsevesenets utrettelige innsats overfor dem som er syke. Men vårt mangfoldige land viser akkurat nå en imponerende omstillingsevne: Små og store bedrifter holder hjulene i gang på måter vi trodde var umulige for bare et par uker siden. Mange sliter, alle lever i uvisshet om fremtiden.

Omstillingsdugnad

Pressens arbeid i krisetid er svært viktig. For Vårt Land har de siste fjorten dagene vært hektiske, helt annerledes, men også imponerende. Jeg har vært nyhetsredaktør i denne avisen i et halvt år, og først i disse dagene har jeg skjønt hva som bor i denne organisasjonen. Jeg har lyst å dele noe av dette med dere.

###

Presentasjonsjournalist Evelyn Pecori på hjemmekontoret hun deler med sin mann. 

Det normale føles langt unna

Vanligvis møtes redaksjonen litt over klokken 8 hver morgen. Da har vi tiden frem til arbeidsdagens slutt til å planlegge, ringe, dra ut på reportasjer, spise lunsj, småprate ved kaffemaskinen, diskutere ideer, skrive, kontakte annonsører, ha dialog med leserne, fikse tekniske utfordringer. Vi har i mange år laget journalistikk for ulike flater: Vi skal sende av gårde en papiravis til trykkeriet, vi skal publisere løpende nyheter på mobil, nettbrett og dataskjerm. Vi deler visuelle høydepunkt på Instagram og skaper debatt på Facebook.

Avismekking er snekkerarbeid

En avisredaksjon er en studie logistikk. Det har blitt kalt «å snekre sammen en avis». Det er en god beskrivelse. Vi driver både med grovtømring og finsnekring.

I begynnelsen av forrige uke, før myndighetene hadde stengt ned hele landet, dro mange av medarbeiderne hjem med sine bærbare datamaskiner under armen og journalistblokker i veska. Vi ville teste ut hvordan vi kunne få laget avis hjemmefra. Sånn i tilfelle. Alle med litt kløe i halsen ble også sendt hjem.

I løpet av noen få døgn ble hjemmesnekring av avis en realitet. Vi lager Vårt Land hjemmefra.

• LES OGSÅ: Bjørn Kristoffer Bore om beredskap – penger ut av vinduet, helt til du plutselig trenger den.

Trykketiden endret

Forrige mandag ble det klart at flyene ikke går som normalt. Ivan Solhaug har ansvaret for at alle abonnenter får avis når de skal. Han spurte ledergruppa: «Hvor lang tid trenger vi på å omstille redaksjonen på en helt annen trykkeri-frist». Vi ga oss selv 24 timer. Og tirsdag til lunsj ble også dette en realitet. For at papiravisen skal nå frem til alle, må den leveres til trykkeriet kl 13.

Morgenfugler redder oss

Deskjournalist Sverre Egner Bruun og Morten Sjølli har flyttet arbeidsdagen sin frem. De er oppe i grisotta likevel, så de kan tegne fire-fem sider før vi andre har stått opp. Ferdige sider sendes via de ulike hjemmenettene.

Printjournalist Morten Sjølli fra sitt hjemmekontor på stua i Rælingen.

Morgenfugl og deskjournalist Morten Sjølli får unna flere avissider før vi andre har stått opp. Fra Rælingen. 

Fra en leilighet noen kilomenter unna planlegger frontsjef Hans-Olav Rise digitale oppslag og sender ut hastemeldinger når nyhetene må raskt ut.

Hjemmehygge-annerledeshet

Vi koordinerer oss via digitale møterom. De siste dagene har vi blitt kjent med hverandre på nye måter, og vi har fått et helt nytt innblikk i hverandres liv. Loftsstua til Bjørgulv Bjåen har fin utsikt. Hunden til Per Anders Hoel vil gjerne være med. Publiseringsjournalist Evelyn Pecori deler stuebordet med sin samboer.

Utenriksjournalist Une Bratberg på hjemmekontoret i Ås.

Une Bratberg fra kjøkkenkontoret på Ås. 

Utenriksjournalist Une Bratberg har stort kjøkkenkontor i huset på Ås, i naborommet sitter mannen hennes som er lærer, og forbereder undervisningsopplegg til sine elever.

Religionsjournalist Ingeborg Misje Bergem har vært syk, men er likevel pålogget tidlig og sent for å oppdatere vl.no med siste nytt.

Ingeborg Misje Bergen har vært syk, men har likevel oppdatert vl.no med ferske nyheter.

Ingeborg Misje Bergem, journalist i religionsavdelingen, har vært innendørs i et par uker, og nyter noen stråler med sol fra karantenelivet samtidig som vl.no redigeres. 

På sjefredaktør Bjørn Bores hjemmekontor, kjøkkenet på Grünerløkka, henger det hjertetegninger på veggen. Redaksjonsmøtene har fått et snev av hjemmehygge – i all sin annerledeshet.

Tvillingsjefer hos debattansvarlig

Når debattleder Dana Wanounou logger seg på overleveringsmøtet med kveldsteamet klokken halv tre, er det tid for havregrøt for tvillingene hennes på halvannet år. På dette hjemmekontoret er det ikke hun som bestemmer timeplanen. Imponerende nok er debattstoffet i Vårt Land like engasjerende som ellers.

###
Hjemme hos debattleder Dana Wanounou.

Leserne våre er de aller viktigste

Vår kamp mot en ny dødlinje eller frustrasjonen over at nett-tilgangen er ustabil, er ikke det viktigste nå. Heller ikke at vi savner å slå av en prat som ikke går via en skjerm. Det savnet gjelder oss alle.

Det viktigste er leserne våre og hvilken journalistikk vi gir dere. I kriser trenger vi en kritisk og uavhengig presse som er tett på nyhetsbildet og som hele tiden jobber for å verifisere og sortere den massive mengden av informasjon som kommer. Så er det vår jobb å formidle dette på en måte som ikke skaper polarisering og dommedagsstemning.

Vårt fokus har vært sårbare grupper

Helt fra begynnelsen av denne krisen har vi valgt å fokusere på de svake og sårbare gruppene. Du kan lese om de sinte hytteeierne og de største børs-aktørene i andre medier. De har ressurser nok til å nå frem med sitt budskap. Det har ikke barna som lever i hjem der de ikke får den omsorgen de trenger. Det gjør heller ikke de hjemløse eller personer med psykiske lidelser som blir skrevet ut fra sykehusoppholdet og sendt hjem uten noe annet enn et løfte om å bli ringt opp om noen dager.

Flere vil abonnere

Det som gjør en nyhetsredaktør lykkelig, er å se at den journalistikken vi formidler, blir lest, delt og diskutert. Vårt Land har aldri hatt flere lesere enn det vi har fått de siste fjorten dagene. Mange har også ønsket å kjøpe et Vårt Land-abonnement.

###
Kulturavdelingen i Vårt Land.

Mediemangfold under press

Mediebransjen har de siste årene vært igjennom en svært dramatisk periode med nedskjæringer og inntektsbortfall. Før koronakrisen hadde pilene begynt å peke oppover igjen. Nå kan vi få en ny nedgangstid for norske mediebedrifter. Vi håper det går bra. Vi trenger mer enn noensinne et mediemangfold og en presse som tar de riktige valgene. Hvis ikke får falske nyheter og konspirasjoner fritt spillerom.

Vi har tro på at vår journalistikk er viktig akkurat nå. Takk for at du abonnerer på Vårt Land. Og for at du engasjerer deg i god journalistikk. Laget på kjøkkenet.

LES OGSÅ:

• I Det norske teatrets oppsetning av Slåttekar i himmelen skinner håpet om at vi skal gjenforenes med dem som har gått foran, skriver Åste Dokka.

• Knut Vollebæk vil fortelle om hvordan det er å være koronasmittet, så flere skal ta viruset på alvor.

Veslemøy Østrem

Veslemøy Østrem

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter