Nyheter

«Jeg sov med den rosa lua mi fordi den er av ull. Mamma sa jeg ville bli syk og måtte til legen hvis jeg gikk ut i snøen»

900. 000 mennesker har flyktet fra Idlib siden 1. desember. Halvparten av dem er barn. Syv barn er døde som følge av iskaldt vær i overfylte flyktningleirer.

Zahiera er ni år gammel og bor i en leir for internflyktninger i øst-Aleppo. Der bor hun sammen med 300 andre familier som har flyktet fra Deir Ez-Zour, Idlib, Hama, Damaskus og Homs.

– Det var veldig kaldt i går. Jeg sov med den rosa lua på, fordi den er av ull. Mamma sa jeg ville bli syk og måtte til legen hvis jeg gikk ut i snøen, sier hun.

Asem (bildet under) er like gammel. Han sier: «Jeg skulle ønske det snødde og ikke regnet. Så kunne vi leke i snøen og ikke drukne i regnet».

Asem*, 9 lives in a displacement camp in Eastern Aleppo.
The camp consists of around 300 families who have been displaced from various areas including Deir Ez-Zour, Idlib, Hama, Damascus and Homs.
There is one school in the camp and no health care centre or facility.

STRONG QUOTES
"I wish it would keep snowing instead of raining so we can play in the snow and not drown in the rain."
Asem er ni år og bor i en flyktningeleir i øst-Aleppo. Foto: Redd Barna

For 11-årige Mazen er det første gang han ser snø. «Jeg har hansker i teltet som jeg har lyst å bruke, så jeg kan lage en snømann som de gjør i tegnefilmene».

80 prosent er kvinner og barn.

I denne leiren er det én skole, men ingen helsetjenester tilgjengelig. Så hadde Zahirea med den rosa lua blitt syk, var det ingen lege å gå til. På bildene vi har fått fra Redd Barna har Zahiera lue og boblejakke, men tynne tøysko.

Siden 1. desember er 900.000 mennesker drevet på flukt fra de syriske regjeringsstyrkenes offensiv i Idlib-provinsen. 80 prosent er kvinner og barn. Mange befinner seg ved den tyrkiske grensen, der de mangler så å si alt i vinterkulda. Det er under null grader og for noen dager siden begynte det å snø.

Syv barn er døde i februar

To søstre på fire og tre år døde da teltet deres brant ned på grunn av et ødelagt varmeapparat. Moren, som er gravid, overlevde med brannskader. To andre jenter på ti og tre år, døde av kullosforgiftning. En 14 år gammel gutt som bodde i et lite telt med familien på sju, frøs ihjel. En ett-åring og en baby på syv måneder døde av hjertestans som følge av kulden.

Tilfellene blir bekreftet av Hurras Network, som er er Redd Barnas samarbeidspartner på bakken.

Ber om humanitære korridorer

Civilians flee from Idlib toward the north to find safety inside Syria near the border with Turkey, Saturday, Feb. 15, 2020. Syrian troops are waging an offensive in the last rebel stronghold. (AP Photo)

Redd Barna frykter dødstallene bare vil stige i takt med desperate mennesker som søker sikkerhet nær den tyrkiske grensa.

Leirene er overfylte og kalde vinterstormer gjør tilstanden på bakken veldig krevende for flyktningene i området. Mange har ikke mer enn en teltduk som beskytter mot kulden.

– Og de som finner et telt med en varmeovn og madrass, risikerer å kveles av røyk eller at telte brenner ned, sier Sonia Khush, sjef for Redd Barna i Syria.

FNs nødhjelpskoordinator Mark Lowcock sier at angrepene rammer alt, både sykehus, skoler, boligområder, moskeer og markeder. Han mener den eneste løsningen er en våpenhvile.

– Den største humanitære skrekkhistorien i det 21. århundret kan bare unngås hvis medlemmene i FNs sikkerhetsråd og de som har innflytelse, greier å overvinne individuelle interesser og kollektivt sette menneskeheten først, sa Lowcock mandag.

– De flykter på jakt etter trygghet bare for å dø som følge av ekstreme værforhold og mangel på ressurser, framholdt Syrias allianse for hjelpeorganisasjoner (SNA) under en pressekonferanse i Istanbul onsdag.

Redd Barna har fryktet dette lenge

Linda Bukåsen er regionleder for Midt-Østen og Europa i Redd Barna Norge, og hun sier til Vårt Land at den alvorlige, humanitære krisesituasjonen har de lenge fryktet og advart mot.

– Vi har ikke sett større flyktningstrømmer over så kort tid i Syria siden konflikten i landet begynte for nesten ni år siden. Bare i Idlib-provinsen har rundt en firedel av alle som bor i området blitt drevet på flukt de siste par ukene, sier hun.

Grensen til Tyrkia er stengt. Landet har allerede tatt imot over 3 millioner syriske flyktninger.

Mister skolegang

I tillegg til krigens belastninger har flere skoler blitt stengt og helsetilbudet kollapset på grunn av kamhandlignene den siste tiden.

– Når skolene stenger mister barna det lille de har av trygghet i hverdagen, og det bidrar til å gjøre vondt verre, sier Linda Bukåsen til Vårt Land.

Roper varsku

Syrian civilians flee from Idlib in rain toward the north to find safety inside Syria near the border with Turkey, Thursday, Feb. 13, 2020. Syrian troops are waging an offensive in the last rebel stronghold according to news reports by a Turkish news agency.( AP Photo)
Siden 1. desember er 900.000 mennesker drevet på flukt fra de syriske regjeringsstyrkenes offensiv i Idlib-provinsen. Foto: Redd Barna

Internasjonale organisasjoner roper varsku over de fryktelige forholdene barna lever under. 80.000 mennesker sover under åpen himmel.

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet, ber om at det opprettes humanitære korridorer for sivile på flukt nordvest i Syria.

– Ingen tilfluktsrom er nå trygge, sier hun i en uttalelse tirsdag, ifølge NTB.

Hun er forferdet over opptrappingen av krigen mot de siste opprørskontrollerte områdene nordvest i Syria.

– Mens regjeringens offensiv fortsetter, og folk tvinges inn i stadig mindre lommer, frykter jeg at enda flere mennesker blir drept, sier FNs menneskerettighetssjef.

Det syriske regimet og deres tilhengere feiret på sin side frammarsjen i det som var landets siste opprørskontrollerte provins, skriver NTB.

Støtte fra Russland

I helgen tok syriske regjeringsstyrker med støtte fra Russland og Iran kontroll over rundt 30 byer og landsbyer i Aleppo-provinsen, samtidig som offensiven i naboprovinsen Idlib fortsetter for fullt.

NTB forteller at i storbyen Aleppo viste statlige medier søndag bilder av innbyggere med syriske flagg som danset i gater fulle av biler, og en syrisk general talte på TV og lovet at offensiven mot «terroristgruppene» vil fortsette.

LES MER:

Hun reddet tusenvis av barn i et underjordisk sykehus

---

Fakta om krisen i Idlib

  • * Idlib er en provins nordvest i Syria med et areal på ca. 6.000 kvadratkilometer, provinshovedstaden har samme navn. Grenser til Tyrkia i nord og Aleppo i øst.
  • * Før krigen brøt ut bodde det ca. 1,5 millioner innbyggere i provinsen, som i dag huser nærmere 4 millioner som følge av internflukt i Syria.
  • * Siden desember er over 900.000 innbyggere drevet på flukt under den russisk- og iranskstøttede syriske militæroffensiven mot opprørere som har kontrollert provinsen.
  • * Aldri tidligere har så mange mennesker blitt drevet på flukt i løpet av så kort tid under den snart ni år lange krigen, ifølge FN.
  • * Mange av internflyktningene bor nå i telt nær den tyrkiske grensen, som er stengt. Over 80.000 sover under åpen himmel, anslår FN.
  • * Opprørerne har mistet kontroll over militærbaser, viktige veier og annen infrastruktur. Flere titall helseklinikker er bombet i grus.
  • * Russland og Tyrkia ble i september 2018 enige om å opprette en demilitarisert buffersone i provinsen, men avtalen er ikke blitt gjennomført og de to landene anklager hverandre for løftebrudd.
  • * Før offensiven hadde den ytterliggående islamistgruppa Hayat Tahrir al-Sham kontroll over mesteparten av provinsen, mens mer moderate, tyrkiskstøttede opprørere har hatt kontroll i områdene ved den tyrkiske grensen.
  • * De to siste ukene er flere tyrkiske soldater drept og såret i syriske granatangrep, mens tyrkiske observatørposter er blitt omringet.
  • * Over 400.000 mennesker er drept og halvparten av Syrias drøyt 20 millioner innbyggere drevet på flukt siden protestene mot Assad-regimet tok en voldelig vending i 2011.
  • (NTB)

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter