Nyheter

Pave Frans utnevner kvinne til toppdiplomat i Vatikanet

Pave Frans har utnevnt den første kvinnelige toppdiplomaten i Vatikanstaten. – Enestående.

Det er den 66 år gamle juristen Francesca Di Giovanni som tiltrer i en nyopprettet stilling som én av to viseutenriksministre. Hun skal være ansvarlig for koordinere Vatikanets arbeid og forhold til ulike grupper, inkludert FN.

Også statsapparatet er mannsdominert

Den romersk-katolske kirken tillater ikke kvinnelige prester, og paven har lenge blitt kritisert av kvinnesaksorganisasjoner for at kvinner heller ikke slipper fram i det mannsdominerte statsapparatet i Vatikanstaten.

– Enestående avgjørelse å utnevne en kvinne

Di Giovanni har jobbet i statssekretariatet i Vatikanet siden 1993 og beskrives som en spesialist på internasjonal rett og menneskerettigheter. Hun har jobbet mye med migrasjon og flyktninger, kvinners status, åndsverksrett.

Til nettavisa Vatican News sier hun at paven har tatt en enestående avgjørelse ved å utnevne en kvinne, og ikke bare for henne personlig.

– Det er en indikasjon på mer oppmerksomhet mot kvinner. Men ansvaret er knyttet til jobben, ikke at jeg er kvinne, sier hun.

Vatikanstaten har diplomatiske bånd til over 180 land.

Pope Francis tries on a cap he was offere during his weekly general audience, in Paul VI Hall at the Vatican, Wednesday, Jan. 15, 2020. (AP Photo/Alessandra Tarantino)

Snakket om kvinner og likhet i nyttårstalen

I sin nyttårspreken fordømte pave Frans vold mot kvinner og snakket om likestilling og at kvinner «skal være likt med i beslutningsprosesser».

– Dersom vi ønsker å flette medmenneskelighet inn i vår tid, må vi begynne på nytt med kvinnene. Kvinner er kilde til liv, sa den katolske kirkens 83 år gamle overhode, i følge NTB.

– Likevel blir de til stadighet fornærmet, banket opp, voldtatt, tvunget til å prostituere seg selv og til å undertrykke det livet de bærer i morslivet, sa han.

– Enhver form for vold mot en kvinne er blasfemi mot Gud, som ble født av en kvinne, fortsatte pave Frans, som også tar sterkt avstand fra kommersiell utnyttelse av kvinnekroppen.

– Kvinnekroppen ofres på reklamens verdslige alter, de blir profittert på, de blir utnyttet i pornografi, sa han.

Mest oppmerksomhet fikk pave Frans imidlertid for at han ga en kvinne en smekk på hånda, etter at hun grep tak i ham og prøvde å holde ham igjen. Det var mens han hilste på troende på Petersplassen, og han beklaget hendelsen i nyttårsprekenen.

– Vi mister ofte tålmodigheten. Det gjelder meg også. Jeg beklager det dårlige eksempelet jeg ga i går, sa han da.

Her kan du se hva som skjedde:

LES MER:

Vårt Land har en serie om kvinnelige pionerer i de store religionene, og her kan du lese flere interessante historier:

I 30 år har de jødiske kvinnene kjempet for å lese fra toraen.

Amina Wadud regnes som den første kvinnelige imam. For henne er Gud hverken han eller hun.

Mercy Amba Oduyoye er den afrikanske kvinneteologiens mor.

 Barbert på hodet, svøpt i safranfarget klede - hun blir ofte tatt for å være mann - på avstand. Men hun er Thailands første buddihstiske nonne.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter