Nyheter

I romantiske komedier slutter filmen der samlivet begynner

Skal vi se Notting Hill i kveld, kjære? Nei, takk. Vi tar heller Terminator III. Den er bedre for forholdet.

Jeg er storkonsument av romantiske komedier. Gi meg en britisk, klønete type a la Jude Law, litt landsbyliv, kanskje litt adel og historiske kostymer og halvannen time på sofaen – da er jeg storfornøyd og skal ikke forstyrres.

Så da jeg leste om den australske undersøkelsen fra 2010 som hadde studert forholdet mellom romantiske komedier og samliv, ble jeg betenkt. Den viste nemlig at par som så romantiske komedier sammen, hadde mindre sjanse for å bli lykkelige. De nedvurderte sitt eget forhold når de fikk for store doser urealistisk rosa sky på filmlerretet.

Det er jo relativt lite gulpeflekker og støvsuging i Stolthet og fordom, for å si det mildt.

God tradisjon med samliv i Vårt Land

Samlivet vårt får mye oppmerksomhet, i hvert fall i medier, ukeblader og på film. Men får det like mye omtanke i det daglige?

I Vårt Land har vi lang tradisjon for å skrive godt om familierelasjoner og samliv. Avisen var tidlig ute med å tilby leserne samlivsråd. Allerede i 1993 ble spalten Du&Jeg etablert, med Egil Østebrød og Helga Haugland Byfuglien som eksperter. Den tradisjonen tror vi det har noe for seg å fortsette.

I dag starter vi opp en ny spalte, Samlivspanelet. Vi har satt sammen et knippe fagpersoner som til daglig jobber i ulike roller ved Modum Bad, der de i en årrekke har forsket på, kurset og behandlet mennesker og familier som trenger litt ekstra omsorg.

De vil gjerne høre fra deg som har utfordringer i parrelasjonen, i foreldrerollen eller som kjenner at generasjonskløften er et hinder for god kommunikasjon. Mange av problemene vi sliter med i det daglige, er relativt universelle – dermed kan andre enn innsenderne ha nytte av å lese de rådene fagfolkene deler.

Forpliktelsesmuskelen må trenes, men ikke for en hver pris

I de romantiske komediene slutter filmen idet samlivet reelt sett begynner. I den første spalten denne uken, skriver psykolog Kristoffer J. Whittaker i sitt svar til en kvinne som har vært utro, at de færreste utroskaps-relasjoner blir til varige, faste forhold. De stormende følelsene overlever ikke hverdagslivet.

Forpliktelsen som forhold krever for å vare, er en muskel som må trenes opp. I vår tid der nye spennende opplevelser bare er et mobilskjerm-sveip unna, er det faktisk en viktig erkjennelse. Samtidig vet vi også at mange lever i destruktive forhold, der forpliktelsen er det eneste som er igjen, kanskje kombinert med skyldfølelse og en opplevelse av at man ikke har noe valg. Valget om å gå, kan også være et helt nødvendig valg der de som er utenforstående ikke en gang har noe krav på noen forklaring.

Etter «The End»

Så hvordan det gikk det egentlig med Mr. Darcy og Elizabeth etter at filmen var slutt? Vi vet jo litt om det. Den første krangelen har de jo allerede hatt. Men det kommer flere. Så blir det vanskeligere når barna er små. Det blir mye kjøring og henting, fotballtreninger og foreldremøter. Så kommer det en ny, tøff periode når de får tenåringer. Og Mr. Darcy må passe på at han ikke jobber for mye. Elizabeth blir trolig ganske trist når barna flytter ut og synes Mr. Darcy er blitt litt kvapsete. Men da hjelper det å ta seg en ridetur på slettene i Cornwall ...

Så hvordan gikk det hos oss?

Hjemme hos oss går det - etter 28 års samliv - fortsatt i romantiske komedier. På min skjerm. Mens hopprenn og skirenn surrer og går på tv-en i stua.

LES INTERVJU MED SAMLIVSPANELET: – Nettlivet er en forstyrrelse i mange samliv

DU&JEG: Husker du den første samlivsspalten i Vårt Land? Slik kommenerer preses Helga Haugland Byfuglien sin rolle der.

LES MER: Marie (48): Etter å ha møtt den store kjærligheten et annet sted, vet jeg ikke om jeg er motivert til å fortsette ekteskapet»

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter