Nyheter

Demonstranter i Pakistan tente på norsk flagg

Et norsk flagg ble påtent da demonstranter i Karachi i Pakistan protesterte mot at en Koran ble satt fyr på under en SIAN-demonstrasjon i Kristiansand nylig.

Pakistani protesters burn representations of Norwegian flag to condemn the desecration of the Muslim Holy book Quran in the Norwegian city of Kristiansand, in Karachi, Pakistan, Tuesday, Nov. 26, 2019. Pakistan's Foreign Ministry said Saturday it had summoned Norway's ambassador to convey the deep concern of the government and Pakistani people over the recent burning of the Quran by a Norwegian man that was caught on video. (AP Photo/Fareed Khan)

Demonstrasjonen tirsdag er blant flere protester mot Norge etter koranbrenningen. Også søndag ble det demonstrert mot Norge i Karachi, melder NRK.

Utenriksdepartementet tar skarp avstand fra brenningen av det norske flagget.

Tar avstand fra flaggbrenning

– Skjending av det norske flagget er et virkemiddel vi tar avstand fra nettopp fordi vi ikke ønsker en stadig mer polarisert samfunnsdebatt. Ingen vanskelige samfunnsutfordringer blir bedre av at vi slutter å diskutere med hverandre. Aktører som provoserer og hetser hverandre med respektløse handlinger, bidrar til konflikt. Selv om en ytring er lovlig og innenfor rammen av ytringsfriheten, så er vi tydelige på at vi er uenige, sier kommunikasjonssjef Trude Måseide til NRK.

LES MER: Hyller «Koranforsvareren»

Pakistanske myndigheter«dypt bekymret»

Den norske ambassadøren ble også kalt inn på teppet til det pakistanske utenriksdepartementet lørdag, og Pakistans regjering ga uttrykk for «dyp bekymring» over koranbrenningen. Tyrkias utenriksdepartement har fordømt handlingen.

Det iranske utenriksdepartementet kalte også Norges chargé d'affaires til Iran inn på teppet. Representanten for det iranske utenriksdepartementet, som er sjef for departementets Nord-Europa-avdeling, ba diplomaten videreformidle Irans protest mot koranbrenningen, skriver nyhetsbyrået Irna, melder VG.

LES MER: – For muslimer er Koranen bokstavelig talt Guds ord. Teksten er diktert ord for ord av engelen Gabriel til ­Muhammed. Det var det som gjorde ham til profet. Derfor er selve teksten hellig, skriver Vårt lands Erling Rimehaug

Iransk protest

Representanten for det iranske utenriksdepartementet, som er sjef for departementets Nord-Europa-avdeling, ber den norske diplomaten videreformidle Irans protest mot koranbrenningen.

Det var under en demonstrasjon i Kristiansand 16. november at lederen av Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) Lars Thorsen satte fyr på et eksemplar av Koranen. Politiet grep inn og slukket brannen, og sinte motdemonstranter gikk til angrep på Thorsen.

Påtenningen var varslet på forhånd og politidirektør Benedicte Bjørnland hadde sendt ut en operasjonsordre til samtlige norske politidistrikt, hvor det står at politiet skal motvirke skjending av Koranen. Kritikere mener ordren bryter med ytringsfriheten. (©NTB)

LES FLERE SAKER FRA VÅRT LAND HER:

• Unge muslimer etter koranbrenningen: – Hadde en Harry Potter-bok blitt brent, så hadde ikke spilt noen rolle for meg. Men når det er en bok som kommer fra ham vi tror har skapt hele verden, så blir det noe helt annet

Ønsker ikke muslimske barnehjem

Vi må bruke mer visdom i vårt møte med storsamfunnet, skriver samfunnsdebattant Ali Chisti etter håndhilsesaken

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter