Nyheter

Storsatsing på allehelgen

Den norske kirke satser stort på allehelgensdag. Rekker du ikke innom en av de mange åpne kirkene, kan du delta i bønnechat på Facebook.

Allehelgensdag har kraftig økende oppmerksomhet, kirkegårder landet over er overfylte av gravlys – og flere og flere søker til kirken for å minnes de døde. Aldri før har så mange kirker åpnet dørene på allehelgensdag.

Mellom åtte og ni, lørdag og søndag kveld, kan du delta i digitalt bønnefellesskap på Facebook. Her kan man være sammen med andre i lystenning, bønn, sang og stillhet. Denne bønnechaten er en helt fersk strømmetjeneste fra Den norske kirke, i de angitte periodene kommer du i kontakt med mennesker du kan samtale og be sammen med.

LES MER: Noen ganger rammer døden brått og hardt – uten snev av poesi

Digitalt fellesskap

I kirkens digitale satsing finnes allerede nettkirken.no, som alltid er åpen, der det også finnes en bønnevegg. Fra i fjor har kirken også delt materiell på Instagram, Facebook og kirken.no/sorg - som er tenkt som førstehjelp i en sorgsituasjon. Kirken er også til stede på Snapchat, mest med tanke på å lede folk videre til nettsider og Facebook.

– Vi vil at kirken skal være et åpent hus – rent fysisk – og åndelig, særlig når mennesker møter de mørkeste sidene ved tilværelsen, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

Hun er glad for innsatsen fra alle de kirkelig ansatte som gjør denne satsingen mulig.

– Jeg hører stadig folk som forteller at kirken var det eneste stedet der det var plass til følelsene rundt smertefulle opplevelser i livet. Det er en viktig oppgave – den skal kirken ta.

– Er et digitalt bønnefellesskap et fullverdig møtested?

– Det kommer ikke i stedet for noe, men som et tillegg. Dette er en arena der vi når bredere, sier Raaum.

Kontaktpunkt med kirkemedlemmene

– Vi vet gjennom brukerundersøkelser at vi er gode på sorgarbeid, og møter med mennesker i forbindelse med dødsfall og begravelse er ett av våre viktigste kontaktpunkter med våre medlemmer, sier senior kommunikasjonsrådgiver i Kirkerådet, Siv Thompson.

– Det å møte mennesker med verdighet og respekt i en vanskelig tid, er uhyre viktig - og noe vi vil fortsette med, sier hun.

Kirken har stor kompetanse på sorgarbeid.

– Brukerundersøkelser viser at dette blir verdsatt, kirken har mange medarbeidere med lang erfaring med å møte mennesker som sliter. Personlige møter er ofte det beste, men for mange kan terskelen til det være høy, da er det viktig at vi er tilgjengelig også på digitale plattformer, sier Thompson.

Oppblomstring av allehelgensmarkering

Nesodden menighet har i år et ekstra bredt tilbud rundt allehelgensdagen. Tre gudstjenester, fire konserter og åpne kirker – til og med prestegården er åpen for besøk.

Sokneprest Svein Hunnestad bekrefter at oppslutningen om allehelgens-markeringen har hatt en betydelig oppblomstring de siste tiårene.

– Mange etterlyser åpne kirker, det er et klart økende behov. Jeg tror vi når mange som bærer på en sorg eller et savn – men som kanskje føler seg fremmede for det tradisjonelle gudstjenesteuttrykket – men som likevel lengter etter et møte med noe som er større enn dem selv, sier han.

Tradisjonen med lystenning fikk en sterk oppblomstring etter Kong Olavs død i 1991.

– At kirkegårdene nå flommer av lys på allehelgensaften henger også sammen med en generelt stigende interesse for å trekke inn estetiske elementer i liturgien – som lystenning, korsbæring og prosesjoner, mener han.

Kantor Ingeborg Christophersen tror folk trenger et rom for ettertanke. I Nesodden kirke skal de blant annet fremføre Bach-kantaten Guds tid er den aller beste tid.

– Bach mistet selv mange av sine nærmeste, og skrev mye musikk knyttet opp mot sorg og død.

– I vår tid jager vi av gårde, jeg tror det øker behovet for det vi tilbyr rundt allehelgen – som en etterlengtet arena for refleksjon – særlig i en sorgsituasjon. Bachs dødsmusikk balanserer mellom mørke og lys. Den har mye glede i seg, og uttrykker et håp frem mot et paradis, forteller Ingeborg Christophersen.

---

Allehelgen

  • Den jorske kirke satser bredt på allehelgen. Aldri før har så mange kirker holdt åpent på allehelgen.
  • Kirken satser også bredt digitalt, med bønnechat på Facebook. Kirken er også til stede på Instagram, Snapchat og på kirken.no/sorg.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter