Nyheter

Kan han komme unna med dette også?

USAs president Donald Trump står foran sin kanskje verste politiske krise til nå.

FILE - In this Sunday, Sept. 22, 2019, file photo President Donald Trump walks away after talking with reporters on the South Lawn of the White House in Washington as he prepares to board Marine One for the short trip to Andrews Air Force Base. The Democratic impeachment inquiry may give Trump extra motivation to end his trade war with China, claim credit for a policy victory and divert a little attention from a congressional investigation into his dealings with Ukraine. (AP Photo/Susan Walsh, File)

Donald Trump har en mulig riksrettsprosess hengende over seg, etter å ha bedt Ukrainas president – på telefon – granske rivalen Joe Biden. For Trump er det en «heksejakt»: – De prøver å stoppe meg fordi jeg kjemper for dere.

Telefonsamtalen og Trump sine kommentarer og twitter-meldinger etterpå, er med på å understreke følgende: Presidenten tenker på seg selv og sin egen valgkamp mot 2020, mer enn det amerikanske folket han er president for.

En «perfekt» telefonsamtale

I den nå berømte telefonsamtalen i juli, som Trump selv kalte «perfekt», ber han kollega og nyvalgt president i Ukraina, Volodymyr Zelenskyj, rett og slett om hjelp til å bli gjenvalgt i 2020.

Han bruker selvsagt ikke de ordene, men han gjør det ved å be presidenten etterforske Joe Biden og sønnen Hunter. Trump viste til ubekreftede påstander om at Joe Biden tidligere hadde klart å stanse en ukrainsk korrupsjonsetterforskning knyttet til et selskap hvor Hunter Biden satt i styret:

«Det er masse snakk om Bidens sønn ... at Biden stoppet påtalemyndigheten og at mange mennesker ønsker å finne ut om dette, så alt du kan få til sammen med justisministeren ville være flott. Biden gikk rundt og skrøt av at han stoppet påtalemyndigheten, så hvis du kunne se på dette ... det høres fryktelig ut for meg.»

Trump frøs 400 millioner dollar i militær bistand til Ukraina noen dager før telefonsamtalen.

Ingen røyk uten ild

Joe Biden ønsker å bli demokratenes presidentkandidat og har lenge ledet på målingene. Nå er det tett i toppen mellom ham, Elizabeth Warren (70) og Bernie Sanders (77).

Uansett regnes han som en av Trumps fremste rivaler.

Hunter Biden satt i styret i det ukrainske gasselskapet Burisma Holdings, som anklages for korrupsjon. Uansett om det er grunn til å se nærmere på hans rolle, er det liten tvil om at en etterforskning av familien, vil være å stikke kjepper i hjulene for pappa Bidens eventuelle kandidatur.

Kanskje Trump håpet på å gjenta «suksessen» fra oktober 2016. Kort tid før valget bestemte FBI at de gjenopptok etterforskninger av Hillary Clintons e-poster. Mange mente at det kostet henne seieren. Ingen røyk uten ild, mer enn antydet Trump-tilhengerne da.

«Større enn Watergate»

Trump kalte saken større enn Watergate på et valgmøte i byen Manchester i New Hampshire. Jeg sto bakerst på pressbenken og hørte en svært fornøyd Trump komme med «breaking news»:

– Hillary Clintons korrupsjon er på et nivå som vi aldri har sett før. Vi kan ikke la henne ta med seg sine kriminelle intriger til Det ovale kontor, sa den republikanske presidentkandidaten, mens publikum jublet.

Riksrett

Nå kaller motstanderne hans Ukraina-saken større enn Watergate. For en uke siden sa Nancy Pelosi at Representantenes hus vil starte en riksrettsprosess mot Trump. Det vil si å åpne en offisiell granskning for å se om grunnlaget for riksrett er der. Granskingen har vært i gang, og Pelosi har blitt kritisert for å ha holdt igjen. Men en riksrettprosess tar man ikke lett på, og Pelosi ville egentlig sikre seg stemmer fra republikanere. For å dømme presidenten, trengs det nemlig to tredjedels flertall i det republikansk-styrte Senatet.

Men da det anonyme varselet om telefonsamtalen kom, var det ingen vei tilbake. Varsleren hevder også at Det hvite hus prøvde å skjule innholdet i Trumps samtale.

Polarisert

Er dette begynnelsen på slutten? I det ekstremt polariserte samfunnet som USA er, kan det gå flere veier.

På den ene siden brer det seg en slags nummenhet når utspill og twitter-tirader er dagligdags. Der man før ville sperret øynene opp, leer det ene øyelokket seg så vidt når han anklager demokrater for forræderi eller når han sammenligner varsleren med en spion:

Vi har blitt vant til det, og overraskes ikke lenger.

På den andre siden har Trump fremdeles stor støtte blant republikanske velgere.

Kan han gjøre det

Can He Do That? heter en podkast fra avisa Washington Post. Det oppsummerer ganske godt Trumps ulike utfall siden han ble valgt som president: Kan han virkelig gjøre dette?

Det viser seg gang etter gang at det kan han.

Donald Trump leder etter sitt eget, moralske kompass. Det fører ham på ville veier, men hele tiden tilbake til sentrum: Ham selv.

Her kan du lese flere saker om USA:

Abortsaken er fremdeles den mest splittende saken i amerikansk politikk

Evangelikale kristne er mer mot innvandring enn ikke-religiøse i USA

Slik ble USA polarisert

• Les mer om riksrett-saken her

Enkelte av artiklene i Vårt Land er forbeholdt abonnenter. Vi jobber hver dag for å levere dagsaktuelle nyheter og god journalistikk. Bli abonnent og få tilgang til alt innholdet vårt. Er du allerede abonnent? Takk for at du støtter oss så vi kan fortsette å levere kvalitetsjournalistikk hver dag!

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter