Kommentar

Målet er Høyesterett

Abortsaken har splittet USA i over 40 år. Nå mer enn noen gang. Flere delstater vedtar svært strenge abortlover. Flere er grunnlovsstridige.

Dette er en kommentar. Den gir uttrykk for skribentens analyser og meninger.

'Alabama har gått for langt.'

Det sa den kjente, konservative teleevangelisten Pat Robertson før helga. Han sikter til den nylig vedtatte loven i delstaten Alabama, hvor abort skal bli nærmest totalforbudt, og skal kunne gi straff på 99 år for den som utfører inngrepet.

Alabama og Missouri er de to siste delstatene i en lang rekke som vedtar svært strenge abortlover. Både Missouri og Alabama har unntak for abort dersom mors liv er i fare. Men ikke om graviditet skyldes incest eller voldtekt.

Abortsaken er fremdeles den mest splittende saken i amerikansk politikk, og kløften mellom liberale og konservative stater blir stadig dypere. Det kan bli mange og lange rettssaker som kan endre hvordan mulighetene for abort vil bli i USA.

LES MER: Steve Bannon: Trump er den minst religiøse presidenten noensinne.

Grunnlovsstridig

Men den loven delstatspolitikere i Alabama stemte for, er i strid med grunnloven. Og for mannen som skrev teksten, er nettopp det poenget. Advokaten Eric Johnston i Alabama har brukt de siste 30 årene på anti-abortkamp. Han forfattet et lovforslag han vet ikke vil bli godkjent. Hans mål er enda høyere; å klare å endre på Roe vs. Wade. Kvinner i USA har en grunnlovsfestet rett til abort, gjennom Roe vs. Wade-dommen fra 1973.

Dette er den mest kjente høyesterettsdommen i USA. Flere konservative amerikanere har lenge ønsket en rettsavgjørelse som fjerner dette grunnlovsvernet. De strenge lovene den siste tida er et forsøk på å komme i den posisjonen, gjennom runder i rettsvesenet. Abortmotstanderne legger ikke skjul på at målet er å utløse anker fra aborttilhengere, og at en av sakene kan ende i høyesterett. Det ultimate målet er å oppheve Roe vs. Wade-kjennelsen.

LES MER: Amerikanske jøder skeptiske til Trumps fredsplan.

Momentum

For dem er tida inne nå. Etter utnevnelsen av Brett Kavanaugh er det et ­abortrestriktivt flertall i den amerikanske høyesteretten. Med dette betaler Trump tilbake til evangelikale, kristenkonservative velgere som sikret ham presidentembetet.

«De kristne kommer til å støtte meg, fordi ingen andre har gjort mer for kristne eller evangelikale, og ærlig talt, for religion, enn meg» sa han til Fox news i fjor.

Mange spår at abortsaken kan bli den store saken i presidentvalget i 2020. Donald Trump er klar over at saken er betent – også innad i det republikanske partiet. På Twitter lørdag kveld skrev han:

– Som de fleste vet, og for dem som ønsker å vite det, er jeg veldig for liv, med tre unntak: Voldtekt, incest og beskyttelse av mors liv. Det er den samme holdningen som Ronald Reagan tok.

Han trakk også fram de «vidunderlige nye føderale dommerne», «to flotte nye høyesterettsdommere» og en «helt ny og positiv holdning til retten til liv».

Og: «Det radikale venstre, med senabort (og verre), imploderer på dette området. Vi må holde sammen og Vinne for Livet i 2020. Hvis vi er dustete og ikke holder sammen som ett, kan – og vil – alle våre hardt tilkjempede seire for livet raskt forsvinne.»

LES MER: Kongressens nye yndling er troende katolikk.

Hjerteslag

Tidligere i mai ble en såkalt hjerteslag-lov vedtatt i sørstaten Georgia. Bare i år har åtte delstater vedtatt innstramminger i abortloven. Flere av disse statene har innført en seksukersgrense. De kaller det «hjerteslagloven», fordi hjertesalg kan oppdages når fosteret er omlag seks uker gammelt. Siden kvinner ofte ikke vet at de er gravide når de er seks uker på vei, regner flere seksukersgrensen som en form for totalforbud.

Alabama går foreløpig lengst, med nærmest totalforbud. I lovteksten i Alabama sammenlignes abort med Holocaust-ofre, ofre for Gulag og Pol Pot, blant annet. Det har vakt sterke 
reaksjoner.

Mange innstramminger

I USA er det en stadig kamp om hvordan retten til selvbestemt abort skal praktiseres, og mange delstater vedtar sine egne lover, som på ulikt vis begrenser muligheten for kvinner til å få abort. Siden 2001 har ikke mindre enn 660 delstatslover som begrenser eller forbyr abort blitt innført. Samtidig har 33 initiativer som styrker abortretten blitt godkjent, i følge NTB.

Konservative delstater har blant annet vedtatt lover som begrenser tilgangen til ta abort, for eksempel ved å kreve at en abortklinikk må være utstyrt som et sykehus. Restriksjonene går særlig utover fattige kvinner.

Evangelisten

Pat Robertson er en velkjent, svært konservativ tv-evangelist som har vært en av lederskikkelse i den evangelikale bevegelsen. Tidligere har han feilaktig hevdet at Hillary Clinton er tilhenger av senaborter og han har kalt Roe vs. Wade «falsk». Robertson grunnla Christian Broadcasting Network og det var i kanalens program The 700-club at han kom med uttalelsene om loven i Alabama.

– Det er en ekstrem lov. Min ydmyke mening er at dette ikke er en sak vi bør ta til høyesterett, fordi vi vil tape.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Kommentar