Nyheter

Norge sier nei til båtmigranter – har avvist gjentatte forespørsler fra EU

EU har to ganger i år bedt Norge om hjelp til å få relokalisert migranter som er plukket opp i Middelhavet. Svaret har begge ganger vært nei.

Det er EU-kommisjonen som har kommet med forespørslene til Norge, men begge gangene har svaret vært nei, får NTB bekreftet fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Ved vurderingen ble det blant annet lagt vekt på at relokalisering kan øke insentiver for personer uten beskyttelsesbehov til å legge ut på reise over Middelhavet, og at det kan bidra til å opprettholde et marked for smuglerne, sier kommunikasjonssjef Gunnar A. Johansen.

– Hårreisende usolidarisk

Lars Haltbrekken i SV reagerer skarpt på regjeringens holdning.

Onsdag ville ikke justisminister Jøran Kallmyr (Frp) redde dem som holder på å drukne. Nå vil han heller ikke hjelpe landene hvor flyktningene har kommet i land. Dette viser regjeringens hårreisende usolidariske politikk mot mennesker i nød, sier Haltbrekken til NTB.

LES OGSÅ: Frykt for terror og ulovlige migranter fører til flere grensemurer

Han viser til at det nå kommer svært få asylsøkere til Norge.

Vi må gi de flyktningene som kommer til Norge, en god behandling av asylsøknaden og klare å integrere dem som har et beskyttelsesbehov. Men regjeringen lukker i stedet døra og overlater altså alt ansvaret til andre land som har dårligere forutsetninger, sier Haltbrekken.

Vil ha fordelingsordning

Ifølge Gunnar A. Johansen ønsker Norge seg en forpliktende og permanent fordelingsordning der alle europeiske land er med. Det er et standpunkt SV i utgangspunktet deler, ifølge Haltbrekken.

SV har vært en pådriver for å få regjeringen til å arbeide for en forpliktende fordelingsordning i Europa, men en slik avtale kommer ikke på plass i nærmeste fremtid. Da må vi heller bidra til en bedre fordeling når vi kan, sier han.

Det kom også tilsvarende forespørsler til Norge i 2018. Da sa Norge ved én anledning ja, noe som førte til at sju migranter fra redningsbåten MV Lifeline ble relokalisert fra Malta til Norge.

Tar imot

Norge skal ikke ha blitt spurt om å ta imot migranter fra Sea-Watch 3.

Denne redningsbåten fikk stor oppmerksomhet da kaptein Carola Rackete i juni trosset politiets ordrer og la til kai på Lampedusa utenfor Italia med 40 migranter om bord.

Finland, Frankrike, Luxembourg, Portugal og Tyskland har gått med på å ta imot migranter fra båten, som tilhører en tysk hjelpeorganisasjon og seiler under nederlandsk flagg.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter